Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο 4ος μήνας της εγκυμοσύνης

Ο 4ος μήνας της εγκυμοσύνης

Μπαίνοντας στον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης, δημιουργείται ένας ιστός γύρω από το κεφαλάκι του εμβρύου, μέσα στα χέρια και τα πόδια του. Ο ιστός αυτός θα εξελιχθεί στη συνέχεια σε οστά, ενώ σύντομα θα εμφανιστούν και τα πλευρά του. Τα έντερα μετακινούνται από τον ομφάλιο λώρο στην κοιλιά, ενώ το μωρό σας αρχίζει να ουρεί, αποβάλλοντας τα ούρα του στο αμνιακό υγρό.

Μπαίνοντας στον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης, δημιουργείται ένας ιστός γύρω από το κεφαλάκι του εμβρύου, μέσα στα χέρια και τα πόδια του. Ο ιστός αυτός θα εξελιχθεί στη συνέχεια σε οστά, ενώ σύντομα θα εμφανιστούν και τα πλευρά του. Τα έντερα μετακινούνται από τον ομφάλιο λώρο στην κοιλιά, ενώ το μωρό σας αρχίζει να ουρεί, αποβάλλοντας τα ούρα του στο αμνιακό υγρό.

Στη 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας τα χέρια του μωρού σας έχουν περίπου το μήκος που θα έχουν όταν γεννηθεί. Ο λαιμός του ξεχωρίζει καλύτερα. Στον σπλήνα του σχηματίζονται ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος. Από αυτήν την εβδομάδα αρχίζει να διακρίνεται και το φύλο του μωρού σας! Το μωρό σας έχει πια μήκος 87 χιλιοστών (περίπου 9 πόντους) και ζυγίζει 45 γραμμάρια. Από την επόμενη εβδομάδα, το μωρό σας αναπτύσσεται γρήγορα.

Ο σχηματισμός των οστών του σκελετού θα γίνει ορατός σε μερικές εβδομάδες στο υπερηχογράφημα. Σχηματίζεται το διάγραμμα των μαλλιών του κρανίου του. Τελειώνοντας αυτόν τον μήνα, τα μάτια του μωρού σας βλέπουν πια μπροστά και κινούνται αργά, ενώ τα αυτιά πλησιάζουν στη θέση τους. Καθώς αναπτύσσονται οι μυϊκές μάζες του προσώπου, μπορούμε να διακρίνουμε διάφορες εκφράσεις, όπως να γίνεται σκυθρωπό, να σφίγγει ελαφρά τα μάτια του, ακόμη και να πιπιλίζει. Αν και δεν μπορείτε να το αντιληφθείτε, στο υπερηχογράφημα μπορείτε να διαπιστώσετε ότι κάνει συντονισμένες κινήσεις. Το μωρό σας είναι πια 120 χιλιοστά (12 πόντους) και ζυγίζει περίπου 110 γραμμάρια.

Έχετε μπει στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας και οι θερμίδες, που πρέπει πια να παίρνετε καθημερινά έχουν αυξηθεί από 1.800 σε 2.200.

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ. Πολλοί θα σας πουν ότι λίγο κρασί δεν βλάπτει, όλοι όμως παραδέχονται ότι δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ που μπορείτε να πίνετε όταν είστε έγκυος. Είτε είναι από κρασί, είτε από άλλα ποτά, το αλκοόλ θα περάσει αμέσως από το αίμα σας στον ομφάλιο λώρο και στο παιδί σας.

Αποφύγετε επίσης την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφέ, τσάι, κακάο, σοκολάτας ή αναψυκτικού. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, νευρικότητα, αϋπνία, αυξημένη διούρηση, ενώ υπάρχει επίσης κίνδυνος αφυδάτωσης. Προσέξτε επίσης τα ροφήματα που μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις της μήτρας.

Τι άλλο λοιπόν θα πρέπει να προσέχετε στη διατροφή σας;
Καλό είναι να αποφεύγετε, όσο μπορείτε, τα μεγάλα ψάρια του βυθού, όπως ο ξιφίας, καθώς ενδέχεται να περιέχουν υδράργυρο. Καθώς πρόκειται για ένα από τα βαρέα μέταλλα, ο υδράργυρος συσσωρεύεται στο βυθό της θάλασσας, εκεί που μπορούν να κολυμπούν τα μεγάλα ψάρια.

Αντίστοιχα, αποφύγετε τα ωμά θαλασσινά που μπορεί να είναι μολυσμένα, καθώς και το ωμό ή μισοψημένο κρέας. Να θυμάστε πως το συκώτι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, αλλά η κατανάλωσή του θέλει μέτρο.

Μην ξαναψύχετε αποψυγμένα τρόφιμα και φροντίστε να πλένετε πάντα πάρα πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά σας. Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά από μη παστεριωμένο γάλα.

Φυσικά να θυμάστε πως το συμπλήρωμα διατροφής που σας συνέστησε ο γιατρός σας, με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και λιπαρά ωμέγα-3, σας δίνει τις απαραίτητες ποσότητες σε πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία με μία μόνο κάψουλα την ημέρα.

Διατροφική Συμβουλευτική
Η υγιεινή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία και θέτει τις βάσεις για μία υγιή εγκυμοσύνη. Είτε ο σκοπός σας είναι να ελέγξετε το βάρος σας ή ένα πρόβλημα υγείας είτε θέλετε απλά να μάθετε πως να διατηρείτε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και άσκησης στην καθημερινότητά σας οι διατροφολόγοι θα σας φανούν πολύ χρήσιμοι. Με τις γνώσεις τους, τις συμβουλές τους και τη βοήθειά τους θα διαμορφώσετε ένα απόλυτα προσωπικό πλάνο διατροφής σύμφωνο με τις καθημερινές σας συνήθειες.

Η διατροφική συμβουλευτική, εκτός από την περίοδο της εγκυμοσύνης, είναι επίσης σημαντική για τη διατήρηση του βάρους, τη συνολική υγεία της γυναίκας, τη διαχείριση ποικίλων προβλημάτων υγείας όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, γαστρεντερικές ανωμαλίες, καρκίνο και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

health.in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024