Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο 7ος μήνας της εγκυμοσύνης

Ο 7ος μήνας της εγκυμοσύνης

Στην 25η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας, τα χέρια του μωρού σας έχουν πια αναπτυχθεί πλήρως. Με τα χέρια του το μωρό περιεργάζεται το εσωτερικό της μήτρα σας, ενώ από την επόμενη εβδομάδα το μωρό έχει και νύχια. Οι πνεύμονές του αναπτύσσονται και πλέον έχει μήκος 230 χιλιοστά και βάρος περίπου 820 γραμμάρια.

Στην 25η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας, τα χέρια του μωρού σας έχουν πια αναπτυχθεί πλήρως. Με τα χέρια του το μωρό περιεργάζεται το εσωτερικό της μήτρα σας, ενώ από την επόμενη εβδομάδα το μωρό έχει και νύχια. Οι πνεύμονές του αναπτύσσονται και πλέον έχει μήκος 230 χιλιοστά και βάρος περίπου 820 γραμμάρια.

Την 27η εβδομάδα, τελειώνει και το δεύτερο τρίμηνο της ανάπτυξης του. Οι πνεύμονες, το ήπαρ και το ανοσολογικό του σύστημα συνεχίζουν να ωριμάζουν, τα μάτια του είναι μισάνοικτα και έχουν σχηματισθεί και οι βλεφαρίδες του. Όσο αυξάνεται το βάρος του, τόσο ξεζαρώνει το δέρμα του. Έχει μήκος περίπου 25 πόντους και ζυγίζει περίπου ένα κιλό. Είναι εκπληκτικό ότι σε σχέση με τη 12η εβδομάδα, το μήκος του έχει σχεδόν τριπλασιαστεί.

Σε αυτήν την ανάπτυξη συμβάλλουν και τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6-λιπαρά οξέα που ανήκουν στην κατηγορία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον οργανισμό μας καθώς συμμετέχουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου, των ματιών, των νεφρών, του γαστρεντερικού, του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος, της πήξης του αίματος, της αντιμετώπισης των αλλεργικών αντιδράσεων καθώς και στην παραγωγή ορμονών.

Το σύγχρονο δυτικό διαιτολόγιο που ακολουθούμε είναι δυστυχώς φτωχό σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Επειδή το μωρό σας τα χρειάζεται από πολύ νωρίς για την ανάπτυξή του, το έλλειμμα μεγαλώνει, τόσο γι’ αυτό όσο και για εσάς. Πολύ καλές πηγές γι’ αυτά είναι τα ψάρια των κρύων θαλασσών, όπως ο σολομός, η σαρδέλα, ο γαύρος και η ρέγκα, καθώς επίσης και ο λιναρόσπορος και το ιχθυέλαιο. Ωστόσο, για να είστε σίγουρη για τη σωστή πρόσληψη συστήνεται να καταναλώνετε καθημερινά 300mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, τόσο κατά την περίοδο της κύησης, όσο και κατά τη διάρκεια της γαλουχίας.

Η βιταμίνη Β1, απαραίτητη για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου του μωρού σας, σε δόση 1,4 mg, μεταβολίζει τους υδατάνθρακες και προσφέρει ρύθμιση του επιπέδου ενέργειας. Τα αυγά, το ρύζι, η φάβα, τα σιτηρά ολικής άλεσης και τα εμπλουτισμένα δημητριακά, περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης Β1.

Η βιταμίνη Β2, σε δόση 1,4mg, είναι απαραίτητη για το νευρικό σύστημα, ενισχύει την όραση και συμβάλλει στο υγιές δέρμα. Πολύ καλές πηγές βιταμίνης Β2 είναι τα πουλερικά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά, τα αυγά και τα μανιτάρια.

Η βιταμίνη Β3, σε δόση 18 mg την ημέρα, βοηθά στην ανάπτυξη υγιούς δέρματος και νεύρων, ενώ παράλληλα βοηθά στην πέψη των τροφών. Τροφικές πηγές βιταμίνης Β3 είναι τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το ψωμί, τα κρέατα, τα ψάρια, το γάλα, τα αυγά και τα φυστίκια.

Οι βιταμίνες Β6 και Β12, η πρώτη σε δόση 1,9 mg και η δεύτερη σε δόση 2,6 mg την ημέρα, συμμετέχουν στη ρύθμιση του μεταβολισμού των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδατανθράκων. Ωστόσο, μεγαλύτερη σημασία έχει ο ουσιαστικός τους ρόλος στη διαμόρφωση φυσιολογικών ερυθρών αιμοσφαιρίων, στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του μωρού σας. Η μπανάνα και η ψητή πατάτα, το λάχανο, τα μπιζέλια, το σπανάκι, το πεπόνι, τα φασολάκια, το μπρόκολο, τα φυστίκια, τα καρύδια, το καστανό ρύζι μας δίνουν βιταμίνη Β6, ενώ το συκώτι, το κρέας, τα αυγά, τα ψάρια, μας δίνουν βιταμίνη Β12.

Προτιμήστε βιταμίνη Α σε μικρή δοσολογία για την ανάπτυξη των οστών, των ματιών, του δέρματος, του ανοσοποιητικού συστήματος. Εξαιρετικές πηγές είναι το καρότο και το βρασμένο σπανάκι.

Η βιταμίνη Ε, σε καθημερινή λήψη 15 mg, βοηθά στον σχηματισμό και τη λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των μυών. Μαζί με την βιταμίνη C θεωρείται εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, βοηθώντας την επιβίωση των κυττάρων και την αντοχή τους σε διάφορους βλαπτικούς παράγοντες. Οι ξηροί καρποί, το σπανάκι, τα εμπλουτισμένα δημητριακά είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε.

Όμως, οι τροφές, ως πηγές βιταμινών και μετάλλων, δεν είναι σταθερές ούτε στην ποσότητα, αλλά ούτε και στην ποιότητα των συστατικών που αποδίδουν. Κι αυτός είναι ο λόγος που μόνον η καθημερινή λήψη συμπληρώματος διατροφής εξασφαλίζει την απαραίτητη πρόσληψη των θρεπτικών αυτών συστατικών με τη λήψη μίας μόνο κάψουλας την ημέρα.

Τα συγκεκριμένα σκευάσματα συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας της μέλλουσας μητέρας, της εγκύου και του εμβρύου, βοηθούν στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών για βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, συμπληρώνει τις ημερήσιες ανάγκες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καλύπτουν 100% τις ημερήσιες ανάγκες σε σίδηρο και τις αυξημένες ανάγκες σε φυλλικό οξύ. Διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία.

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024