Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο 8ος μήνας της εγκυμοσύνης

Ο 8ος μήνας της εγκυμοσύνης

Μπαίνοντας στον 8ο μήνα σας, όλα τα οστά του σκελετού του μωρού σας έχουν αναπτυχθεί, ωστόσο είναι ακόμη μαλακά και εύκαμπτα. Τώρα αρχίζει να αποθηκεύει σίδηρο, ασβέστιο και φώσφορο.

Μπαίνοντας στον 8ο μήνα σας, όλα τα οστά του σκελετού του μωρού σας έχουν αναπτυχθεί, ωστόσο είναι ακόμη μαλακά και εύκαμπτα. Τώρα αρχίζει να αποθηκεύει σίδηρο, ασβέστιο και φώσφορο.

Πλέον ο οργανισμός σας χρειάζεται τη διπλάσια ποσότητα σιδήρου, περίπου 30 mg την ημέρα. Ο σίδηρος χρειάζεται για την δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος, που θα μεταφέρουν οξυγόνο για να καλύψει το μωρό σας τις ανάγκες του σε ενέργεια. Είναι απαραίτητο επίσης για την κατασκευή των οστών, των χόνδρων καθώς του συνδετικού ιστού. Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει αναιμία, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε κούραση και να φαίνεστε χλωμή.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια όπως οι φακές και τα φασόλια, πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι, το άπαχο κόκκινο κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, τα αυγά, οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα.

Για να βοηθήσετε την απορρόφηση του σιδήρου μπορείτε να τον συνδυάσετε με βιταμίνη C, ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, σε ποσότητα 80- 85 mg, μέσα από εσπεριδοειδή ή χυμούς. Να θυμάστε ότι ο καφές και το τσάι σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφησή του, ενώ η λήψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

Το ασβέστιο βοηθά στο να σχηματισθούν γερά οστά, φυσιολογικά νεύρα, υγιείς μύες και καρδιά, ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό, τη δύναμη της καρδιακής λειτουργίας καθώς και την πήξη του αίματος. Ασβέστιο περιέχει το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά οι εμπλουτισμένοι χυμοί και δημητριακά. Να θυμάστε πως χρειάζεστε περίπου 1.000- 1.300 mg την ημέρα.

Συνδυάστε τη λήψη ασβεστίου με λήψη βιταμίνης D που δημιουργείται με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Βγείτε λοιπόν για ένα περίπατο στον ήλιο και βοηθήστε τον οργανισμό σας με λήψη συμπληρώματος. Τα 5 μg την ημέρα είναι αρκετά για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου.

Ο φώσφορος είναι χρήσιμος για τα οστά, την πήξη του αίματος, τη λειτουργία των νεφρών, τον καρδιακό ρυθμό. Περιέχεται στο άπαχο γάλα, τα βρασμένα μαύρα φασόλια και στο άπαχο βοδινό κρέας.

Στην 30η εβδομάδα εγκυμοσύνης τα μάτια του παιδιού σας πλέον ανοιχτά και έχει αρκετά μαλλάκια. Το μήκος του είναι περίπου 27 πόντους και το βάρος του περίπου στα 1.300 γραμμάρια. Προχωρώντας στην επόμενη εβδομάδα του μήνα, συνεχίζεται η ανάπτυξη του γενετικού συστήματος.

Κλείνοντας τον 8ο μήνα, οι πνεύμονές του δυναμώνουν με αναπνευστικές ασκήσεις, φαίνονται πια τα ρουθούνια του, ενώ το σώμα του καθαρίζει από το πέπλο που το σκέπαζε τους τελευταίους μήνες. Πλέον κλωτσά και αναπηδά με δύναμη, είναι 28 εκατοστά περίπου και ζυγίζει 1.700 γραμμάρια.

Το μωρό σας συνεχίζει να απορροφά ζωτικά μέταλλα, όπως σίδηρο και ασβέστιο. Χρειάζεστε περίπου 30 mg σιδήρου και 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα. Παράλληλα χρειάζεστε χρώμιο, σε ποσότητα μέχρι 30 mg την ημέρα. Το χρώμιο θα συμβάλει στη σύνθεση των πρωτεϊνών και την ανάπτυξη των ιστών του μωρού σας, στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και των δυο σας.

Επίσης, μικρές ποσότητες χαλκού, συμβάλλουν στο σχηματισμό της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, το σκελετό και το νευρικό σύστημα. Το μαγνήσιο βοηθά στην ανάπτυξη γερών οστών και δοντιών, ρυθμίζει την παραγωγή ινσουλίνης και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ βοηθά στην επισκευή των ιστών.

Ο ψευδάργυρος, σε καθημερινή λήψη 11 mg, εκτός από την συμβολή του στην παραγωγή ινσουλίνης, είναι ζωτικής σημασίας στην παραγωγή DNA και την ανάπτυξη των κυττάρων.

Και μην ξεχνάτε να παίρνετε καθημερινά το πολυβιταμινούχο συμπληρωμα διατροφής που σας συνέστησε ο γιατρός σας. Ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής εξασφαλίζει την απαραίτητη πρόσληψη των θρεπτικών αυτών συστατικών με τη λήψη μίας μόνο κάψουλας την ημέρα. Το συγκεκριμένο σκεύασμα συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της μέλλουσας μητέρας, της εγκύου και του εμβρύου, βοηθά στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών για βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, συμπληρώνει τις ημερήσιες ανάγκες σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καλύπτει 100% τις ημερήσιες ανάγκες σε σίδηρο και τις αυξημένες ανάγκες σε φυλλικό οξύ. Διατίθεται μόνο από τα φαρμακεία.

health.in.gr

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024