Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο 9ος μήνας της εγκυμοσύνης

Ο 9ος μήνας της εγκυμοσύνης

Φθάνοντας στην 33η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, οι κόρες των ματιών του μωρού σας μπορούν να συστέλλονται, να διαστέλλονται και να ανιχνεύουν το φως που δέχονται. Στην επόμενη εβδομάδα, έχουν πια σχηματισθεί πλήρως τα νύχια του. Έχει μήκος περίπου 30 πόντους και ζυγίζει περίπου 2.100 γραμμάρια. Όσο προχωρούν οι μέρες παρατηρούμε ότι το σώμα του μωρού στρογγυλεύει. Το προστατευτικό επίχρισμα στο δέρμα του αρχίζει να γίνεται παχύτερο.

Φθάνοντας στην 33η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, οι κόρες των ματιών του μωρού σας μπορούν να συστέλλονται, να διαστέλλονται και να ανιχνεύουν το φως που δέχονται. Στην επόμενη εβδομάδα, έχουν πια σχηματισθεί πλήρως τα νύχια του. Έχει μήκος περίπου 30 πόντους και ζυγίζει περίπου 2.100 γραμμάρια. Όσο προχωρούν οι μέρες παρατηρούμε ότι το σώμα του μωρού στρογγυλεύει. Το προστατευτικό επίχρισμα στο δέρμα του αρχίζει να γίνεται παχύτερο.

Φτάνοντας στην 36η εβδομάδα, το μωρό σας αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό. Για τον επόμενο μήνα, θα παίρνει 250 περίπου γραμμάρια κάθε εβδομάδα. Μπορεί να αισθάνεται πια αρκετά στενά στη μήτρα σας και γι’ αυτό τεντώνεται, στριφογυρίζει και παλινδρομεί. Καλό θα είναι να ελέγχετε τις κινήσεις του μωρού σας μέσα στη μήτρα σας κάθε τόσο και να ρωτήσετε τον γιατρό σας πόσες κινήσεις πρέπει να περιμένετε κατά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Αυτή η έκρηξη ανάπτυξης, υποχρεώνει σε αύξηση των θερμίδων, που πρέπει να παίρνετε καθημερινά, στις 2.400. Να θυμάστε πως κάθε διατροφικό στοιχείο είναι πια απαραίτητο.

Το ιώδιο, στα 200 μg, βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού σας. Ο μπακαλιάρος και η ψητή πατάτα με το δέρμα της περιέχουν ιώδιο, καθώς επίσης το ιωδιούχο αλάτι.

Μπαίνοντας στην 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας, το μωρό σας μπορεί να θεωρηθεί τελειόμηνο. Όλα του τα όργανα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν από μόνα τους. Για να γεννηθεί, πρέπει σιγά-σιγά να γυρίσει με το κεφάλι προς τα κάτω.

Προχωρώντας στην 38η εβδομάδα, το μωρό σας αναπτύσσει σταθερό σφίξιμο των χεριών του. Ο εγκέφαλός και το νευρικό του σύστημα λειτουργούν μέρα με την ημέρα καλύτερα. Βέβαια, η ανάπτυξή τους θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας. Το μωρό σας έχει πια μήκος περίπου 34 πόντους και ζυγίζει περίπου 2.900 γραμμάρια.

Στη συνέχεια, το στήθος του παιδιού σας γίνεται πιο εμφανές. Το λίπος που έχει συσσωρευτεί κάτω από το δέρμα του μωρού σας, είναι αρκετό για να το κρατάει ζεστό. Ο πλακούντας, συνεχίζει να το τροφοδοτεί με αντισώματα, που θα το προστατεύουν για έξι μήνες, μετά τη γέννησή του, από λοιμώξεις. Αν θηλάσετε, τότε θα του προσφέρετε επιπλέον αντισώματα. Έχουν περάσει 38 εβδομάδες από τη σύλληψή του και το μωρό σας έχει μήκος ίσως περισσότερο από 36 πόντους και ζυγίζει περίπου 3 κιλά και 400 γραμμάρια.

Να θυμάστε πάντα ότι το βάρος και το μήκος των φυσιολογικών παιδιών που θα γεννηθούν, διαφέρει από μωρό σε μωρό. Και κάτι άλλο: μην πανικοβληθείτε αν το μωρό σας καθυστερεί να γεννηθεί. Είναι στα φυσιολογικά πλαίσια να γεννηθεί με καθυστέρηση μίας ή δυο εβδομάδων, όπως και το να γεννηθεί μία ως δυο εβδομάδες νωρίτερα.

Εσείς, είστε πλέον έτοιμη να υποδεχθείτε το μωρό σας, που είναι έτοιμο να σας γνωρίσει. Φθάσατε στο τέλος μιας φυσιολογικής διαδρομής, χωρίς επιπλοκές και προβλήματα και σας ανήκουν τα εύσημα που με την σωστή, υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή σας, δείξατε πόσο υπεύθυνη γυναίκα και μητέρα είστε.

Με συχνά, μικρά γεύματα, με περιπάτους και ειδικές ασκήσεις, με τη συνεχιζόμενη διατροφική σας φροντίδα, και με την ελπίδα ενός φυσιολογικού τοκετού, ανοίγετε την αγκαλιά σας και περιμένετε.

Τέλος και αυτόν τον τελευταίο μήνα, δεν θα πρέπει να παραλείπετε να παίρνετε καθημερινά το πολυβιταμινούχο συμπληρωμα διατροφής που σας πρότεινε ο γιατρός σας. ‘Ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής εξασφαλίζει την απαραίτητη πρόσληψη των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών με τη λήψη μίας μόνο κάψουλας την ημέρα. Το συγκεκριμένο σκεύασμα συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της μέλλουσας μητέρας, της εγκύου και του εμβρύου, βοηθά στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών για βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, συμπληρώνει τις ημερήσιες ανάγκες σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καλύπτει 100% τις ημερήσιες ανάγκες σε σίδηρο και τις αυξημένες ανάγκες σε φυλλικό οξύ. Διατίθεται μόνο από τα φαρμακεία.

health.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024