Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μην ξεχνάτε τους ηλικιωμένους που πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ

Μην ξεχνάτε τους ηλικιωμένους που πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ

Ναι, τα παιδιά είναι η πιο ευαίσθητη ηλικία που απαιτεί την προσοχή μας, τη στοργή και την προστασία μας. Εκείνο όμως που ξεχνάμε συχνά είναι πώς υπάρχει και κάποια άλλη ηλικιακή ομάδα που έχει εξίσου παρόμοιες ανάγκες. Είναι ο άνθρωπος που πάσχει από νόσο Αλτσχάιμερ.

Ναι, τα παιδιά είναι η πιο ευαίσθητη ηλικία που απαιτεί την προσοχή μας, τη στοργή και την προστασία μας. Εννοείται. Εκείνο όμως που ξεχνάμε συχνά είναι πώς υπάρχει και κάποια άλλη ηλικιακή ομάδα που έχει εξίσου παρόμοιες ανάγκες, με μια σημαντική επιπλέον διαφορά: δεν έχει όλη τη ζωή μπροστά της. Είναι ο άνθρωπος που πάσχει από νόσο Αλτσχάιμερ. Είναι ο παππούς και η γιαγιά μας, ο πατέρας και η μητέρα μας, ο σύζυγος και η σύζυγος, ο συγγενής, ο άνθρωπος της διπλανής μας πόρτας.

Στην πατρίδα μας πάσχουν από κάποιο είδος άνοιας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 160.000 άτομα και ο αριθμός αυτός ραγδαία αυξάνεται καθώς αυξάνεται και το προσδόκιμο ηλικίας.

Στην Ελλάδα, τον κύριο λόγο του φροντιστή τον έχει συνήθως η οικογένεια. Πάσχει ο ασθενής αλλά πάσχει και ολόκληρη η οικογένειά του (οικονομικά, συναισθηματικά, κοινωνικά). Διαταράσσεται η λειτουργία της οικογένειας, αλλάζουν οι ρόλοι (το παιδί γίνεται γονιός και το αντίθετο), πολλοί σταματούν να εργάζονται για να μπορέσουν να μείνουν κοντά στον άνθρωπό τους με αποτέλεσμα πολλές φορές από το βάρος της φροντίδας να οδηγούνται σε κάποια μορφή κατάθλιψης.

Όλα τα παραπάνω χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Εκτός από την αγάπη των συγγενών και φίλων υπάρχουν επαγγελματίες Υγείας και φορείς, οι οποίοι, αυτούς τους δύσκολους καιρούς προσφέρουν δωρεάν, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για την άνοια.

Προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για τη δύσκολη αυτή νόσο, να ενημερωθεί για την ύπαρξη εξειδικευμένων υπηρεσιών στην άνοια και με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τη νόσο Αλτσχάιμερ (21η Σεπτεμβρίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας για την Τρίτη Ηλικία (1η Οκτωβρίου), η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ», δημιούργησε τρία ενημερωτικά τηλεοπτικά σποτ κοινωνικού περιεχομένου για τη νόσο Αλτσχάιμερ και τις άλλες μορφές άνοιας.

Η παραγωγή των παραπάνω σποτ γίνεται από την εταιρεία Stefi Films και συμμετέχουν οι ηθοποιοί Στέλιος Μάινας, Δημήτρης Καταλειφός, Υβόννη Μαλτέζου και Κόρα Καρβούνη. Η σκηνοθεσία έγινε από τους Βαρδή Μαρινάκη, Κωνσταντίνα Βούλγαρη και Ιωσήφ Μάινα, τα κοστούμια από την Ηλιοστάλακτη Βαβούλη και η μουσική σύνθεση είναι του Τάσου Ρωσόπουλου.

Η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ» λειτουργεί το πρώτο ολοκληρωμένο Κέντρο για την άνοια στη χώρα μας, στην Κυψέλη, καθώς και ένα Κέντρο Ημέρας στα Πατήσια. Στόχος είναι η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, η θεραπεία, η στήριξη της οικογένειας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς με άνοια και των φροντιστών του καθώς καιη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας.

Συγκεκριμένα από τα Κέντρα παρέχονται οι παρακάτω υπηρεσίες:

  • Ψυχιατρικό και ψυχολογικό ιατρείο
  • Εργοθεραπεία
  • Φυσικοθεραπεία
  • Κλινική βραχείας νοσηλείας
  • Ενημερωτικά μαθήματα για την άνοια
  • Ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες φροντιστών
  • Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι

health.in.gr

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024