Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αντιμετώπιση των τροφικών αλλεργιών

Αντιμετώπιση των τροφικών αλλεργιών

Αν υποφέρετε από κάποια τροφική αλλεργία, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να την καταπολεμήσετε είναι να αποκλείσετε τη συγκεκριμένη τροφή από τη δίαιτά σας.

Αν υποφέρετε από κάποια τροφική αλλεργία, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να την καταπολεμήσετε είναι να αποκλείσετε τη συγκεκριμένη τροφή από τη δίαιτά σας. Για να είστε σίγουροι ότι παραμένει θρεπτικά επαρκής, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία διαιτολόγο. Oι ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις σε μία τροφή μπορεί να αντιμετωπιστούν με αντιισταμινικά, αλλά οι πιο σοβαρές αντιδράσεις, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του ατόμου, πρέπει να αντιμετωπίζονται με αδρεναλίνη.

Δίαιτα

Το «κλειδί» για την επιτυχημένη καταπολέμηση της δυσανεξίας ή της αλλεργίας είναι η αποφυγή της τροφής που τις προκαλεί. Βεβαιωθείτε, όμως, ότι η δίαιτά σας παραμένει θρεπτικά επαρκής, παρέχοντας τις απαραίτητες πρωτεΐνες, ενέργεια, βιταμίνες και τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία, κυρίως το ασβέστιο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα μικρά παιδιά, διότι ο ρυθμός ανάπτυξής τους μπορεί να ζημιωθεί από τις ολιγοθερμιδικές δίαιτες αποκλεισμού. Μην ακολουθείτε πολύ αυστηρές δίαιτες χωρίς την επαγγελματική βοήθεια κάποιου διαιτολόγου.

Αντιισταμινικά

Τα αντιισταμινικά είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση των ηπιότερων εκδηλώσεων της τροφικής αλλεργίας, όπου τα συμπτώματα περιορίζονται στον κνησμό και το οίδημα των χειλιών, το οίδημα του προσώπου (αγγειοοίδημα) και την κνίδωση. Τα αντιισταμινικά που πρέπει να προτιμήσετε είναι η λοραταδίνη και η σεριτιζίνη. Αν, όμως, εκδηλώσετε πιο σοβαρές αντιδράσεις, όπως οίδημα της γλώσσας, άσθμα και πτώση της αρτηριακής πίεσης, η λήψη τους δεν πρόκειται να σας βοηθήσει.

Ενέσεις αδρεναλίνης

Το μόνο αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης των σοβαρών τροφικών αλλεργιών, που προκαλούν επικίνδυνες για τη ζωή σας αντιδράσεις, είναι η αδρεναλίνη. Το φάρμακο αυτό θα προκαλέσει συστολή των αγγείων στα οιδηματώδη χείλη, πρόσωπο και γλώσσα, θα καταπολεμήσει το άσθμα και θα αυξήσει την πίεσή σας. Πρέπει να χορηγηθεί γρήγορα. Επανάσταση στην αντιμετώπιση των σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων στις τροφές από τον ίδιο τον πάσχοντα έφεραν τα στιλό αδρεναλίνης με δοσομετρητή ή χωρίς, τα οποία διατίθενται στη Βρετανία.
Αν, πάντως, έχετε προδιάθεση για αλλεργία και ζείτε με τον κίνδυνο των αλλεργικών αντιδράσεων, καλό είναι να έχετε πάντα μαζί σας μία αμπούλα αδρεναλίνης. Η συνήθης ενδεικνυόμενη δόση είναι 0,3 χιλιοστόγραμμα για τους ενηλίκους και 0,15 χιλιοστόγραμμα για τα παιδιά. Για σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις, όμως, μπορεί να χρειαστείτε διπλάσια δόση. Αν το παιδί σας είναι αλλεργικό, φροντίστε να ενημερώσετε το προσωπικό του σχολείου του ώστε να είναι έτοιμο να του κάνει μία ένεση αδρεναλίνης, εφόσον χρειαστεί.

Ταυτότητες και Αυτοκολλητα

Αν έχετε κάποια σοβαρή μορφή αλλεργίας, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή σας, καλό είναι να φέρετε πάντα μαζί σας κάποιου είδους σήμανση, για παράδειγμα μία ταυτότητα στο χέρι ή στον λαιμό, που να αναφέρει την ευαισθησία σας, ώστε να μπορεί να σας χορηγηθεί η κατάλληλη αγωγή αν είστε λιπόθυμοι όταν φτάσει ο νοσοκόμος ή ο γιατρός. Τα αυτοκόλλητα, για παράδειγμα, με τις λέξεις «Είμαι αλλεργικός/ή στα φιστίκια» μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα για τα μικρά παιδιά του νηπιαγωγείου ή του δημοτικού, διότι ενημερώνουν αμέσως τους δασκάλους και τα υπόλοιπα παιδιά ή τους γονείς τους για το πρόβλημα.

health.in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024