Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερωτήσεις και απαντήσεις

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Θα υποχωρήσει το άσθμα; Αυτή είναι η πιο συχνή ερώτηση που κάνουν οι γονείς για το ασθματικό παιδί τους. Τα περισσότερα παιδιά του Δημοτικού φαίνεται να απαλλάσσονται από το άσθμα τους συχνά κατά τη διάρκεια της εφηβείας, και ενώ το άσθμα είναι πιο σύνηθες στα μικρά αγόρια, αργότερα γίνεται ελαφρώς πιο σύνηθες στις ενήλικες γυναίκες. […]

Θα υποχωρήσει το άσθμα;

Αυτή είναι η πιο συχνή ερώτηση που κάνουν οι γονείς για το ασθματικό παιδί τους. Τα περισσότερα παιδιά του Δημοτικού φαίνεται να απαλλάσσονται από το άσθμα τους συχνά κατά τη διάρκεια της εφηβείας, και ενώ το άσθμα είναι πιο σύνηθες στα μικρά αγόρια, αργότερα γίνεται ελαφρώς πιο σύνηθες στις ενήλικες γυναίκες. Αυτό δεν σημαίνει ότι το άσθμα έχει εξαφανιστεί δια παντός, καθώς ένα ποσοστό ασθενών το εμφανίζουν κάποια στιγμή στη μετέπειτα ζωή τους – στις γυναίκες, αυτό συμβαίνει συχνά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.
Oρισμένες φορές, τα συμπτώματα του υποτροπιάζοντος άσθματος είναι διαφορετικά από αυτά που εκδηλώθηκαν στην παιδική ηλικία – ο συριγμός είναι συχνά πιο συνήθης στην παιδική ηλικία, ενώ η δύσπνοια και το σφίξιμο στο στήθος είναι πιο συνήθη στην ενήλικη ζωή. Τα περισσότερα άτομα που εκδηλώνουν άσθμα στην ενήλικη ζωή θα το διατηρήσουν σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό για όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Εκτιμάται ότι το ποσοστό των ασθενών που εκδηλώνουν άσθμα στην ενήλικη ζωή και απαλλάσσονται από αυτό, είναι μόνο γύρω στο 20%.

Μπορεί το άσθμα ή η θεραπεία να προκαλέσουν βλάβη στους πνεύμονες;

Oι ασθενείς πιστεύουν ότι «οι πνεύμονες» είναι διαφορετικοί από «τους αεραγωγούς», ενώ στην πραγματικότητα οι αεραγωγοί είναι τμήμα των πνευμόνων. Η ανησυχία γύρω από τη μακροπρόθεσμη βλάβη, ωστόσο, δεν είναι αβάσιμη. Το άσθμα που αντιμετωπίζεται πλημμελώς μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη στένωση των αεραγωγών, διότι η φλεγμονή δεν έχει ελεγχθεί. Το ίδιο, οι ασθενείς που καπνίζουν και δεν λαμβάνουν τακτικά το προληπτικό εισπνεόμενο φάρμακό τους μπορεί να παρουσιάσουν αρκετά σοβαρή, μη αναστρέψιμη, βλάβη των πνευμόνων τους. Η θεραπεία του άσθματος δεν βλάπτει τους πνεύμονες, αν και τα δισκία στεροειδών μπορεί να προκαλέσουν, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, πολλές άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε γενικές γραμμές, οι κίνδυνοι να υποστεί βλάβη το άτομο είναι μεγαλύτεροι όταν το άσθμα αντιμετωπίζεται πλημμελώς, παρά όταν ελέγχεται.

Μπορεί η θεραπεία να χάσει σταδιακά την αποτελεσματικότητά της;

Η φαρμακευτική θεραπεία του άσθματος δεν χάνει την αποτελεσματικότητά της. Αν διαπιστώνετε ότι το εισπνεόμενο καταπραϋντικό σας γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό, αυτό είναι πιθανότερο να οφείλεται σε μία επιδείνωση του άσθματος παρά στο ίδιο το φάρμακο. Ίσως η δόση που λαμβάνετε να είναι υπερβολικά χαμηλή ή, καθώς η επιδείνωση του άσθματος επιτείνει τη στένωση των αεραγωγών, να φτάνει μικρότερη ποσότητα φαρμάκου στο κάτω μέρος των αεραγωγών. Αν διαπιστώνετε ότι η θεραπεία σας γίνεται λιγότερο αποτελεσματική, καλό είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για επανεκτίμηση. Η λήψη μιας συγκεκριμένης δόσης εισπνεόμενου φαρμάκου δεν δημιουργεί στον ασθενή, όπως θεωρούν ορισμένοι, την ανάγκη να παίρνει ολοένα και μεγαλύτερη δόση με την πάροδο των χρόνων.

Είναι το άσθμα μεταδιδόμενο;

Όχι, δεν είναι. Το άσθμα δεν είναι μολυσματική νόσος και δεν μπορεί να μεταδοθεί σε άλλο άτομο.

Είναι επικίνδυνοι οι ψεκαστήρες;

O ψεκαστήρας είναι ένα ισχυρό μέσον μεταφοράς των φαρμάκων στους πνεύμονες και χρησιμοποιείται, ως εκ τούτου, μόνο στους ασθενείς με σοβαρότερες μορφές άσθματος. Υπάρχουν, ωστόσο, και ορισμένοι ασθενείς που χρησιμοποιούν ψεκαστήρες χωρίς να έχουν εξαντλήσει τις υπόλοιπες μορφές θεραπείας. Όταν χρησιμοποιούνται μόνο για οξείες κρίσεις, οι ψεκαστήρες μπορούν να σώσουν ζωές και να αποτρέψουν την εισαγωγή στο νοσοκομείο. O κίνδυνος εμφανίζεται όταν επιδεικνύεται υπερβολική εμπιστοσύνη στον «παντοδύναμο» ψεκαστήρα και αντί να αναζητήσει ιατρική βοήθεια, ο ασθενής χορηγεί στον εαυτό του επαναλαμβανόμενες δόσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά, ακόμα και επικίνδυνα για τη ζωή, επεισόδια, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν ο ασθενής είχε μεταβεί στο νοσοκομείο ή είχε έλθει σε επαφή με τον παθολόγο του. Oι γιατροί συστήνουν στους ασθενείς να χρησιμοποιούν τακτικά ψεκαστήρες, μόνον όταν πάσχουν από σοβαρές μορφές άσθματος. Πολλοί δεν θα κατορθώσουν ποτέ να σταματήσουν τη θεραπεία, εκτός αν ανακαλυφθεί κάποια καινούργια θεραπευτική μέθοδος, που μπορεί να είναι τέλεια γι’ αυτούς. Καμιά φορά, η αλλαγή περιβάλλοντος, όπως η μετακίνηση σε κάποιο άλλο μέρος της χώρας ή η απομάκρυνση από τον χώρο εργασίας, μπορεί να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη βελτίωση του άσθματός τους και να καταστήσει περιττή τη χρήση του ψεκαστήρα. Όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες μορφές εισπνεόμενων θεραπειών, η χρήση του ψεκαστήρα υπό σωστή επιτήρηση δεν σημαίνει ότι θα χρειάζεστε ολοένα και μεγαλύτερες δόσεις. Αν φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι πιθανότερο να οφείλεται σε μία επιδείνωση του άσθματος παρά στο ίδιο το φάρμακο.

health.in.gr

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024