Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξεπερνώντας το έμφραγμα

Ξεπερνώντας το έμφραγμα

Κάποτε οι γιατροί επέμεναν να μένουν οι ασθενείς στο κρεβάτι επί 6-8 εβδομάδες ύστερα από ένα έμφραγμα, πιστεύοντας λανθασμένα ότι με αυτόν τον τρόπο η καρδιά θεραπευόταν καλύτερα.

Βασικά Σημεία

που πρέπει να θυμάστε

  • Τα περισσότερα προβλήματα εκδηλώνονται το πρώτο 48ωρο μετά το έμφραγμα. Έπειτα από αυτήν τη χρονική περίοδο, η ζωή επιστρέφει σύντομα στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.
  • Η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να αναρρώσετε πλήρως, αλλά πρέπει να γίνεται υπό επίβλεψη.
  • Τα συναισθηματικά προβλήματα είναι συχνά ύστερα από ένα έμφραγμα και μπορούν να αντιμετωπισθούν με συζήτηση και, μερικές φορές, με φαρμακευτική θεραπεία.
Κάποτε οι γιατροί επέμεναν να μένουν οι ασθενείς στο κρεβάτι επί 6-8 εβδομάδες ύστερα από ένα έμφραγμα, πιστεύοντας λανθασμένα ότι με αυτόν τον τρόπο η καρδιά θεραπευόταν καλύτερα. Δεν προκαλεί, συνεπώς, εντύπωση το γεγονός ότι έπειτα από τόσο καιρό ακινησίας οι ασθενείς αισθάνονταν χειρότερα απ’ όσο πριν από το έμφραγμα.

Αποκατάσταση

Η αποκατάσταση ύστερα από ένα έμφραγμα είναι πολύ διαφορετική απ’ ό,τι στο παρελθόν. Όταν ο πόνος και η γενικευμένη αδυναμία υποχωρήσουν – αυτό συνήθως είναι υπόθεση λίγων ημερών – η έμφαση δίνεται στο να ανακτήσει ο ασθενής τους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής του μέσα σε 6-8 εβδομάδες. Σε πολλές χώρες του κόσμου, τα μεγάλα νοσοκομεία έχουν υπηρεσίες καρδιολογικής αποκαταστάσεως. Oι στόχοι της καρδιολογικής αποκαταστάσεως είναι:
  1. Εκπαίδευση: Κατανόηση των αιτιών του προβλήματος και των τρόπων βελτιώσεως της καταστάσεως του ασθενούς.
  2. Ασκηση: Παροχή ειδικού προγράμματος ασκήσεως, που θα επιτρέψει στον ασθενή να επιστρέψει στις φυσιολογικές δραστηριότητές του.
  3. Πρόληψη: Τα βήματα που πρέπει να κάνει ο ασθενής, για να αποφύγει μελλοντικό έμφραγμα.
Το πρόγραμμα αποκαταστάσεως συνήθως αρχίζει στο νοσοκομείο, όταν μια νοσοκόμα επισκέπτεται τον ασθενή και απαντά σε ερωτήματα που προβληματίζουν τον ίδιο και την οικογένειά του. Η νοσοκόμα δίνει κάποιες οδηγίες για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ο ασθενής όταν φύγει από το νοσοκομείο. Το πρόγραμμα ασκήσεως αρχίζει συνήθως 2-4 εβδομάδες αργότερα και γίνεται με επίβλεψη από έναν φυσιοθεραπευτή στο γυμναστήριο του νοσοκομείου. Πιθανότατα θα υπάρχει μια ομάδα 10-15 ατόμων που ακολουθούν το πρόγραμμα, γεγονός που αποτελεί καλή ευκαιρία για να συζητήσουν οι ασθενείς μεταξύ τους και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Στα μάτια των ασθενών που τώρα αρχίζουν ένα πρόγραμμα αλλά φοβούνται να ασκηθούν, η εικόνα των άλλων ασθενών που κοντεύουν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα και ασκούνται γεμάτοι ενέργεια είναι συχνά παρήγορη.
Για πολλούς μεσήλικους αυτό το πρόγραμμα ενδέχεται να είναι η πρώτη συστηματική άσκηση που θα κάνουν στη ζωή τους και γι’ αυτό τους φαίνεται ξένη στην αρχή. Oι περισσότεροι ασθενείς, όμως, διαπιστώνουν ότι καθώς περνάει ο καιρός η άσκηση γίνεται ολοένα και πιο εύκολη και είναι πιθανόν, όταν ολοκληρώσουν το πρόγραμμα, να αισθάνονται καλύτερα παρά ποτέ. Oι συνεδρίες της αποκαταστάσεως συνήθως διαρκούν 1-2 ώρες και πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα επί 6-8 εβδομάδες. Πέρα από την άσκηση, συνήθως διατίθεται χρόνος για συζήτηση γύρω από τα αίτια του εμφράγματος και τον τρόπο προλήψεώς του. Μπορεί επίσης να γίνονται επισκέψεις από έναν φαρμακοποιό, έναν διαιτολόγο και έναν καρδιολόγο, οι οποίοι απαντούν στα ερωτήματα που ενδεχομένως έχουν οι ασθενείς ή οι συγγενείς τους γύρω από την ασθένειά τους.

Επιστροφή στη φυσιολογική ζωή

Τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες ύστερα από ένα έμφραγμα, είναι πιθανόν να φοβάστε να ασχοληθείτε με τις καθημερινές δραστηριότητές σας, όπως την εργασία ή το σεξ.

Oδήγηση

Συνήθως δεν επιτρέπεται να οδηγήσετε τον πρώτο μήνα ύστερα από ένα έμφραγμα. Σε πολλές χώρες του κόσμου η απαγόρευση ισχύει δια νόμου – σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τις ασφαλιστικές εταιρείες για την κατάστασή τους. Η νομοθεσία που αφορά τους ανθρώπους που οδηγούν επαγγελματικά (όπως τους οδηγούς λεωφορείων ή τους οδηγούς φορτηγών) διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Σεξουαλική δραστηριότητα

Ύστερα από ένα έμφραγμα, οι ασθενείς προβληματίζονται για το θέμα του σεξ. Στην αρχή, βεβαίως, δεν έχουν ιδιαίτερη όρεξη γι’ αυτό, αλλά είναι φυσιολογικό να αρχίσουν πάλι τη σεξουαλική τους ζωή έπειτα από 3-4 εβδομάδες. Πρέπει, πάντως, να αποφεύγετε τις υπερβολές έως ότου αναρρώσετε πλήρως, κάτι που φυσιολογικά συμβαίνει 6-8 εβδομάδες μετά το έμφραγμα. Μερικά από τα φάρμακα που χορηγούν οι γιατροί, εξάλλου, μπορεί να μειώσουν την ερωτική επιθυμία. Αν αισθάνεστε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και σ’ εσάς, συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Εργασία

Δύο έως τρεις μήνες μετά το έμφραγμα, οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Για όσους ασκούν ένα επάγγελμα που δεν έχει ιδιαίτερες σωματικές απαιτήσεις ούτε περιλαμβάνει έντονη σωματική καταπόνηση, οι δύο μήνες μακριά από την εργασία μπορεί να είναι αρκετοί. Όσοι, όμως, ακολουθούν βαριά χειρωνακτική εργασία, μπορεί να χρειασθούν περισσότερη αναρρωτική άδεια, καθώς και ειδικές ασκήσεις ώστε να ανακτήσουν τη σωματική ρώμη τους. (Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μεγάλη Βρετανία ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα ασκήσεως εφαρμοζόταν στην πόλη Μπάρνσλυ, του Γιόρκσαϊρ, για να μπορέσουν οι ανθρακωρύχοι της περιοχής να επιστρέψουν στην εργασία τους).

Διακοπές

Για τους 2-3 πρώτους μήνες ύστερα από ένα έμφραγμα είναι ίσως ασφαλέστερο να μην ταξιδέψει ο ασθενής στο εξωτερικό. Αργότερα μπορεί πιθανότατα να ταξιδέψει όπου θέλει, υπό την προϋπόθεση ότι έχει αναρρώσει πλήρως. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συζητήστε τα σχέδιά σας με τον γιατρό σας. Πρέπει πάντοτε να εξασφαλίζετε ότι θα έχετε πλήρη ιατρική κάλυψη στο ταξίδι σας και ότι η ασφάλειά σας δεν εξαιρεί τα καρδιολογικά προβλήματα! Αν παίρνετε φάρμακα, φροντίστε να πάρετε μαζί σας αρκετά για να σας φθάσουν σε όλο το ταξίδι, καθώς και να τα μεταφέρετε στις χειραποσκευές σας.

Αγχος και κατάθλιψη

Όλοι ανησυχούν ύστερα από ένα έμφραγμα και, παρά τις θετικές συμβουλές από τους γιατρούς, τις νοσοκόμες και τους συγγενείς τους, πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να απαλλαγούν απ’ αυτήν την ανησυχία. O κύριος φόβος είναι μήπως συμβεί ένα δεύτερο έμφραγμα, και όλα όσα συμπεριλαμβάνει. Είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε για τον εαυτό σας και για την οικογένειά σας, ακόμα και αν δυσκολεύεστε να περιγράψετε με λόγια τους φόβους σας. Το έμφραγμα μπορεί να επιφέρει αληθινό πλήγμα στην αυτοπεποίθηση, ιδίως αν ποτέ άλλοτε δεν αντιμετωπίζατε σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι σχετικά εύκολα να αναπτύξετε, τελικά, κατάθλιψη.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα

Η κατάθλιψη είναι μια απολύτως αληθινή και θεραπεύσιμη ασθένεια. Μπορεί να πάσχετε από αυτήν, αν παρουσιάζετε αρκετά από τα συμπτώματα που ακολουθούν:
  • Θλίψη ή ευσυγκινησία.
  • Απώλεια της απολαύσεως ή του ενδιαφέροντος στην εργασία και τα χόμπι.
  • Απώλεια του ενδιαφέροντος για το σεξ.
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση.
  • Υπεραπασχόληση με την υγεία σας.
  • Μειωμένη ικανότητα συγκεντρώσεως.
  • Διαταραχές ύπνου (αϋπνία ή πολύ πρωινή έγερση).
  • Συνεχή κόπωση.
Στην κατάθλιψη, τα επίπεδα των χημικών ουσιών που μεταδίδουν μηνύματα στον εγκέφαλο είναι αφύσικα χαμηλά και η θεραπεία με αντικαταθλιπτικά μπορεί να τα επαναφέρει στο φυσιολογικό. Τα φάρμακα αυτά δεν προκαλούν εθισμό, σε αντίθεση με τα ηρεμιστικά, και θα μπορέσετε να διακόψετε τη λήψη τους όταν αναρρώσετε πλήρως από την κατάθλιψη. Oι περισσότεροι άνθρωποι τα παίρνουν επί 3-6 μήνες το λιγότερο. Κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά το έμφραγμα είναι τόσα πολλά αυτά που συμβαίνουν και τόσα πολλά αυτά που πρέπει να σκεφθείτε, ώστε είναι πιθανόν να μην αντιληφθείτε την κατάθλιψή σας. Εντούτοις, όταν η ζωή σας αρχίσει να ανακτά τους φυσιολογικούς της ρυθμούς, μπορεί να έχετε περισσότερο χρόνο για να σκεφθείτε το μέλλον – και τότε είναι που μπορεί να εμφανισθούν προβλήματα.
Η πιο συνήθης αντίδραση είναι η οξυθυμία, ακόμα και σε ανθρώπους που παλαιότερα ήσαν πράοι. Oι σύντροφοι των ασθενών συχνά παραπονούνται ότι οι ασθενείς γίνονται έξω φρενών με το παραμικρό. Τα προβλήματα αυτά συνήθως αμβλύνονται όταν και αν επιστρέψει ο ασθενής στην εργασία του, και η ζωή αρχίζει να κυλά πάλι ομαλά, αλλά ορισμένοι ασθενείς εξακολουθούν να είναι οξύθυμοι για πολύ καιρό. Το σημαντικό με το άγχος και την κατάθλιψη είναι να συνειδητοποιήσετε ότι πρόκειται για συχνά φαινόμενα που μπορούν να αντιμετωπισθούν. Πολλές φορές, η συζήτηση όσων αισθάνεστε με άτομα που έχουν περάσει τα ίδια είναι ό,τι χρειάζεστε. Αν έχετε κάποια από τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν, μην ταλαιπωρείστε περιμένοντας να υποχωρήσουν μόνα τους: συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

health.in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024