Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εντεροϊός ίσως προκαλεί τον διαβήτη τύπου Ι στα παιδιά

Εντεροϊός ίσως προκαλεί τον διαβήτη τύπου Ι στα παιδιά

Παρίσι: Τα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη τύπου Ι έχουν σχεδόν δεκαπλάσιες πιθανότητες να έχουν προσβληθεί από ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα σε σύγκριση με τα υγιή παιδιά, προκύπτει από αυστραλιανή έρευνα.

Παρίσι: Τα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη τύπου Ι έχουν σχεδόν δεκαπλάσιες πιθανότητες να έχουν προσβληθεί από ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα σε σύγκριση με τα υγιή παιδιά, προκύπτει από αυστραλιανή έρευνα.

Οι εντεροϊοί μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα, γρίπη, ακόμα και μηνιγγίτιδα. Ωστόσο, η μετα-ανάλυση 26 δημοσιευμένων μελετών από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Ινστιτούτου Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη στο Σίνδεϊ , η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal (BMJ), δεν αποδεικνύει ότι ο ιός προκαλεί τον διαβήτη.

Η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Diabetes UK έσπευσε να τονίσει ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα ώστε να διακριβωθεί η αιτία πρόκλησης του διαβήτη τύπου Ι.

Η νόσος συνήθως εμφανίζεται στην παιδική ηλικία, όταν το πάγκρεας παύει να παράγει την ορμόνη ινσουλίνη και ο οργανισμός δεν μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, ανεξήγητα, σε ολόκληρο τον κόσμο. Περίπου 285 εκατ. άτομα είχαν παγκοσμίως διαβήτη το 2010, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, η οποία προβλέπει ότι ο αριθμός θα αυξηθεί στα 438 εκατ. το 2030.

Υπάρχει γενετική προδιάθεση για τον διαβήτη τύπου Ι, αλλά αυτό δεν εξηγεί την αύξηση των κρουσμάτων. Για το λόγο αυτόν οι επιστήμονες αναζητούν τυχόν επιρροή περιβαλλοντικών παραγόντων. Ενας από αυτούς θεωρείται ότι είναι ο εντεροϊός, αλλά παλαιότερες μελέτες για τον ιό είναι αντιφατικές.

Οι ερευνητές συνδύασαν τις έρευνες πολλών επιστημονικών ομάδων για να καταλήξουν σε ένα σαφέστερο συμπέρασμα.

Αναθεώρησαν τις 26 παλαιότερες μελέτες, σε δείγμα 4.448 ασθενών και κατέληξαν ότι: «Η σχέση ανάμεσα στη μόλυνση με τον εντεροϊό, που εντοπίστηκε με μοριακές μεθόδους, και στον διαβήτη ήταν ισχυρή, με σχεδόν δεκαπλάσιες πιθανότητες να υπάρχει αυτή η μόλυνση στα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου Ι».

Ένα από τα προβλήματα με αυτού του τύπου την έρευνα είναι ότι είναι δύσκολο να αποδειχτεί τι προκαλεί τη νόσο.

Ο εντεροϊός μπορεί να προκαλέσει διαβήτη ή ο διαβήτης κάνει τον ασθενή πιο ευάλωτο στον εντεροϊό -ή κάποιος άλλος παράγοντας, όπως η γενετική προδιάθεση- καθιστά πιθανό ο ασθενής να νοσήσει και από τα δύο.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες.Ο Δρ Αλαν Φούλις, ο οποίος ερευνά τη σχέση ανάμεσα στο διαβήτη και στους ιούς, στο Βασιλικό Νοσοκομείο της Γλασκώβης, δηλώνει: «Υπάρχουν ενδείξεις ότι εμπλέκεται ο εντεροϊός, αλλά υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί εντεροϊοί, είναι εκατοντάδες».

«Αυτό που επιχειρούν οι ερευνητές είναι να συγκεντρώσουν τα στοιχεία από ολόκληρη την Ευρώπη για να διαπιστώσουν ποιοί εντεροϊοί μπορεί να συνδέονται με τον (διαβήτη) τύπου Ι, κάτι που ένας παρασκευαστής εμβολίου θα πρέπει να γνωρίζει για να εντοπίσει τον ακριβή στόχο», προσθέτει ο ίδιος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.

health.in.gr

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024