Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αιματολογική εξέταση υπόσχεται έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη τύπου ΙΙ

Αιματολογική εξέταση υπόσχεται έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη τύπου ΙΙ

Για πρώτη φορά, Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν ένα τρόπο να εντοπίζουν πρόωρα τους ανθρώπους, οι οποίοι θα εκδηλώσουν διαβήτη τύπου ΙΙ.

Για πρώτη φορά, Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν ένα τρόπο να εντοπίζουν πρόωρα τους ανθρώπους, οι οποίοι θα εκδηλώσουν διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ένα νέο αιματολογικό τεστ θα μπορεί να ανιχνεύει τον διαβήτη μέχρι και δέκα χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον Δρ Τόμας Γουάνγκ, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine, εστίασαν την προσοχή τους στις μεταβολές που παρατηρούνται σε μια ομάδα συγκεκριμένων χημικών μεταβολιτών (μορίων τα οποία εμπλέκονται στη διαδικασία του μεταβολισμού στο σώμα), που βρίσκονται στο αίμα και συσχετίζονται με την πάθηση, η οποία συνδέεται με τη διαταραχή της ορμόνης ινσουλίνης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα πέντε αμινοξέων, σε συγκεκριμένους συνδυασμούς μεταξύ τους, «δείχνουν» την εμφάνιση διαβήτη.

Όσοι έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτών των αμινοξέων, έχουν τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο, σε σχέση με όσους έχουν χαμηλότερα επίπεδα.

Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι θα μπορέσουν να βασιστούν σε αυτούς τους νέους βιολογικούς δείκτες για να προβλέπουν πρόωρα την εκδήλωση της πάθησης.

Ο διαβήτης τύπου ΙΙ πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και τα περιστατικά πολλαπλασιάζονται με ταχύ ρυθμό, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, όπως η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία κ.α.

Η πάθηση μπορεί να παραμένει αδιάγνωστη για αρκετά χρόνια, με συνέπεια όταν πια γίνει αντιληπτή να έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία.

Η ανάπτυξη ενός έγκαιρου διαγνωστικού τεστ θα επιτρέψει την ανίχνευση της νόσου πριν αυτή απορρυθμίσει βασικές λειτουργίες του οργανισμού, προκαλώντας σοβαρές βλάβες σε όργανα όπως η καρδιά, οι νεφροί, ο εγκέφαλος και η όραση.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024