Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εγκυμοσύνη και διαβήτης

Εγκυμοσύνη και διαβήτης

Αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος στο εγγύς μέλλον, καλό θα ήταν να βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας ελέγχονται όσο το δυνατόν καλύτερα.

Το ότι έχετε διαβήτη δεν σημαίνει ότι πρέπει να αναβάλετε μια εγκυμοσύνη. Η πάθηση αυτή δεν επηρεάζει τη γονιμότητά σας και κανονικά δεν πρέπει να δυσκολευτείτε να συλλάβετε, εκτός αν ανήκετε στη μειονότητα εκείνη των γυναικών που έχουν σοβαρές επιπλοκές ή των οποίων ο διαβήτης δεν ελέγχεται πλήρως.

Αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος στο εγγύς μέλλον, καλό θα ήταν να βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας ελέγχονται όσο το δυνατόν καλύτερα. Επιπλέον, θα πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε συμπληρώματα φολικού οξέος. Συζητήστε με τον γιατρό σας – μπορεί να ανακαλύψετε ότι το νοσοκομείο σας διαθέτει μία ειδική συμβουλευτική υπηρεσία. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα στις αρχές της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου.

Όταν είστε έγκυος, πρέπει να παρακολουθείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας με ιδιαίτερη προσοχή, διότι αν αυξηθούν υπερβολικά μπορεί να επηρεάσουν το έμβρυο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το έμβρυο θα αναπτυχθεί υπερβολικά γρήγορα ή ότι θα συσσωρευτεί υπερβολικό υγρό στις περιβάλλουσες μεμβράνες. O γιατρός σας θα θελήσει πιθανότατα να σας βλέπει κάθε λίγες εβδομάδες και θα σας ζητήσει επίσης να ελέγχετε μόνες σας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας πιο συχνά από ό,τι συνήθως. Την περίοδο αυτή, η δόση της ινσουλίνης σας μπορεί να διπλασιαστεί ή ακόμα και να τριπλασιαστεί, αλλά θα επανέλθει στη φυσιολογική δόση μετά τον τοκετό. Η ινσουλίνη δεν μπορεί να βλάψει το μωρό σας και δεν φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του μωρού σας· επίσης, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι μπορεί να το τραυματίσετε αν κάνετε ενέσεις στην κοιλιά σας. Η υπογλυκαιμία στη μητέρα δεν έχει φανεί να βλάπτει το έμβρυο κατά οποιονδήποτε τρόπο.
Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μπορέσετε να γεννήσετε με φυσιολογικό τοκετό, αν και κάποιες γυναίκες αναγκάζονται να κάνουν καισαρική τομή. Αυτό συμβαίνει διότι ορισμένα μωρά διαβητικών μητέρων με υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να έχουν μεγαλώσει υπερβολικά για ένα φυσιολογικό τοκετό. O μαιευτήρας και ο γιατρός που παρακολουθεί τον διαβήτη σας θα συζητήσουν μαζί σας προκαταβολικά τις επιλογές που έχετε και αν αποφασισθεί ένας φυσιολογικός τοκετός, ενδεχομένως να χρειαστείτε ένα ενδοφλέβιο έγχυμα από ινσουλίνη και διαλύματα σακχάρων προκειμένου να ελεγχθεί ο διαβήτης σας κατά τη διάρκεια του τοκετού. Oι τεράστιες πρόοδοι που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την προγεννητική φροντίδα των γυναικών που πάσχουν από διαβήτη, σας επιτρέπουν να προσμένετε μία υγιή εγκυμοσύνη και ένα φυσιολογικό, υγιές μωρό.

Εμφάνιση διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη

Oρισμένες γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν για πρώτη φορά διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά τον τοκετό. Συνήθως, ο διαβήτης κύησης, όπως είναι γνωστός, μπορεί να διατηρηθεί υπό έλεγχο με τη σωστή διατροφή, αν και ορισμένες γυναίκες μπορεί να χρειαστούν ενέσεις ινσουλίνης. Δεν θα ακολουθήσετε αγωγή με δισκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Μετά τον τοκετό, θα σας γίνει σύσταση να προσέχετε το βάρος σας και να ακολουθήσετε μία υγιεινή διατροφή, διότι αντιμετωπίζετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη αργότερα στη ζωή σας. Oι έγκυοι γυναίκες που ακολουθούν αγωγή με ινσουλίνη πρέπει να ακολουθούν όλες τις συμβουλές σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση κ.λπ. για τους ασθενείς με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη όπως περιγράφηκαν στα προηγούμενα κεφάλαια.

health.in.gr

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024