Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιείτε νερό και προλάβετε τον διαβήτη, συστήνουν Γάλλοι ερευνητές

Πιείτε νερό και προλάβετε τον διαβήτη, συστήνουν Γάλλοι ερευνητές

Οι άνθρωποι που πίνουν λιγότερα από δύο ποτήρια νερό την ημέρα, είναι πιθανότερο να έχουν υψηλές τιμές σακχάρου του αίματος, σύμφωνα με νέα γαλλική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Οι άνθρωποι που πίνουν λιγότερα από δύο ποτήρια νερό την ημέρα, είναι πιθανότερο να έχουν υψηλές τιμές σακχάρου του αίματος, σύμφωνα με νέα γαλλική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου INSERM στη Γαλλία με επικεφαλής την Δρ Λιζ Μπανκίρ διαπίστωσαν ότι οι ενήλικοι που πίνουν μέχρι μισό λίτρο νερό τη μέρα (περίπου δύο ποτήρια), έχουν αυξημένες πιθανότητες να ενταχθούν σε προδιαβητική κατάσταση, δηλαδή να έχουν αρκετά υψηλό επίπεδο σακχάρου και να κινδυνεύουν να εκδηλώσουν τελικά διαβήτη τα επόμενα χρόνια.

Πάντως, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι αν και επιβεβαίωσαν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση νερού και στο επίπεδο του σακχάρου, δεν απέδειξαν ότι το λίγο νερό είναι αυτό που προκαλεί προ-διαβήτη. Από την άλλη, δεν είναι βέβαιο ότι αν κανείς πίνει πολύ νερό, θα μειωθεί το σάκχαρο του και ο κίνδυνος να εμφανίσει διαβήτη.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η έλλειψη νερού επηρεάζει την αντιδιουρητική ορμόνη βασοπρεσίνη, που βοηθά τον οργανισμό να ρυθμίσει την κατακράτηση των υγρών. Αν κανείς δεν πίνει αρκετό νερό, το επίπεδο της βασοπρεσίνης αυξάνεται, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση και του σακχάρου στο αίμα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αφού μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 3.600 ενηλίκων ηλικίας 30-65 ετών, που είχαν φυσιολογικές τιμές σακχάρου, στην αρχή της μελέτης. Το 19% έπινε λιγότερο από μισό λίτρο νερό τη μέρα, ενώ οι υπόλοιποι περισσότερο. Μέσα στα επόμενα εννιά χρόνια, 565 άτομα είχαν υψηλές τιμές σακχάρου και 202 διαβήτη τύπου ΙΙ. Όσοι έπιναν πάνω από μισό λίτρο νερό, είχαν κατά μέσο όρο 28% λιγότερες πιθανότητες να έχουν υψηλές τιμές σακχάρου στο αίμα τους, σε σχέση με όσους έπιναν μικρότερη ποσότητα νερού καθημερινά.

Πάντως, δεν διαπιστώθηκε αξιόλογη στατιστική συσχέτιση ανάμεσα στην ποσότητα του νερού και στην εμφάνιση του ίδιου του διαβήτη, γι’ αυτό οι επιστήμονες επεσήμαναν την ανάγκη νέας έρευνας σε μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού.

Σύμφωνα πάντως με τους Γάλλους ειδικούς, όσοι πίνουν λίγο νερό, ενδεχομένως να καταφεύγουν συχνότερα στην κατανάλωση αναψυκτικών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, πρακτική που συντελεί σε άνοδο των τιμών του σακχάρου του αίματος, αλλά και σε περιττά κιλά.

ΑΠΕ,health.in.gr

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024