Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο μηχανισμός απορρόφησης της ινσουλίνης ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία του διαβήτη

Ο μηχανισμός απορρόφησης της ινσουλίνης ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία του διαβήτη

Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν με ποιον τρόπο απορροφάται η ινσουλίνη από τα κύτταρα, γεγονός που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων μη ενέσιμων φαρμάκων για τη θεραπεία του διαβήτη.

Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν με ποιον τρόπο απορροφάται η ινσουλίνη από τα κύτταρα, γεγονός που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων μη ενέσιμων φαρμάκων για τη θεραπεία του διαβήτη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Nature, επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου «Walter and Eliza Hall» στη Μελβούρνη, κατάφερε να λύσει τον «γρίφο» του πώς η ινσουλίνη δεσμεύεται στον κυτταρικό υποδοχέα της, μια διαδικασία απαραίτητη για να μπορέσουν τα κύτταρα να απορροφούν το σάκχαρο από το αίμα και σημαντική για τη θεραπεία του διαβήτη.

«Όλη η μέχρι σήμερα έρευνα έχει πραγματοποιηθεί χωρίς μία λεπτομερή απεικόνιση του πώς στην ουσία αλληλεπιδρά η ινσουλίνη με το κύτταρο, ειδοποιώντας το να απορροφήσει την γλυκόζη από το αίμα», εξηγεί ο επικεφαλής των ερευνητών Δρ Μάικ Λόρενς.

«Αυτό που κάναμε είναι να απεικονίσουμε αυτή τη διαδικασία», είπε αναφερόμενος στην τρισδιάστατη απεικόνιση της ινσουλίνης προσκολλημένης στον υποδοχέα της.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ινσουλίνη συνεργάζεται με τον υποδοχέα της με έναν πολύ περίεργο τρόπο -τόσο η εν λόγω ορμόνη όσο και ο υποδοχέας της αναδιαμορφώνονται καθώς αλληλεπιδρούν.

«Ένα τμήμα της ινσουλίνης ξεδιπλώνει και σημαντικά τμήματα εντός του υποδοχέα μετακινούνται για να απορροφήσουν την ορμόνη. (Τη διαδικασία) μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε ‘μοριακή χειραψία’», εξηγεί ο Δρ Λόρενς.

Η ινσουλίνη ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, ένας μηχανισμός ο οποίος υπολειτουργεί ή έχει καταστραφεί τελείως στον οργανισμό των διαβητικών.

Η κατανόηση της διαδικασίας δέσμευσης της ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσει στην εξεύρεση νέων τρόπων για τη χορήγηση ινσουλίνης, πέραν την ένεσης, ή στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών και με μεγαλύτερη διάρκεια προϊόντων ινσουλίνης, ελπίζει ο ερευνητής.

«Αυτή η δομή θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους τρόπους χορήγησης ινσουλίνης στο μέλλον», τονίζει.

«Οι παρακευαστές φαρμάκων θα χρησιμοποιήσουν αυτή την πληροφορία για την επόμενη γενιά συσκευών χορήγησης ινσουλίνης κ.λπ.», καταλήγει.

Σήμερα ο αριθμός των πασχόντων από διαβήτη παγκοσμίως ανέρχεται σε 371 εκατομμύρια, από 366 εκατομμύρια, που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη.

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024