Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ωφέλιμο το πρωινό για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ

Ωφέλιμο το πρωινό για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ

Ένα πρωινό γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και λιπαρά φαίνεται να προσφέρει περισσότερα οφέλη στα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ, απ’ ότι ένα μικρό σε θερμίδες πρωινό, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Μελέτη του Διαβήτη, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Ένα πρωινό γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και λιπαρά φαίνεται να προσφέρει περισσότερα οφέλη στα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ, απ’ ότι ένα μικρό σε θερμίδες πρωινό, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Μελέτη του Διαβήτη, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την καθηγήτρια Ντανιέλα Τακουμποβιτς στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και τον Δρ Χαντας Ραμπινοβιτς, του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα άτομα που τρώνε τακτικά πρωινό τείνουν να έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος απ’ αυτούς που δεν τρώνε, όπως επίσης και καλύτερα επίπεδα γλυκόζης νηστείας και ευαισθησία μετα-γευματικής ινσουλίνης. Στην ισραηλινή μελέτη, αναλύθηκαν οι επιπτώσεις του μεγέθους του πρωινού και της σύστασής του στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος και την σχέση του με το ορμονικό προφίλ των ενηλίκων με διαβήτη τύπου ΙΙ.

Στην τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη κλινική δοκιμή, πήραν μέρος υπέρβαροι/παχύσαρκοι, μη εξαρτημένη από την ινσουλίνη, ενήλικες με διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι συμμετέχοντες με τυχαία επιλογή έκαναν ισορροπημένες χαμηλών θερμίδων δίαιτες είτε με μεγάλο πρωινό, είτε με μικρό (33% έναντι 12,5% της ημερήσιας συνολικής ενεργειακής πρόσληψης). Το πρώτο σχήμα περιλάμβανε υψηλότερο ποσοστό πρωτεΐνης και λιπαρών.

Κάθε δύο εβδομάδες οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε μετρήσεις, ενώ στην αρχή και το τέλος της μελέτης (μετά από 13 εβδομάδες) είχαν καταγραφεί οι δείκτες φλεγμονής σε φάση νηστείας, τα επίπεδα των ορμονών και το λιπιδαιμικό προφίλ.

Εκ των 59 ατόμων, τελικά ολοκλήρωσαν τη μελέτη οι 47. Στο τέλος της μελέτης, παρατηρήθηκαν μεγαλύτερες μειώσεις στην συστολική αρτηριακή πίεση και την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) στην ομάδα του μεγάλου πρωινού (HbA1c: -4.62% έναντι -1.46 % και ΣΑΠ -9.6 έναντι -2.4 mmHg). Επιπλέον, οι δόσεις των διαβητικών φαρμάκων μειώθηκαν περισσότερο στους συμμετέχοντες που έτρωγαν πλούσιο πρωινό, ενώ στην άλλη ομάδα κρίθηκε αναγκαία η αύξηση της δοσολογίας των φαρμάκων (17% έναντι 3%). Τα σκορ πείνας ήταν χαμηλότερα στην ομάδα με το μεγάλο πρωινό, ενώ βελτιώσεις καταγράφηκαν στα επίπεδα της γλυκόζης νηστείας στην ίδια ομάδα.

«Υποθέτουμε ότι τα ευρήματά μας σχετίζονται με τη μείωση των δεικτών της φλεγμονής στον οργανισμό. Και όσο εξελισσόταν η μελέτη παρατηρούσαμε ότι τα σκορ πείνας αυξάνονταν σημαντικά στην ομάδα που είχε μικρό πρωινό γεύμα, ενώ τα σκορ ικανοποίησης αυξάνονταν στην ομάδα που έτρωγε ένα πλούσιο σε μέγεθος πρωινό. Είναι λοιπόν πιθανό ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη να προκαλεί καταστολή της έκκρισης της ορμόνης ghrelin, η οποία σχετίζεται με την πείνα», εξηγεί ο Δρ Ραμπινοβιτς.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024