Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρόλαβε το διαβήτη σου κι αν έχεις ήδη αντιμετώπισέ τον σωστά

Πρόλαβε το διαβήτη σου κι αν έχεις ήδη αντιμετώπισέ τον σωστά

Μισή ώρα περπάτημα την ημέρα, τον διαβήτη κάνει πέρα, υποστηρίζουν οι επιστήμονες καθώς αποδεικνύεται ότι ένας μικρός καθημερινός περίπατος μπορεί να μειώσει την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη κατά 35-40%. Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) διοργανώνονται στην Αθήνα μια σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πρόλαβε το διαβήτη σου κι αν έχεις ήδη αντιμετώπισέ τον σωστά».

Μισή ώρα περπάτημα την ημέρα, τον διαβήτη κάνει πέρα, υποστηρίζουν οι επιστήμονες καθώς αποδεικνύεται ότι ένας μικρός καθημερινός περίπατος μπορεί να μειώσει την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη κατά 35-40%. Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) διοργανώνονται στην Αθήνα μια σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πρόλαβε το διαβήτη σου κι αν έχεις ήδη αντιμετώπισέ τον σωστά».

Στόχος των δράσεων αυτών είναι, αφενός, η έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Ελλήνων πολιτών γύρω από τη σύγχρονη «μάστιγα» του σακχαρώδη διαβήτη και, αφετέρου, η αποτελεσματική πρόληψη και αναχαίτιση της ανοδικής πορείας του και στη χώρα μας.

«Αφετηρία» των εφετινών δράσεων θα αποτελέσει η ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Σακχαρώδης Διαβήτης: Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της μάστιγας του 21ου αιώνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013, ώρες 17:00 – 21:00, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ. – Λ. Κηφισίας 39, Μαρούσι, τηλ. 210 6822445). Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και ΜΜΕ, οι οποίοι θα προσεγγίσουν κάθε πλευρά της νόσου, καθώς και τον αντίκτυπό της στην Ελλάδα της κρίσης.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μ. Μακρή θα φωταγωγήσει εξ’ αποστάσεως το κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο παραδοσιακό μπλε χρώμα της παγκόσμιας εκστρατείας κατά του σακχαρώδη διαβήτη, το οποίο έχει καθιερώσει η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη. Η φωταγώγηση θα μεταδοθεί ζωντανά στην αίθουσα μέσω δορυφόρου.

Με τη συμβολική αυτή ενέργεια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέλει να δείξει ότι είναι πάντοτε κοντά στις ανάγκες και τα προβλήματα των ατόμων με διαβήτη.

Στην ενημερωτική εκστρατεία συνδράμει φέτος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με τη διενέργεια δωρεάν μετρήσεων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Συλλόγου και της ΜΚΟ Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Σεβαστουπόλεως 113, Αθήνα, τηλ. 2103816404, 3304008) την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013, ώρες 09:00 – 17:00, από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό με απλή αιμοληψία από το δάκτυλο.

«Εκρηκτική» αύξηση του διαβήτη
Όπως είναι γνωστό, ο σακχαρώδης διαβήτης έχει πάρει διαστάσεις «πανδημίας» την τελευταία δεκαπενταετία, καθώς ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σε ολόκληρο τον κόσμο έχει, πλέον, σχεδόν διπλασιαστεί! Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία τηςΔιεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (I.D.F.), ενώ το 2000 τα άτομα με διαβήτη διεθνώς έφταναν τα 151 εκατομμύρια, σήμερα ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια. Το πλέον απογοητευτικό, όμως, είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς έως το 2020 ο συνολικός αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται ότι θα έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια.

Ιδιαίτερα ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, που αποτελεί το 95% του συνόλου των ατόμων με διαβήτη, χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «ύπουλος», καθώς τα πρώτα χρόνια της υπάρξεώς του υφίσταται χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα. Αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, νευροπάθειας, μονίμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς του οφθαλμού και άλλων σοβαρών επιπλοκών.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα άτομα με διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ ανέρχονται σήμερα σε 1.200.000, δηλαδή ποσοστό περίπου 12% του γενικού πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό διαπιστώνεται γενικά και στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Γερμανία, όπου υπάρχουν 9.600.000 (12%) άτομα με διαβήτη, ενώ κάθε μέρα ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά 1000 άτομα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεταβολική αυτή διαταραχή -και ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου ΙΙ- έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτισή της με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις κακές διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

health.in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024