Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιείτε καφέ με μέτρο και γλιτώστε απ' τον διαβήτη

Πιείτε καφέ με μέτρο και γλιτώστε απ’ τον διαβήτη

Η τακτική και μετριοπαθής κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ, υποστηρίζουν ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημονικής Ενημέρωσης για τον Καφέ.

Η τακτική και μετριοπαθής κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ, υποστηρίζουν ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημονικής Ενημέρωσης για τον Καφέ.

Το ινστιτούτο, που έχει δημιουργηθεί από τις μεγαλύτερες εταιρίες εμπορίας καφέ στην Ευρώπη, επικαλείται επιστημονικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι άνθρωποι που πίνουν τρία με τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν 25% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ, συγκριτικά με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ ή πίνουν λιγότερο από δύο φλιτζάνια την ημέρα. Μάλιστα, κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ φαίνεται να μειώνει κατά 7-8% επιπλέον τον κίνδυνο, ενώ προστατευτική δράση έχει ακόμη και ο καφές χωρίς καφεΐνη.

Εξάλλου, μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι ο καφές φίλτρου πλεονεκτεί έναντι των άλλων ως προς τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, ενώ πιο προστατευμένες είναι οι γυναίκες έναντι των ανδρών.

Οι ερευνητές τεκμηριώνουν την προστατευτική δράση του καφέ ως προς τον διαβήτη βασιζόμενοι σε δύο θεωρίες. Η πρώτη είναι η λεγόμενη «υπόθεση της δαπάνης ενέργειας», δηλαδή η καφεΐνη ενεργοποιεί τον μεταβολισμό αυξάνοντας την ενεργειακή κατανάλωση του οργανισμού και η δεύτερη είναι η «υπόθεση του μεταβολισμού των υδατανθράκων», δηλαδή τα συστατικά στοιχεία του καφέ παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ισορροπίας της γλυκόζης στο αίμα.

Έδαφος φαίνεται ωστόσο να κερδίζει και η θεωρία ότι ο καφές βελτιώνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα να μειώνονται οι εσωτερικές φλεγμονές και να μετριάζεται το οξειδωτικό στρες των κυττάρων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πρόσφατη ιταλική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καφές φαίνεται να αποτελεί γενικότερη ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου European Journal of Epidemiology.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φαρμακολογικής Έρευνας «Μάριο Νέγκρι» του Μιλάνο, με επικεφαλής τον Δρ Στέφανο Μαλέρμπα, έκαναν συγκριτική αξιολόγηση 23 μεγάλων μελετών που εξέταζαν πως ο ρυθμός κατανάλωσης καφέ μπορεί να επηρεάσει τη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία και ειδικότερα από καρδιαγγειακές παθήσεις, στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνο.

Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που πίνουν καφέ έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν έως και 12% τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Η προστατευτική αυτή δράση του καφέ εντοπίστηκε και ως προς τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα. Αντιθέτως, δεν φάνηκε να έχει κάποια επίδραση ως προς τον καρκίνο ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές τέλος παρατήρησαν ότι η μειωμένη θνησιμότητα συσχετίστηκε και με την κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη, γεγονός που δείχνει ότι η ευεργετική επίδραση του καφέ αποδίδεται τελικά σε άλλα συστατικά του και όχι αποκλειστικά στην καφεΐνη.

health.in.gr

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024