Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη τύπου Ι υπόσχεται μικροτσιπ

Έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη τύπου Ι υπόσχεται μικροτσιπ

Ένα νέο τρόπο διάγνωσης του διαβήτη τύπου Ι ανέπτυξαν αμερικανοί επιστήμονες με την ελπίδα να βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον τη διαχείριση της πάθησης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.

Ένα νέο τρόπο διάγνωσης του διαβήτη τύπου Ι ανέπτυξαν αμερικανοί επιστήμονες με την ελπίδα να βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον τη διαχείριση της πάθησης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.

Ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας Μπράιαν Φέλντμαν, έχουν ήδη καταθέσει αίτηση έγκρισης της νέας διαγνωστικής τεχνικής στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η νεα εξέταση βασίζεται στην ανάπτυξη ενός μικροτσιπ το οποίο διακρίνει τον διαβήτη τύπου Ι από τον τύπου ΙΙ, κοινό στοιχείο των οποίων είναι μεν τα υψηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ωστόσο διαφέρουν ως προς την αιτιολογία και την θεραπεία.

Μέχρι σήμερα, οι εξετάσεις για την διάκριση του διαβήτη τύπου Ι από τον τύπου ΙΙ είναι αρκετά ακριβές, ενώ τα αποτελέσματα χρειάζονται αρκετό χρόνο. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η έγκαιρη διάγνωση και η επιθετική θεραπεία του διαβήτη τύπου Ι μπορεί να βελτιώσει την μακροπρόρθση υγεία των ασθενών.

Να σημειωθεί ότι, παλαιότερα ο διαβήτη τύπου Ι ονομαζόταν και νεανικός διαβήτης γιατί διαγιγνώσκονταν αποκλειστικά σε παιδιά, ενώ ο διαβήτης τύπου ΙΙ σε μεσήλικες ή ηλικιωμένους ανθρώπους. Σήμερα όμως, εξαιτίας της επιδημίας παχυσαρκίας που πλήττει όλες σχεδόν τις δυτικές χώρες, περίπου το ένα τέταρτο των παιδιών πάσχει από διαβήτη τύπου ΙΙ. Επίσης, ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ενηλίκων εμφανίζει διαβήτη τύπου Ι. Η μεταβολή αυτή έχει προκαλέσει σύγχυση μεταξύ των επιστημόνων που κάνουν λόγο για δυσδιάκριτα όρια μεταξύ των δύο μορφών διαβήτη, αλλά και επιτακτική ανάγκη για μια καλύτερη και ταχύτερη διαγνωστική εξέταση.

Όπως εξηγεί λοιπόν ο Δρ Φέλντμαν, «με το νέο τεστ όχι μόνο θα μπορούμε να διαγνώσουμε τον διαβήτη πιο αποτελεσματικά και πιο πλατιά, αλλά επίσης θα κατανοήσουμε καλύτερα τη νόσο και το πώς οι νέες θεραπείες της επηρεάζουν το σώμα».

Ο διαβήτης τύπου Ι είναι μια αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός σταματά να παράγει επαρκή ινσουλίνη, την ορμόνη που παίζει βασικό ρόλο στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Τα αντισώματα του ασθενούς, τα οποία καταστρέφουν τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας, ανιχνεύονται στο σώμα όσων έχουν διαβήτη τύπου Ι, αλλά όχι τύπου ΙΙ και, γι’ αυτό, αποτελούν τον βασικό δείκτη διαφορικής διάγνωσης του νεανικού διαβήτη.

Το μικροτσιπ που σχεδίασαν οι αμερικανοί ερευνητές δεν χρησιμοποιεί ραδιενεργά υλικά, όπως τα μέχρι σήμερα διαγνωστικά μέσα, και μπορεί να διακρίνει τον διαβήτη τύπου Ι από τον τύπου ΙΙ, απαιτεί ελάχιστη εκπαίδευση του προσωπικού και κοστίζει τουλάχιστον σε παραγωγικό επίπεδο λιγότερα από 20 δολάρια. Επίσης, δεν απαιτεί μεγάλη ποσότητα δείγματος αίματος, καθώς αρκεί ακόμη και μια σταγόνα. Η ανίχνευση των αντισωμάτων γίνεται με τη μέθοδο του φθορισμού, σε γυάλινη επιφάνεια επιστρωμένη με νανοσωματίδια χρυσού.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το μικροτσιπ είναι ικανό να διαγνώσει τον διαβήτη τύπου Ι πριν καν την εκδήλωση των συμπτωμάτων, ενώ λόγω χαμηλού κόστους θα μπορεί να εφαρμοστεί σε προγράμματα μαζικού ελέγχου του πληθυσμού.

«Τα αντισώματα αποτελούν μια πραγματική κρυστάλλινη σφαίρα. Ακόμη και αν κανείς δεν έχει ήδη διαβήτη, αν διαθέτει στο αίμα του ένα αντίσωμα σχετικό με τον διαβήτη, αντιμετωπίζει σημαντικό κίνδυνο. Αν τα αντισώματα είναι πολλά, ο κίνδυνος ξεπερνά το 90%», σημειώνει ο Δρ Φέλντμαν.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024