Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η έκθεση στον ήλιο ίσως προλαμβάνει τον διαβήτη τύπου ΙΙ

Η έκθεση στον ήλιο ίσως προλαμβάνει τον διαβήτη τύπου ΙΙ

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιβραδύνει την αύξηση του βάρους και την εμφάνιση των συμπτωμάτων του διαβήτη τύπου ΙΙ, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes.

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιβραδύνει την αύξηση του βάρους και την εμφάνιση των συμπτωμάτων του διαβήτη τύπου ΙΙ, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes.

Επιστημονική ομάδα από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Σαουθάμπτον συνεργάστηκαν με αυστραλούς συναδέλφους τους, έκαναν πειράματα με ποντίκια και διαπίστωσαν ότι αφού τα είχαν σιτίσει και στην συνέχεια τα εξέθεσαν σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV), τα πειραματόζωα κατανάλωσαν λιγότερη τροφή.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι, η βιταμίνη D η οποία παράγεται από τον οργανισμό με την έκθεσή του στον ήλιο, δεν φαίνεται να έπαιξε κάποιον ρόλο στην αντίδραση των πειραματόζωων.

Επίσης, τα ποντίκια που συμμετείχαν στο πείραμα, όταν εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία, εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα του διαβήτη τύπου ΙΙ, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη και μη φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.

Οι επιδράσεις της θεραπείας με υπεριώδη ακτινοβολία συνδέονται με το νιτρικό οξείδιο, το οποίο απελευθερώνεται από το δέρμα ύστερα από την έκθεση στον ήλιο. Όταν μία κρέμα που περιέχει αυτή την ουσία εφαρμόστηκε στο δέρμα των ποντικιών παρήχθη το ίδιο αποτέλεσμα.

Πάντως, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν η ηλιοφάνεια επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο και τον άνθρωπο. Τονίζουν ακόμη ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα πρέπει να ερμηνεύονται με επιφυλακτικότητα γιατί τα ποντίκια είναι νυκτόβια ζώα με σώμα που καλύπτεται από γούνα και δεν εκτίθενται συχνά σε έντονη ηλιοφάνεια.

Ο Δρ Ρίτσαρντ Γουέλερ, λέκτορας Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, εξηγεί ότι «γνωρίζουμε από επιδημιολογικές μελέτες ότι όσοι εκτίθενται στον ήλιο ζουν περισσότερα χρόνια απ’ όσους ζουν υπό σκιά. Μελέτες σαν αυτή μας βοηθούν να κατανοήσουμε με ποιόν τρόπο μπορεί ο ήλιος να μας ωφελήσει. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο καρκίνος του δέρματος δεν είναι η μοναδική ασθένεια που μπορεί να επιφέρει τον θάνατο και ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας σχετικά με την έκθεση στον ήλιο».

Η επικεφαλής της μελέτης Δρ Σέλει Γκόρμαν του Ινστιτούτου για τα Παιδιά «Telethon» στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζει ότι «υποδηλώνουν (τα αποτελέσματα) ότι η τακτική έκθεση του δέρματος στον ήλιο σε συνδυασμό με συστηματική σωματική άσκηση και υγιεινή διατροφή μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση της παχυσαρκίας στα παιδιά».

Ωστόσο, ο Δρ Κόλιν Μίτσι, παιδίατρος και πρόεδρος της επιτροπής διατροφής του Βασιλικού Κολεγίου Παιδιατρικής και Υγείας του Παιδιού, εξηγεί ότι είναι ήδη γνωστό πως η υπεριώδης ακτινοβολία έχει σημαντικές επιπτώσεις στον οργανισμό και συνδέεται με τις φλεγμονές, τις ενδορφίνες, την κακοήθεια και τον μηχανισμό των στεροειδών ορμονών. Προσθέτει επίσης ότι, δεν αποτελεί έκπληξη πως αυτό το είδος ακτινοβολίας μπορεί να επηρεάσει ακόμη και το μεταβολικό σύνδρομο και την παχυσαρκία.

«Εγείρει σημαντικά ερωτήματα για εμάς τους ανθρώπους: είναι η επίδραση ίδια στα παιδιά μας και σε εμάς και αν ναι μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου και στην αποφυγή της υπερφαρμακίας; Ενδεχομένως αυτό που χρειάζεται να είναι λίγος ήλιος», διερωτάται ο Δρ Μίτσι.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024