Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σωματότυποι: Βρείτε το δικό σας και πολεμήστε τα ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά του σώματός σας

Σωματότυποι: Βρείτε το δικό σας και πολεμήστε τα ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά του σώματός σας

Συμβαίνει κάθε χρόνο: Ορκιζόμαστε πως αυτήν τη χρονιά θα τα καταφέρουμε· σωστή διατροφή, γυμναστική και... συμφιλίωση με τον καθρέφτη!

Συμβαίνει κάθε χρόνο: Ορκιζόμαστε πως αυτήν τη χρονιά θα τα καταφέρουμε· σωστή διατροφή, γυμναστική και… συμφιλίωση με τον καθρέφτη! Και ενώ ξεκινάμε με τις καλύτερες των προθέσεων, ο εκνευρισμός και η απογοήτευση μας οδηγούν πίσω στην αδράνεια. Είναι καιρός, λοιπόν, να κερδίσουμε το στοίχημα!

Ποιο είναι όμως το μυστικό για τη νίκη; Θα βρούμε το σωματότυπό μας, θα ακολουθήσουμε τις κατάλληλες οδηγίες διατροφής και άσκησης και καλή μας επιτυχία!

«Γινόμαστε δέκτες πολλών παραπλανητικών διαφημίσεων που υπόσχονται ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον τύπο του σώματός μας. Ωστόσο, δεν είναι έτσι. Πρέπει να δουλέψουμε με ό,τι μας δόθηκε από τη φύση», διευκρινίζουν οι διαιτολόγοι.

Προτού, επομένως, αρχίσουμε την ξέφρενη αναζήτηση του πλέον υπερσύγχρονου γυμναστηρίου, έχοντας κάνει ήδη την απαραίτητη «εκκαθάριση» στο ψυγείο, χρειάζεται να γνωρίζουμε πού… βαδίζουμε. Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι υλοποιήσιμος, βάσει του γενετικά προκαθορισμένου σχήματος του σώματός μας, ή οι προσπάθειές μας δεν θα αποδώσουν καρπούς και θα απογοητευθούμε;

Το μυστικό είναι να δουλέψουμε με το σώμα μας και όχι εναντίον του. Για να το επιτύχουμε αυτό είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τον τύπο του σώματός μας· να βρούμε σε ποια από τις τρεις βασικές κατηγορίες ανήκουμε και να ακολουθήσουμε την κατάλληλη διατροφή και άσκηση.

Οι τρεις σωματότυποι

Η έννοια του σωματότυπου εμφανίστηκε στα τέλη του 1940. Έκτοτε, διαιτολόγοι, εργοφυσιολόγοι, ακόμα και γιατροί στηρίζονται εκτός των άλλων και στους σωματότυπους όταν σχεδιάζουν κάποιο διαιτολόγιο.

Κάθε άνθρωπος ανήκει -μολονότι πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις- σε κάποια από τις τρεις κατηγορίες σωματότυπων που ακολουθούν. Προτού, όμως ανακαλύψετε το δικό σας, θυμηθείτε ότι ενδέχεται μερικοί να διαθέτουν χαρακτηριστικά από τις δύο ή και τις τρεις κατηγορίες.

Εκτομορφικοί: Είστε ψηλοί, λεπτοί, με ελάχιστα ποσοστά λίπους και ανύπαρκτους μυς; Πασχίζετε ανεπιτυχώς να κερδίσετε έστω και ένα κιλό; Ανήκετε, στην κατηγορία των εκτομορφικών. Κλασικό παράδειγμα της εν λόγω κατηγορίας αποτελούν τα μοντέλα.
Ωστόσο, αν και οι περισσότεροι αγαπάτε να… μισείτε αυτόν το φαινομενικά «ευλογημένο» τύπο σώματος, πολλές γυναίκες ονειρεύονται… θηλυκές καμπύλες. Στην πλειονότητά τους, θα αντιδράσουν μάλλον απρόβλεπτα αν κάνετε το λάθος να τις παρομοιάσετε με την Όλιβ στις περιπέτειες του Ποπάϊ! Όσο για τους εκτομορφικούς άνδρες, θα ήταν μάλλον πρόθυμοι να αποποιηθούν τον ψηλόλιγνο σκελετό τους.

Ενδομορφικοί: Αν είστε σχετικά «πλούσιοι» σε λίπος και διαθέτετε ικανοποιητικούς μυς, τότε ανήκετε στην κατηγορία των ενδομορφικών. Κερδίζετε βάρος αρκετά εύκολα, είστε σαφώς βαρύτεροι από τους εκτομορφικούς, εντούτοις κανείς δεν θα σας χαρακτήριζε υπέρβαρους. Κλασικά παραδείγματα ενδομορφικών είναι η θρυλική Μέριλιν Μονρόε, αλλά και η Όπρα Γουίνφρεϊ.

Μεσομορφικοί: Είστε αθλητικός τύπος. Δυνατός, «σφιχτός», με το κατάλληλο σωματικό βάρος -κανείς δεν θα σας αποκαλέσει χοντρό, αλλά ούτε και «κοκαλιάρη»! Τρώτε ό,τι θέλετε, χωρίς να ανησυχείτε ιδιαίτερα. Πιθανότατα δεν έχετε ιδέα για την ύπαρξη του θερμιδομετρητή, αφού κερδίζετε και χάνετε βάρος δίχως να καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια.

Στους κλασικούς συνδυασμούς σωματότυπων περιλαμβάνονται και οι εκτο-ενδομορφικοί (τύπος σώματος που σχηματίζει αχλάδι). Λεπτοί και ντελικάτοι από τη μέση και πάνω, «βασανίζονται», από περιττό λίπος στους γοφούς και τους μηρούς. Στην αντίπερα όχθη υπάρχουν οι ενδο-εκτομορφικοί (σχήμα μήλου) με υψηλή συγκέντρωση λίπους στη μέση και λεπτά κάτω άκρα.

Πραγματικότητα και ψευδαισθήσεις

Ο σωματότυπος είναι ένας συνδυασμός του μυϊκού συστήματος και της δομής-πυκνότητας των οστών σας. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι γενετικά προκαθορισμένα και δεν τροποποιούνται. «Το μέγεθος της λεκάνης και των ώμων σας δεν αλλάζει με τη γυμναστική. Καμία σωματική άσκηση δεν μπορεί να μεταμορφώσει μια γυναίκα με κοντά μέλη σε λυγερό σούπερ μόντελ», υπογραμμίζουν οι διαιτολόγοι.

«Τηλεοπτικές διαφημίσεις ινστιτούτων αδυνατίσματος, έντυπα γυμναστηρίων, διαφόρων ειδών δίαιτες και ορισμένα όργανα γυμναστικής ενδέχεται να αποδειχθούν εξαιρετικά παραπλανητικά», τονίζει η έγκριτη Αμερικανίδα διαιτολόγος Ανέτ Κόλμπι. «Υπόσχονται θαυματουργές αλλαγές εν μία νυκτί. Είναι ψευδαίσθηση ότι μπορεί κάποιος να γίνει όπως θέλει εάν συνδυάσει μεγάλη προσπάθεια με θέληση», αναφέρει η ίδια. Επίσης, συμπληρώνει: «Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικότατα το σώμα μας».

Τι θα πρέπει να κάνουμε για να κερδίσουμε τον «αγώνα»; Πολύ απλά, ο τρόπος που τρεφόμαστε και γυμναζόμαστε χρειάζεται να εστιάζει και να αναδεικνύει τα καλύτερα χαρακτηριστικά του σώματός μας, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα όσα θα θέλαμε να αλλάξουμε, αλλά δεν μπορούμε.

«Γνωρίζοντας κάποιος το σωματότυπό του, έχει τη δυνατότητα να ασκείται όπως είναι καλύτερα για τον ίδιο», αναφέρει η Δρ Κόλμπι. Παράλληλα, εξηγεί: «Ένας εκτο-ενδομορφικός (παχιά κάτω άκρα, λεπτός από τη μέση και πάνω), για παράδειγμα, δεν πρέπει να ξεκινήσει με ασκήσεις που ενισχύουν τους μυς των ποδιών, διότι ενδέχεται να αποθαρρυνθεί και να εγκαταλείψει».

Διατροφή και άσκηση για το σωματότυπό σας

Ας έλθουμε τώρα στην… ουσία των πραγμάτων. Ανακαλύψατε το σωματότυπό σας· στη συνέχεια, ξεκινάτε τον «πόλεμο» στα ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά του σώματός σας, ακολουθώντας τις κατάλληλες οδηγίες διατροφής και άσκησης.

Συνηθίζετε να τρώτε τρεις φορές την ημέρα; Όχι πια· στόχος σας τώρα είναι τα πέντε με έξι γεύματα -με κάποιο μέτρο φυσικά! Επιλέξτε τροφές θρεπτικές, πλούσιες σε θερμίδες, όπως τα καρύδια, τα ξηρά φρούτα, οι ηλιόσποροι και τα αμυλούχα λαχανικά. Αποφύγετε τις επιλογές σε χαμηλές θερμίδες, όπως τα φρέσκα φρούτα και τα ποπκόρν. Προσοχή όμως στο λίπος -βεβαιωθείτε ότι μόνο το 30% των θερμίδων σας προέρχεται από αυτό.

Σε ό,τι αφορά τη σωματική άσκηση, οι εκτομορφικοί χρειάζεται να κρατούν σε χαμηλά επίπεδα την καρδιακή και αεροβική γυμναστική, επιλέγοντας τις ασκήσεις με βάρη για την αύξηση του μυϊκού τους όγκου.

Εάν είστε ενδομορφικοί και θέλετε να ξεφορτωθείτε κάποια περιττά κιλά, αποφύγετε τις εξαντλητικές δίαιτες, διότι το μόνο που θα κατορθώσετε είναι να αναγκάσετε το σώμα σας να διατηρήσει τα λίπη του. Αντίθετα, προσαρμόστε το διαιτολόγιό σας έτσι ώστε να τρώτε πιο συχνά, μικρά γεύματα, με απόσταση όχι μεγαλύτερη από πέντε ώρες.

Προσπαθήστε να τρώτε με αργούς ρυθμούς και να πίνετε όσο το δυνατόν περισσότερα ποτήρια νερό. Μην πέσετε στην παγίδα «μαχαίρι στα λίπη», γιατί χρειάζεστε έστω και ελάχιστες ποσότητες λίπους για να είστε υγιείς.

Οι ενδομορφικοί θα πρέπει να συμπληρώνουν τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης αεροβικής γυμναστικής πέντε ημέρες την εβδομάδα. Στον τύπο του σώματός σας ταιριάζουν το περπάτημα, το τζόκινγκ, η ποδηλασία, ο χορός ή οποιαδήποτε δραστηριότητα κάνει την καρδιά σας να χτυπά! Όταν θα αρχίσετε να χάνετε κιλά, προσθέστε την άσκηση με βαράκια δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να ενισχύσετε και να ενδυναμώσετε τους μυς σας.

Για τους γενετικά τυχερούς μεσομορφικούς μπορεί μεν να είναι «ανώδυνο» να παραμένουν αδύνατοι και σε φόρμα, ωστόσο αυτό ενδέχεται να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι! «Οι μεσομορφικοί συνήθως υποθέτουν ότι δεν θα πάθουν τίποτα με ένα επιπλέον γλυκάκι ή εάν απουσιάσουν μία φορά από το γυμναστήριο. Εντούτοις, χρειάζεται να θυμούνται πως δεν αποτελούν εξαίρεση, ισχύουν και γι’ αυτούς οι κανόνες για την προστασία της υγείας.
Η οστεοπόρωση, τα καρδιακά νοσήματα και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή και το γενικότερο τρόπο ζωής μπορεί να προσβάλουν οποιονδήποτε ανεξάρτητα από το σωματότυπό του», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Θυμηθείτε λοιπόν: πρέπει να δουλέψετε με το σώμα σας. Δεν μπορείτε να «δημιουργηθείτε» ξανά, αλλά έχετε τη δυνατότητα να επιδιώξετε μία… ισορροπία. Πιστέψτε ότι η βελτίωση είναι εφικτή και

καλή επιτυχία!

health.in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024