Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καλοκαιρινά αθλήματα: γυμναστείτε με ασφάλεια

Καλοκαιρινά αθλήματα: γυμναστείτε με ασφάλεια

Καλοκαίρι σημαίνει για τους περισσότερους διακοπές σε κάποια παραθαλάσσια ή ορεινή περιοχή, ξεκούραση και δραστηριότητες που δεν θυμίζουν σε τίποτα την καθημερινή ρουτίνα.

Καλοκαίρι σημαίνει για τους περισσότερους διακοπές σε κάποια παραθαλάσσια ή ορεινή περιοχή, ξεκούραση και δραστηριότητες που δεν θυμίζουν σε τίποτα την καθημερινή ρουτίνα. Η ανεβασμένη ψυχολογία των διακοπών συνήθως δεν «επιτρέπει» να παραμείνετε αδρανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, και σας οδηγεί στο να συμμετάσχετε σε ποικίλες καλοκαιρινές δραστηριότητες, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη στα ύψη.

Tα καλοκαιρινά αθλήματα

Ως καλοκαιρινά αθλήματα νοούνται εκείνα τα αθλήματα τα οποία γίνονται σε φυσικό περιβάλλον (κατά κύριο λόγο σε παραθαλάσσιες περιοχές) κατά την καλοκαιρινή περίοδο, διότι ευνοούνται από τις καλές καιρικές συνθήκες και τη μεγάλη διάρκεια της ημέρας.

Οι ελληνικές παραλίες είναι στην πληθώρα τους πολύ καλά οργανωμένες και φιλοξενούν στις εγκαταστάσεις τους έμπειρους εκπαιδευτές οι οποίοι αναλαμβάνουν να διδάξουν στους λουομένους σωστές τεχνικές για να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε κάποιο από τα θαλάσσια σπορ της προτίμησής τους, χωρίς να διατρέξουν κινδύνους.

Τέτοια καλοκαιρινά σπορ είναι ενδεικτικά:

  • Θαλάσσιο σκι (Barefoot -Monoski – Double Ski – Wake Board – Knee Board). Όπως και στο χειμερινό σκι, θα χρειαστείτε μια ολόσωμη στολή και πέδιλα, και φυσικά πολλή όρεξη και κέφι προκειμένου να ανταποκριθείτε στις αυξημένες σωματικές απαιτήσεις αυτού του είδους σκι.
  • Τζετ Σκι (Jet ski): Τα γνωστά σε όλους Jet Bikes, τα οποία έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους τα τελευταία χρόνια στις ελληνικές παραλίες, συνδυάζουν την ταχύτητα και την επιτάχυνση μιας μηχανής υψηλών επιδόσεων, για τους λάτρεις της γρήγορης οδήγησης ακόμα και στο νερό.
  • Παρασέιλινγκ (Parasailing): Για εκείνους που δεν φοβούνται τα ύψη, η αιώρηση είναι ένας άλλος τρόπος για να θαυμάσουν τις ομορφιές της περιοχής «αφ’ υψηλού».
  • Ιστιοσανίδα (Windsurfing): Με καθοδηγητή σας τον άνεμο «σερφάρετε» στα κύματα και νιώστε τη δύναμη του ανέμου στα πανιά σας.
  • Θαλάσσιο Ποδήλατο (Pedalboat): Ακόμα κι αν δεν είστε φίλος των ιδιαίτερα μεγάλων συγκινήσεων, μπορείτε απλά να χαλαρώσετε, να χαρείτε τον ήλιο και να κάνετε βουτιές από την τσουλήθρα ενός θαλάσσιου ποδήλατου.
  • Κανό: Σε όλες τις οργανωμένες παραλίες έχετε τη δυνατότητα να νοικιάσετε κάποιο κανό με τους φίλους σας και να κάνετε έναν αγώνα δεξιοτήτων, να γυμναστείτε ή απλά να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας τη θάλασσα.
  • Καταδύσεις: Αν επιθυμείτε να γνωρίσετε από κοντά τις ομορφιές και τα μυστικά του βυθού, έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε, κατόπιν βέβαια εκπαιδεύσεως, και με συστηματική παρακολούθηση από επαγγελματίες αυτοδύτες, οι οποίοι θα μεριμνήσουν για την ασφάλεια και τη σωματική σας ακεραιότητα.
  • Μπιτς Βόλεϊ: Τα καλοκαιρινά αθλήματα δεν αφορούν μόνο στο νερό και τη θάλασσα. Το βόλεϊ στην άμμο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και έχει πολλούς φίλους. Σε σύγκριση με το απλό βόλεϊ, το beach volley έχει έναν αυξημένο βαθμό δυσκολίας, καθώς οι παίκτες προσπαθούν να ισορροπήσουν και να δείξουν τις δεξιότητές τους πάνω στην ασταθή άμμο, η οποία τους δυσκολεύει στην κίνησή τους.

Ο κατάλογος των καλοκαιρινών αθλημάτων είναι αρκετά μεγάλος και ιδιαίτερα ενδιαφέρων, αν αποφασίσετε να ξεφύγετε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Παραπάνω αναφέρθηκαν μερικές μόνο από τις καλοκαιρινές αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες περιμένουν όλους εσάς σε κάποια από τις ελληνικές οργανωμένες παραλίες. Μη χάνετε χρόνο, ασκηθείτε, ξεκουραστείτε, ταξιδέψτε έστω και για λίγο μακριά από τις αυξημένες υποχρεώσεις σας, πάντοτε φυσικά με την ανάλογη προετοιμασία και προσοχή.

Οφέλη που προκύπτουν από τη συμμετοχή σε καλοκαιρινά αθλήματα

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν το καλοκαίρι σας προσφέρουν τη δυνατότητα να συμμετάσχετε σε πολλών ειδών έντονες δραστηριότητες. Ο ήλιος, η ζέστη και το φως είναι παράγοντες που ανεβάζουν φανερά τη διάθεση και σας «προτρέπουν» να ζήσετε έντονα τις στιγμές που έχετε στη διάθεσή σας. Η ενασχόληση με κάποιο καλοκαιρινό άθλημα:

  • Διατηρεί τη φυσική κατάσταση σε πολύ καλά επίπεδα. Όλων των ειδών τα καλοκαιρινά αθλήματα, είτε πρόκειται για ήπια (π.χ, τζόκινγκ) είτε για αθλήματα που απαιτούν πιο μεγάλη προσπάθεια και καλύτερη φυσική κατάσταση από την πλευρά του «αθλητή» (π.χ., σέρφινγκ, καταδύσεις), συμβάλλουν στην εκγύμναση πολλών μυικών ομάδων του σώματος, διατηρώντας παράλληλα τη σωματική σας μάζα σε θεμιτά επίπεδα.
  • Συμβάλλει στην καταπολέμηση του στρες. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου προσπαθείτε να αντεπεξέλθετε στις αυξημένες απαιτήσεις και υποχρεώσεις της καθημερινής σας ζωής, με αποτέλεσμα να βιώνετε έντονο στρες και πιθανά παθολογικά προβλήματα που απορρέουν από αυτό, όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η ενασχόληση με κάποιο καλοκαιρινό άθλημα, όπως και γενικότερα με οποιοδήποτε πρόγραμμα εκγύμνασης, σύμφωνα με τους ειδικούς καταπολεμά αποτελεσματικά το στρες, διότι με τη γυμναστική εκκρίνονται από τον οργανισμό ουσίες που ονομάζονται ενδορφίνες και έχουν δράση αγχολυτική και ηρεμιστική.
  • Βελτιώνει σημαντικά την ψυχική διάθεση. Είναι πολύ πιθανό να βιώνετε συγκεκριμένα προβλήματα ή δυσκολίες που αφορούν στη δουλειά, στην οικογενειακή σας κατάσταση ή ακόμα και στην υγεία σας, τα οποία δίνουν μια γκρίζα απόχρωση στην καθημερινότητα. Ο καλοκαιρινός ήλιος, όμως, αποτελεί τον ιδανικό αντισταθμιστικό παράγοντα αυτής της διάθεσης. Συμμετέχοντας στα καλοκαιρινά σπορ μπορείτε να ανακαλύψετε κάποιες νέες δεξιότητες και ενδιαφέροντα, να συνάψετε κοινωνικές ή φιλικές σχέσεις μέσα στα πλαίσια του αθλήματος και να αποκτήσετε κίνητρα για να συνεχίσετε να γυμνάζεστε, αλλά και να αντιμετωπίσετε τη ζωή με αισιοδοξία και θέληση.

Ενδεχόμενοι Κίνδυνοι

Η άσκηση είναι πάντοτε ωφέλιμη για την υγεία και την ψυχική ισορροπία όλων των ηλικιακών ομάδων και όλοι οι ιατροί συνιστούν τη συμμετοχή σε προγράμματα εκγύμνασης ανάλογα με τη φυσική κατάσταση των ασθενών τους. Ειδικότερα όμως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η διάθεση είναι σαφώς ανεβασμένη και είναι πιθανό να οδηγήσει ακόμα και σε υπερβολές, ελλοχεύουν κίνδυνοι που, αν δεν τους υπολογίσετε, θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σας.

  • Τραυματισμοί από απροσεξία ή υπερβολή Ο ενθουσιασμός για κάποιο άθλημα, ειδικότερα αν πρόκειται για άθλημα άγνωστο σε εσάς, οδηγεί σε υπερπροσπάθεια ή λανθασμένο υπολογισμό των κινήσεων που χρειάζονται, με αποτέλεσμα να τραυματιστείτε (παραδείγματος χάριν, πιθανές θλάσεις των άνω ή κάτω άκρων, ρήξη τένοντα). Είναι απαραίτητο να ακολουθείτε πιστά τις συμβουλές του εκπαιδευτή, ειδικότερα εάν πρόκειται για αθλήματα όπως το σέρφινγκ, οι καταδύσεις ή το σκι, προκειμένου να συνεχίσετε να αθλείστε με ασφάλεια.
  • Ενοχλητικά τσιμπήματα Προσέξτε τα ενοχλητικά τσιμπήματα από έντομα. Αν αυτό συμβεί, ξεπλύνετε το σημείο με ξίδι ή θαλασσινό νερό. Αποφύγετε να τρίψετε την περιοχή ή να την ξεπλύνετε με νερό της βρύσης. Η παρακεταμόλη, η ασπιρίνη θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τον πόνο, ενώ τα αντιισταμινικά μπορεί να καταπραΰνουν τον κνησμό και το οίδημα. Εάν τα συμπτώματα είναι έντονα ή υπάρχουν σημεία αναφυλακτικής αντίδρασης, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
  • Ηλίαση ή προβλήματα που προκύπτουν από την παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο έχει σε κάθε περίπτωση δυσμενείς επιπτώσεις. Τα πιθανά συμπτώματα, τα οποία ποικίλλουν σε έκταση και σε ένταση, μπορεί να αφορούν σε εμφάνιση δερματικών εξανθημάτων, εκδήλωση οιδήματος των ποδιών και των χεριών, σε μυικές κράμπες, σωματική εξάντληση και λιποθυμικά επεισόδια, ή ακόμα και σε θερμοπληξία, η οποία μπορεί να αποδειχθεί απειλητική για τη ζωή του πάσχοντα. Μην ξεχνάτε πως ο ήλιος και η αυξημένη ζέστη έχουν βλαπτικές επιδράσεις και είναι αναγκαίο να φοράτε πάντοτε καπέλο και γυαλιά ηλίου.
  • Αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος. Η επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας όσον αφορά στην εκδήλωση μελανώματος είναι αθροιστική. Όσο περισσότερο εκτίθεται κανείς στον ήλιο, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να προσβληθεί από καρκίνο του δέρματος, γι’ αυτό απαραίτητη είναι η χρήση αντηλιακών προϊόντων με υψηλό δείκτη προστασίας, προκειμένου να προστατεύσετε το δέρμα σας όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα.

Τι να προσέξετε

  • Μην καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά πριν ασχοληθείτε με οποιοδήποτε καλοκαιρινό άθλημα.
  • Τρώτε ελαφριά γεύματα και πάντοτε αρκετές ώρες πριν πάτε στη θάλασσα. Οι πνιγμοί έχουν αυξηθεί και αρκετές φορές, όπως έχει αποδειχθεί, οφείλονται όχι στην άγνοια τεχνικών κολύμβησης, αλλά στο ότι πηγαίνετε για μπάνιο με «γεμάτο στομάχι».
  • Φροντίστε να συμμορφωθείτε με τις οδηγίες του εκπαιδευτή σας προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα από απροσεξία ή απειρία.
  • Έχετε πάντοτε μαζί σας τον απαραίτητο για την ασφάλειά σας εξοπλισμό (π.χ,. εάν κάνετε καταδύσεις είναι απαραίτητες η στολή δύτη, η μπουκάλα οξυγόνου και η μάσκα).
  • Οδηγείτε τα θαλάσσια οχήματα (τζετ σκι, γουίντσερφ, κανό, θαλάσσιο ποδήλατο) πάντοτε με αυξημένη προσοχή, εντός των επιτρεπόμενων ορίων ταχύτητας και τηρώντας πάντα τους κανονισμούς για τη θαλάσσια κυκλοφορία. Οι λουόμενοι, που επιθυμούν απλά να απολαύσουν το μπάνιο τους, αξίζουν το σεβασμό σας.

Τα καλοκαιρινά αθλήματα έχουν σαφώς την τιμητική τους, ωστόσο θυμηθείτε ότι η περίοδος των διακοπών δεν σημαίνει απαραιτήτως υπερβολική δραστηριότητα. Φροντίστε να μην καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά πριν συμμετάσχετε σε κάποιο θαλάσσιο σπορ, και να ακολουθείτε πάντοτε πιστά τις οδηγίες του αρμόδιου εκπαιδευτή. Επιπλέον, να γνωρίζετε πως όλες οι εγκαταστάσεις παροχής αθλητικού εξοπλισμού και υπηρεσιών υποχρεούνται να έχουν σε εμφανές σημείο έγγραφα που πιστοποιούν την άδεια λειτουργίας τους αλλά και την καταλληλότητα των αρμοδίων εκπαιδευτών. Μην αμελείτε να φροντίσετε για την ασφάλεια τόσο τη δική σας όσο και των παιδιών σας, προκειμένου να περάσετε ένα πραγματικά ευχάριστο καλοκαίρι.

health.in.gr

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024