Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόσο αξίζουν οι δίαιτες delivery;

Πόσο αξίζουν οι δίαιτες delivery;

Η επιλογή της κατάλληλης δίαιτας αποτελεί σαφώς πονοκέφαλο για όλους μας. Aλλοι θέλουμε να χάσουμε λιγότερα και άλλοι περισσότερα κιλά και οι φωνές των «ειδικών» μάς «βομβαρδίζουν» από παντού.

Η επιλογή της κατάλληλης δίαιτας αποτελεί σαφώς πονοκέφαλο για όλους μας. Aλλοι θέλουμε να χάσουμε λιγότερα και άλλοι περισσότερα κιλά και οι φωνές των «ειδικών» μάς «βομβαρδίζουν» από παντού. Μία από τις πολλές λύσεις που προσφέρονται είναι τα προπαρασκευασμένα γεύματα που έρχονται με ένα μόνο τηλεφώνημα στην πόρτα μας. Αξίζει άραγε τον κόπο ή μήπως πρόκειται απλώς για απώλεια χρόνου και χρημάτων;

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και αντιδράσεις, η πλειονότητα των ατόμων που προσπάθησαν να χάσουν βάρος με τέτοιου τύπου δίαιτες έχουν αποκομίσει θετική εικόνα για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Μάλιστα, τη χαρακτηρίζουν ιδανική για όσους είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν ορισμένα χρήματα προκειμένου να χάσουν σωματικό βάρος, με σωστό και σταθερό τρόπο. Μύθος ή αλήθεια, δεν μένει παρά να το δούμε από πιο κοντά.

Πώς ακριβώς γίνεται;

Με ένα και μόνο τηλεφώνημα. Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετές εταιρίες που αναλαμβάνουν τη διαιτολογική υποστήριξη του κάθε ενδιαφερόμενου και μάλιστα με τροφές που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του. Στο πλαίσιο του προγράμματος, μια ομάδα ειδικών διαιτολόγων παρέχουν συμβουλές από το τηλέφωνο, συνήθως με τη συχνότητα που επιλέγει ο ενδιαφερόμενος.

Το θετικότερο, ίσως, πλεονέκτημα της δίαιτας με προπαρασκευασμένα γεύματα είναι η παράδοση στο χώρο που επιθυμεί αυτός που την ακολουθεί. Η παράδοση των γευμάτων γίνεται μια φορά την ημέρα, με δυνατότητα παράδοσης σε περισσότερες από μία διευθύνσεις, αρκεί να ειδοποιηθούν έγκαιρα.

Επιπλέον, τα φαγητά τοποθετούνται σε ειδική συσκευασία που τα προφυλάσσει από κάθε κίνδυνο αλλά και από την υψηλή θερμοκρασία ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό επιτρέπει τη διατήρηση της φρεσκάδας των φαγητών, ώστε να επιτευχθούν οι επιθυμητοί στόχοι.

Γιατί να επιλέξει κάποιος μια δίαιτα με προπαρασκευασμένα γεύματα;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τις ατελείωτες ώρες εκτός σπιτιού και το λιγοστό εναπομείναντα χρόνο δεν αφήνει πολλά περιθώρια φροντίδας για τον ίδιο μας τον εαυτό. Αντιθέτως ωθεί στην κατανάλωση φαγητού, εξαιτίας της ψευδαίσθησης ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις μιας δύσκολης μέρας. Ως αποτέλεσμα τα κιλά αυξάνονται.

Η ιδέα μιας τέτοιας δίαιτας βασίζεται σε μια πολύ απλή λογική: όλες οι τροφές περιέχουν ένα συγκεκριμένο αριθμό θρεπτικών στοιχείων. Αναλόγως με το πόσο φρέσκια είναι μια τροφή, αν έχει εκτεθεί στη θερμότητα αλλά και με τον τρόπο που έχει μαγειρευτεί μπορεί να διατηρεί τα εν λόγω θρεπτικά συστατικά, να τα αφήνει να καταστρέφονται εν μέρει ή εντελώς.

Για παράδειγμα αν κάποιος μαγειρέψει λαχανικά στη χύτρα ταχύτητας αποβάλλοντας και το νερό τους καταστρέφει οποιεσδήποτε βιταμίνες μπορεί να έχουν και διατηρεί σχεδόν το σύνολο των θερμίδων τους.

Αν, λοιπόν, θα ήθελε να μαγειρέψει το συγκεκριμένο τύπο τροφής με επωφελή τρόπο για τον οργανισμό του, θα έπρεπε να βράζει ξεχωριστά κάθε λαχανικό, παρακολουθώντας τον ακριβή χρόνο βρασίματός του ή να βράζει μόνο τις ποσότητες που θα πρέπει να καταναλώσει μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να μη χάσουν τη θρεπτική τους αξία.

Είναι λογικό, λοιπόν, ότι κάτι τέτοιο απαιτεί πολύ χρόνο από την πλευρά του ενδιαφερόμενου, αλλά και τη συνδρομή ενός ειδικού που να γνωρίζει άριστα τους διαφορετικούς τρόπους παρασκευής των τροφών.

Σε αυτό το σημείο ξεκινά ο ρόλος της δίαιτας με προπαρασκευασμένα φαγητά. Το μυστικό κρύβεται ακριβώς στον τρόπο μαγειρέματος. Μια ομάδα ειδικών ετοιμάζουν μια μεγάλη ποικιλία τροφών, που κυμαίνονται από κρέας και θαλασσινά έως σαλάτες και γλυκά, ο συνδυασμός των οποίων έχει ως στόχο τον εφοδιασμό του οργανισμού με συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων ανά ημέρα, δίχως παράλληλα να δημιουργείται στον οργανισμό συναίσθημα πείνας ή στέρησης.

Για το λόγο αυτό τα γεύματα είναι πλήρη σε θρεπτική αξία, χαμηλά σε θερμιδική αξία και πολυάριθμα, καθώς περιλαμβάνουν πρωινό, γεύμα, απογευματινό και δείπνο.

Το μυστικό της επιτυχίας

Με κεντρική δραστηριότητα τους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος, το βασικό πλεονέκτημα μιας τέτοιου τύπου δίαιτας είναι η… ‘παραπλάνηση’ του μεταβολισμού. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η αποχή από το φαγητό είναι ο ιδανικότερος τρόπος απώλειας σωματικού βάρους.

Ωστόσο, η εν λόγω άποψη είναι απολύτως λανθασμένη, για έναν πολύ απλό λόγο: όταν μειωθεί αισθητά η ποσότητα της καθημερινής τροφής, ο οργανισμός αισθάνεται τη στέρηση και αρχίζει να ‘καίει’ λιγότερες θερμίδες ώστε να διατηρήσει αποθέματα ενέργειας.

Ως αποτέλεσμα, όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται απώλεια βάρους αλλά πολύ συχνά το άτομο αντιμετωπίζει πονοκεφάλους, αδιαθεσία και γενικότερη μυϊκή ατονία, ενώ όταν η διατροφή επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδά της, το λίπος συσσωρεύεται ευκολότερα.

Το πλεονέκτημα των προπαρασκευασμένων γευμάτων σε αυτόν τον τομέα έγκειται στην αποφυγή της δημιουργίας συναισθήματος στέρησης ή ανησυχίας στον οργανισμό, μέσω του συνδυασμού πλήθους υλικών, μαγειρεμένων με πολύ υγιεινό τρόπο.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η επιθυμητή απώλεια βάρους και καλύπτονται επαρκώς οι καθημερινές διατροφικές ανάγκες, σε πολλές περιπτώσεις με γεύσεις που οι περισσότεροι δεν έχουν ξαναδοκιμάσει.

Μερικές ενστάσεις

Βεβαίως, όπως υπάρχει ο λόγος, υπάρχει και ο αντίλογος. Πολλοί άνθρωποι τηρούν μια επιφυλακτική στάση απέναντι σε όλες αυτές τις μεθόδους αδυνατίσματος και σε πολλές από αυτές είναι βέβαιο ότι έχουν δίκιο.

Έτσι και στην περίπτωση της δίαιτας με προπαρασκευασμένα γεύματα έχουν εκφραστεί ορισμένες βασικές ενστάσεις, που συνοψίζονται στις εξής:

  • Υψηλό χρηματικό κόστος: Πρόκειται για μια παρατήρηση που δεν είναι εντελώς αβάσιμη. Τα χρήματα που απαιτούνται για να λαμβάνει κάποιος το διαιτητικό φαγητό του στην πόρτα του σε καθημερινή βάση αγγίζουν κατά μέσο όρο τα 600 ευρώ το μήνα. Ένα τέτοιο κόστος είναι σίγουρα μεγάλο αν συνυπολογιστούν οι υπόλοιπες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν από έναν άνθρωπο που επιθυμεί να ζει αξιοπρεπώς.

Ωστόσο, όταν τέσσερα γεύματα την ημέρα έρχονται έτοιμα στα χέρια του ενδιαφερόμενου, εξασφαλίζοντας την απώλεια 5-8 κιλών το μήνα, τότε το χρηματικό ποσό παίρνει μια άλλη, πιο θετική διάσταση, ιδίως αν συγκρίνει κάποιος τη σχέση κόστους-αποτελέσματος με την αντίστοιχη πολλών κέντρων αδυνατίσματος.

  • Τα παρεχόμενα φαγητά είναι ίδια για όλους: Φυσικά αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, καθώς οι ειδικοί διαιτολόγοι που συνεργάζονται με τις εταιρίες παροχής έτοιμων διαιτητικών γευμάτων, φροντίζουν για την προσαρμογή της δίαιτας όχι μόνο στο σωματότυπο αλλά και στις διατροφικές συνήθειες του ενδιαφερόμενου.
  • Όταν η δίαιτα σταματήσει, τα κιλά επανέρχονται: Πρόκειται για κάτι που σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Οποιαδήποτε μορφή δίαιτας και αν ακολουθήσει κάποιος, είναι βέβαιο πως αν δεν προσέξει τη διατροφή του στο εξής, θα επανακτήσει μεγάλο μέρος των κιλών που έχασε. Άλλωστε η γρήγορη επαναφορά του σωματικού βάρους προκύπτει κατά κύριο λόγο στην περίπτωση των ταχύρυθμων διαιτών (χημικών κ.λπ.), κάτι που βεβαίως δεν ισχύει όσον αφορά τα προπαρασκευασμένα γεύματα.

Συνοψίζοντας…

Η παχυσαρκία έχει αναδειχθεί σε μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας και αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι φωνές που ακούγονται σε καθημερινή βάση, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, σχετικά με τους διάφορους τρόπους απώλειας σωματικού βάρους, είναι πολλές και αποπροσανατολιστικές.

Αυτό που έχει, ωστόσο, μεγαλύτερη σημασία είναι η επιλογή μιας μεθόδου διατήρησης της σιλουέτας που είναι πιο ταιριαστή στις ανάγκες του καθενός από εμάς. Η επιλογή μιας έτοιμης δίαιτας αποτελεί μια συνετή κίνηση, που όμως υπόσχεται αποτελέσματα αλλά όχι θαύματα. Η διατήρηση του σωματικού βάρους σε επίπεδα που να βοηθούν τη διατήρηση της υγείας είναι τρόπος ζωής και απαιτεί θέληση και θετική προδιάθεση.

health.in.gr

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024