Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γυμναστική στην παραλία

Γυμναστική στην παραλία

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι περισσότεροι από εσάς, διαβάζοντας τον τίτλο, θα σπεύσετε να απομακρυνθείτε. «Η παραλία είναι για χαλάρωση», θα σκεφτείτε και, βεβαίως, εμείς δεν πρόκειται να διαφωνήσουμε μαζί σας.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι περισσότεροι από εσάς, διαβάζοντας τον τίτλο, θα σπεύσετε να απομακρυνθείτε. «Η παραλία είναι για χαλάρωση», θα σκεφτείτε και, βεβαίως, εμείς δεν πρόκειται να διαφωνήσουμε μαζί σας. Aλλωστε, στις πιο κάτω γραμμές δεν θα μάθετε, παρά για μια σειρά από ήπιες ασκήσεις που μπορούν, σε ελάχιστο χρόνο, να σας κάνουν να διατηρήσετε το αίσθημα της χαλάρωσης ολόκληρη την ημέρα.

Μπορεί να πιστεύετε ότι η γυμναστική στην αμμουδιά ή μέσα στη θάλασσα ταιριάζει μόνο σε πολύ λίγους. Όμως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ατόμων που κινδύνευσαν σοβαρά όταν υπέστησαν ξαφνικά μυϊκούς σπασμούς στα πόδια (κράμπες) ενώ βρίσκονταν σε βαθιά νερά. Ο εν λόγω κίνδυνος ελαττώνεται σημαντικά αν έχει προηγηθεί μια ελαφρά ‘προθέρμανση’ και οι ασκήσεις στην παραλία είναι ό,τι πιο ενδεδειγμένο.

Στην αμμουδιά…

Το μαλακό έδαφος της παραλίας ευνοεί τη διεξαγωγή της σωματικής άσκησης δίχως τον κίνδυνο τραυματισμών και για το λόγο αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εύκολη και γρήγορη απόκτηση ευεξίας. Τα πιο κάτω παραδείγματα μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα ευεργετικά, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν θα έχετε επιβαρύνει τον οργανισμό σας με προηγούμενη κατανάλωση φαγητού.

α. Ανύψωση της λεκάνης: Αφού φροντίσετε να τοποθετήσετε μια πετσέτα κάτω από το σώμα σας, σφίξτε το υπογάστριο και τους γλουτούς, κρατώντας το κάτω μέρος της πλάτης στο έδαφος και ανασηκώνοντας ελαφρά τη μέση σας. Μετρήστε ως το 5 και κατόπιν χαλαρώστε. Επαναλάβετε άλλες πέντε φορές. Με τον τρόπο αυτό τεντώνετε τους μύες της πλάτης και δυναμώνετε τους κοιλιακούς.

β. Περιστροφή του κάτω μέρους της πλάτης: Ρίξτε τα γόνατα στην άλλη πλευρά γυρνώντας το κεφάλι σας στην άλλη πλευρά και παραμείνετε έτσι για 5 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε δέκα φορές αλλάζοντας αργά πλευρά. Με τον τρόπο αυτό ενδυναμώνετε τους μύες περιστροφής της πλάτης.

γ. Κοιλιακοί: Διατηρήστε χαλαρά τα μπράτσα και ‘μαζέψτε’ το σαγόνι προς το στέρνο σας. Σφίξτε την κοιλιά και ανασηκωθείτε ελαφρά προς τα εμπρός. Μετρήστε έως το 5 και επιστρέψτε στην αρχική σας θέση. Η εν λόγω άσκηση ενδυναμώνει τους κοιλιακούς μύες.

δ. Τράβηγμα του ενός ποδιού: Λυγίστε το γόνατό σας και τραβήξτε το ελαφρά προς το στήθος, διατηρώντας το άλλο γόνατο και το κάτω μέρος της πλάτης στο έδαφος. Μετρήστε έως το 5, χαλαρώστε και επαναλάβετε για πέντε φορές. Στη συνέχεια αλλάξτε πόδι και όταν ολοκληρώσετε την άσκηση επιστρέψετε στην αρχική σας θέση. Καθ΄όλη τη διάρκεια της άσκησης μην ξεχνάτε να αναπνέετε σταθερά.

ε. Κάμψη του λαιμού: Τοποθετηθείτε σε καθιστή θέση και, διατηρώντας χαλαρούς τους ώμους, μαζέψετε ελαφρά το σαγόνι. Κάμψτε το κεφάλι ώστε το αυτί να βρίσκεται πάνω από τον ώμο και παραμείνετε σε αυτή τη θέση για πέντε δευτερόλεπτα. Επιστρέψτε στην αρχική θέση και επαναλάβετε για πέντε ακόμη φορές. Στη συνέχεια αλλάξτε πλευρά. Η εν λόγω άσκηση τεντώνει τους μύες του λαιμού.

ζ. Ανασήκωμα των ώμων: Ανασηκώστε τους ώμους όσο πιο ψηλά μπορείτε, προσπαθώντας να τους φέρετε στην πλησιέστερη απόσταση από τα αυτιά σας. Παραμείνετε για 5 δευτερόλεπτα και επιστρέψτε στην αρχική σας θέση. Κάντε το ίδιο άλλες πέντε φορές. Με αυτόν τον τρόπο ενδυναμώνετε και τεντώνετε τους ώμους και το πάνω μέρος της πλάτης.

Μέσα στο νερό…

α. Κολύμβηση: Τα ευεργετικά αποτελέσματα της κολύμβησης είναι γνωστά στους περισσότερους. Η άνωση του νερού, σε συνδυασμό με την αντίσταση που συναντά το ανθρώπινο σώμα όταν βρίσκεται μέσα σε αυτό, γυμνάζουν ομοιόμορφα τους μύες δίχως να προκαλούν κόπωση.

Έτσι, ακόμη και 15-20 λεπτά ήπιας κολύμβησης σε ελεύθερο στιλ είναι ικανά να προκαλέσουν την απώλεια περίπου 90-100 θερμίδων, ενώ τονώνουν σημαντικά το κυκλοφορικό σύστημα και τη λειτουργία της καρδιάς.

Ωστόσο, η κολύμβηση θα πρέπει να πραγματοποιείται με διαρκή και παρατεταμένα διαλείμματα αλλά και σε σχετικά ρηχό νερό, ώστε σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης ο λουόμενος να έχει την ευκαιρία να πατήσει σταθερά στον πυθμένα και να αποφύγει έναν ενδεχόμενο πνιγμό.

β. Τόνωση των μυών των χεριών: Σταθείτε όρθιοι σε ρηχό νερό, φροντίζοντας να έχετε μαζί σας μια ελαφριά μπάλα. Πάρτε τη στα χέρια σας, τεντώστε τους βραχίονες εμπρός και σπρώξτε τη μέσα στο νερό, όσο πιο απαλά μπορείτε. Με την ίδια ένταση αφήστε τη να βγει από το υγρό στοιχείο και επαναλάβετε την άσκηση 10 ακόμη φορές. Μην προχωρήσετε στη διεξαγωγή της εν λόγω άσκησης – και βεβαίως καμίας άλλης – αν έχετε υποστεί πρόσφατο τραυματισμό στους ώμους ή αν έχετε υποβληθεί σε σχετική επέμβαση.

γ. Περπάτημα στο νερό: Σταθείτε σε όρθια στάση – πάντοτε σε ρηχό νερό – και κάντε μικρούς δρασκελισμούς προς τα εμπρός. Η αντίσταση που θα συναντήσει το σώμα σας είναι ικανή να γυμνάσει τα πόδια σας σε σημαντικό βαθμό. Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε το εναλλάξ τέντωμα των ποδιών, κάμπτοντας ελαφρά τη μέση προς τα εμπρός. Η αντίσταση του νερού αναλαμβάνει και πάλι να ενισχύσει σημαντικά την εκγύμναση της περιοχής.

δ. Βαθύ κάθισμα: Όντας σε όρθια στάση, τοποθετήστε τα χέρια στη μέση και λυγίστε τα γόνατα, αφήνοντας το σώμα σας να βυθιστεί στο νερό. Παραμείνετε σε αυτή τη θέση για 3 δευτερόλεπτα και επιστρέψτε στην αρχική θέση σας. Επαναλάβετε 10 ακόμη φορές, φροντίζοντας να αναπνέετε σταθερά. Η εν λόγω άσκηση είναι ευεργετική για τη μέση αλλά πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.

ε. Χαλάρωση: Όσο σημαντική είναι η άσκηση, άλλο τόσο είναι και η ξεκούραση. Έπειτα από τη διεξαγωγή των ασκήσεων, αφήστε το σώμα σας εντελώς ελεύθερο ώστε να επιπλεύσει στην επιφάνεια του νερού για μερικά λεπτά. Πρόκειται για μια ιδανική στάση, η οποία, εκτός από ανάπαυση, σάς προκαλεί ένα απίστευτο συναίσθημα δροσιάς.

Ζήτημα ευεξίας…

Οι πολυπληθείς παραλίες σίγουρα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εκγύμνασης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν αρνητικά ακόμη και για τη ψυχική ηρεμία του καθενός μας. Σίγουρα, η εικόνα των λουόμενων που κάνουν παράλληλα τζόγκινγκ στην παραλία αφορά, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, κάποιες απομακρυσμένες αμμουδιές ή σχεδόν καθόλου την ελληνική πραγματικότητα.

Ωστόσο, ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει την αντίσταση στην καθιστική ζωή και σε όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτή έχει για την ανθρώπινη υγεία. Για την πλειοψηφία των σκληρά εργαζόμενων ατόμων η επίσκεψη σε ένα γυμναστήριο θεωρείται μια μάλλον χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία, όμως το μπάνιο στη θάλασσα αποτελεί αφορμή χαλάρωσης. Γιατί, λοιπόν, να μη συνοδεύεται από τρόπους που μπορούν να επιτείνουν αυτό το συναίσθημα; Μήπως θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε;

health.in.gr

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024