Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανακαλύψτε το γυμναστήριο που σας ταιριάζει

Ανακαλύψτε το γυμναστήριο που σας ταιριάζει

Η διασφάλιση της υγείας μας μέσα στο σύγχρονο τρόπο ζωής απαιτεί σωστή διατροφή και γυμναστική. Το πώς και πότε θα γυμναστούμε, όμως, δεν αποτελεί μόνο ζήτημα προσωπικής επιλογής αλλά και ορθής καθοδήγησης.

Η διασφάλιση της υγείας μας μέσα στο σύγχρονο τρόπο ζωής απαιτεί σωστή διατροφή και γυμναστική. Το πώς και πότε θα γυμναστούμε, όμως, δεν αποτελεί μόνο ζήτημα προσωπικής επιλογής αλλά και ορθής καθοδήγησης. Η τελευταία εξαρτάται άμεσα από τους κατάλληλους ανθρώπους, δηλαδή ουσιαστικά από τη δυνατότητά μας να διαλέξουμε προσεκτικά το γυμναστήριο που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες μας.

Οι περισσότεροι από εσάς ίσως σκεφτούν πως οι μοντέρνοι ρυθμοί ζωής μάλλον καθιστούν πολυτέλεια τη δυνατότητα επιλογής ενός γυμναστηρίου. Αν, ωστόσο, ο χώρος στον οποίο αθλείστε δεν αποτελεί ξεχωριστή παροχή της εταιρίας στην οποία εργάζεστε ή αν δεν ανήκει στο… θείο σας, καλό θα είναι, εφόσον το πήρατε απόφαση, να κάνετε μια προσεκτική έρευνα «αγοράς». Το μόνο βέβαιο είναι πως θα γλιτώσετε πολύτιμο κόπο, χρόνο αλλά και χρήμα.

Αναγνωριστικές κινήσεις

Το γυμναστήριο, με τη μορφή που έχει λάβει στις μέρες μας, αποτελεί για τον καθένα κάτι ξεχωριστό. Έτσι για μερικούς εκφράζει μια επένδυση σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και για άλλους απλώς ένα χώρο για γνωριμίες με εκπροσώπους του άλλου φύλου.

Η δεύτερη αυτή πιθανότητα είναι βεβαίως θεμιτή, ωστόσο αποτελεί μια μάλλον ακριβή λύση, αφού τις περισσότερες φορές αποσπά την προσοχή από βασικά πράγματα που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην τσέπη μας. Για παράδειγμα, μπορεί το γυμναστήριο να βρίθει καλλίγραμμων κορμιών αλλά να στερείται προσωπικού με επαρκή μόρφωση και γνώση του αντικειμένου ή ακόμη και βασικών οργάνων γυμναστικής.

Επειδή, λοιπόν, ο χρόνος είναι χρήμα αλλά και το αντίθετο, καλό θα είναι να γνωρίζουμε μερικά μικρά «μυστικά», τα οποία οφείλουν να αποτελούν τα κριτήριά μας για την επιλογή του κατάλληλου χώρου που θα μας βοηθήσει να νιώσουμε καλύτερα σε καθημερινή βάση. Στη συνέχεια θα δούμε μαζί μερικά από αυτά.

Τοποθεσία: Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξετε είναι το μέρος στο οποίο θα βρίσκεται το γυμναστήριο. Φρόνιμο είναι να μπορείτε να μεταβαίνετε σε αυτό με τα πόδια από το σπίτι σας ή το χώρο εργασίας σας ή να οδηγείτε έστω αλλά για μικρή απόσταση. Ένα γυμναστήριο που βρίσκεται μακριά αποτελεί το σίγουρο τρόπο για να αποφύγετε την προπόνηση. Αντίθετα, αυτό που βρίσκεται στη γειτονιά σας, παρέχει ένα επιπλέον κίνητρο να φορέσετε τα αθλητικά παπούτσια και τη φόρμα σας και να ξεκινήσετε άμεσα ένα πλήρες σετ ασκήσεων.

Προσωπικό: Η στελέχωση του γυμναστηρίου με τους κατάλληλους ανθρώπους για το αντικείμενο είναι μείζονος σημασίας. Μη διστάσετε να πληροφορηθείτε για τις σπουδές και τις γνώσεις των γυμναστών. Οι ογκώδεις μυς και οι γραμμωμένοι κοιλιακοί των γυμναστών δεν εγγυώνται σε καμία περίπτωση ότι οι τελευταίοι θα φροντίσουν για την αρτιμέλειά σας όσο εσείς ασκείστε, ούτε πως θα σας υποδείξουν πότε το παρακάνετε και πότε όχι.

Χρήσιμο είναι να ζητήσετε και τη γνώμη άλλων παλαιότερων μελών του γυμναστηρίου σχετικά με τους γυμναστές αλλά και την επάρκεια του χώρου όσον αφορά τις ανάγκες ακόμη και του πιο αρχάριου. Θυμηθείτε πως σκοπός της παρουσίας του προσωπικού δεν είναι η συντήρηση του χώρου αλλά η φροντίδα των ασκούμενων σε κάθε περίπτωση.

Ωράριο λειτουργίας: Πολύ σημαντικό είναι επίσης, να βεβαιωθείτε πως οι ώρες λειτουργίας του γυμναστηρίου συμπίπτουν με τις ώρες του ελεύθερου χρόνου σας. Για παράδειγμα μπορεί μερικοί από εσάς να επιλέγουν τις πρωινές ώρες για γυμναστική και να στερούνται μερικές από τις διαθέσιμες υπηρεσίες του χώρου. Αντιθέτως, όσοι δύνανται να πηγαίνουν στο γυμναστήριο μόνο το απόγευμα μπορεί να περιμένουν αρκετή ώρα για να κάνουν χρήση ακόμη και ενός βασικού οργάνου.

Μια καλή λύση στο πρόβλημα είναι, προτού καν εγγραφείτε σε κάποιο γυμναστήριο, να μεταβείτε σε αυτό τις ώρες που κατά προσέγγιση μπορείτε να το επισκέπτεστε, ώστε να διαπιστώσετε εξ ιδίων πόσα άτομα βρίσκονται εκείνη την ώρα εκεί και πόσα μηχανήματα είναι διαθέσιμα. Τέλος, ελέγξτε το μέσο χρόνο αναμονής για βασικά μηχανήματα, όπως το διάδρομο και τα ποδήλατα, ώστε να γλιτώσετε πολύτιμο χρόνο και κόπο σε ένα γυμναστήριο που μπορεί να μην πληροί τις ανάγκες σας.

Εξοπλισμός: Η ύπαρξη του κατάλληλου εξοπλισμού έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία. Παρατηρήστε με προσοχή πόσα μηχανήματα αερόβιας άσκησης (διάδρομοι, ποδήλατα, step) είναι διαθέσιμα καθώς και πόσοι πάγκοι με βάρη ή ακόμη και βάρη χειρός.

Αν ο αριθμός των παραπάνω οργάνων είναι ανεπαρκής σε σχέση με τα μέλη του γυμναστηρίου, το πιο πιθανό είναι να αναμένετε αρκετή ώρα ωσότου τα χρησιμοποιήσετε, με αποτέλεσμα να αυξάνετε την πιθανότητα πτώσης της θερμοκρασίας του σώματος και συνεπώς του τραυματισμού. Το ιδανικό για ένα μέσο γυμναστήριο είναι να διαθέτει τουλάχιστον 3 πάγκους για βάρη καθώς και τουλάχιστον 2 σετ αλτήρων για βάρη μικρότερα των 20 κιλών. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 3 διάδρομοι και περισσότερα από 4 ποδήλατα.

Βεβαίως σημασία δεν έχει μόνο η ποσότητα αλλά και η ποιότητα. Πριν από την εγγραφή σας στο γυμναστήριο θα πρέπει να βεβαιωθείτε για την τεχνική αρτιότητα και συντήρηση των οργάνων γυμναστικής. Ένα καλό ‘τρικ’ είναι να ρωτήσετε μερικά από τα υπάρχοντα μέλη σχετικά με το πόσο συχνά και για πόσο χρονικό διάστημα τα μηχανήματα απουσιάζουν για συντήρηση. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει σε εβδομαδιαία βάση, αυτό αποτελεί ένδειξη ελαττωματικού, φθηνού ή κακώς συντηρημένου εξοπλισμού.

Αποδυτήρια: Ο χώρος των αποδυτηρίων, με τα ντουλάπια για τα προσωπικά αντικείμενα των ασκούμενων αλλά και τα ντους και τις σάουνες, αποτελούν συχνές εστίες μικροβίων. Βεβαιωθείτε για την καθαριότητά τους και σιγουρευτείτε πως το πάτωμα είναι στεγνό και τα είδη υγιεινής συντηρημένα επαρκώς.

Χρηματική συνδρομή: Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι πριν από την τελική επιλογή σας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η μέση οδός αποτελεί την ιδανικότερη λύση. Το γυμναστήριο που θα σας κοστίζει μια περιουσία δεν είναι απαραίτητο πως θα καλύπτει πλήρως τις προσωπικές ανάγκες σας αλλά από την άλλη πλευρά ο πολύ φθηνός χώρος είναι συνήθως ένδειξη πρόχειρης δουλειάς.

Φροντίστε, επομένως, να ενημερωθείτε άμεσα για τις παροχές που σας προσφέρονται. Πολλά γυμναστήρια χρεώνουν επιπλέον για διάφορα είδη παροχών τα οποία ο πελάτης πληρώνει, ανεξάρτητα από το αν θα τα χρησιμοποιήσει ή όχι. Σταθμίστε τα οικονομικά σας και δράστε ανάλογα με τις δυνατότητές σας. Αναζητήστε, μάλιστα, και γυμναστήρια που είναι πιθανό να σας κάνουν προσφορές, όπως τη χρήση σάουνας ή της πισίνας. Τέτοιες ευκολίες σάς παρέχουν επιπλέον κίνητρα για να γυμναστείτε με μεγαλύτερη όρεξη.

Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγετε τον ‘εγκλωβισμό’ σας σε ετήσιες χρηματικές συνδρομές, εκτός αν η ζωή σας ακολουθεί απόλυτα σταθερούς ρυθμούς. Πριν από την εγγραφή σας φροντίστε να βεβαιωθείτε τόσο για την ομαλή λειτουργία του γυμναστηρίου αλλά και για την επαγγελματική αξιοπιστία των ιδιοκτητών του. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυμναστηρίων που έβαλαν ξαφνικά λουκέτο έπειτα από τη συλλογή επαρκών συνδρομών από πλήθος ‘καλόπιστων’ πελατών.

Περιβάλλον: Η τελευταία αλλά εξίσου σημαντική παράμετρος την οποία θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας σχετίζεται με τις συνθήκες υπό τις οποίες θα γυμνάζεστε. Βεβαιωθείτε πως αισθάνεστε άνετα με τα μέλη που βρίσκονται μαζί σας όταν ασκείστε. Αν ενοχλείστε από τους ήχους ή τις οσμές των body builder που γυμνάζονται μαζί σας, καλό θα είναι να μην επιλέξετε το συγκεκριμένο γυμναστήριο.

Σε γενικές γραμμές η γυμναστική γίνεται περισσότερο ευχάριστη πλάι σε άτομα ίδιας ηλικίας και ενδιαφερόντων. Αν καταφέρετε να το πετύχετε αυτό, είναι σίγουρο πως σύντομα θα νιώθετε εντελώς διαφορετικά και η γυμναστική θα αποδώσει καρπούς.

health.in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024