Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ecstasy

Ecstasy

Το αποκάλεσαν 'ναρκωτικό της αγάπης', καθώς οι ανά τον κόσμο χρήστες του, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε τη δεκαετία του '80 παράλληλα με την εμφάνιση του μουσικού ρεύματος house, διατείνονταν ότι τους προκαλούσε συναισθήματα αλληλεγγύης, αγάπης και κατανόησης.

Το αποκάλεσαν ‘ναρκωτικό της αγάπης’, καθώς οι ανά τον κόσμο χρήστες του, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε τη δεκαετία του ’80 παράλληλα με την εμφάνιση του μουσικού ρεύματος house, διατείνονταν ότι τους προκαλούσε συναισθήματα αλληλεγγύης, αγάπης και κατανόησης. Το γεγονός ότι υμνήθηκε από δημοφιλείς καλλιτέχνες, όπως ο Moby, δημιούργησε την εντύπωση ότι επρόκειτο για μια σχετικά ‘αθώα’ ουσία. Είναι όμως πράγματι έτσι; Τι είναι στ’ αλήθεια το ecstasy και ποιους κινδύνους εγκυμονεί για τη σωματική και ψυχική υγεία;

Τι είναι το ecstasy;

Είναι η κοινώς γνωστή ονομασία της ουσίας μεθυλενεδιοξυμεθαμφεταμίνη (MDMA). Είναι επίσης γνωστό με τα αρχικά Ε, Χ, ΧΤC και θεωρείται γενικά ‘ναρκωτικό των κλαμπ’.

Το MDMA αποτελεί συνθετική ουσία και η φαρμακευτική του δράση σχετίζεται με αυτήν των αμφεταμινών , καθώς επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Μερικές φορές ταξινομείται στην κατηγορία των παραισθησιογόνων, λόγω της χημικής του σύστασης. Ωστόσο, σε μικρές δόσεις δεν προξενεί παραισθήσεις. Στην ‘αγορά των ναρκωτικών’ κυκλοφορεί κυρίως με τη μορφή δισκίων, πάνω στα οποία αποτυπώνονται σχέδια (λευκά περιστέρια, ντίσκο μπισκότο κ.λπ.). Είναι παράνομο σε όλη την υφήλιο, μολονότι χώρες όπως η Ισπανία και η Ολλανδία τείνουν να ακολουθήσουν μια πολιτική ανοχής.

Ιστορική αναδρομή

Το MDMA συνετέθη πρώτη φορά το 1898 σε γερμανικό εργαστήριο και προωθήθηκε στο εμπόριο το 1914 ως ανορεξιογόνο. Το 1941 δοκιμάστηκε στη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, για να αποσυρθεί στη συνέχεια επειδή ένας από τους εθελοντές που συμμετείχαν στα πειράματα παρουσίασε μυϊκή δυσκαμψία. Την ίδια περίπου εποχή απαγορεύτηκε και η εμπορία του ως ανορεξιογόνου, διότι παρατηρήθηκαν περίεργες παρενέργειες. Τη δεκαετία του ’60 οι χίπις το χρησιμοποίησαν ευρέως και το αποκάλεσαν ‘ναρκωτικό της αγάπης’, ενώ μερικοί ψυχοθεραπευτές-σύμβουλοι γάμου στις ΗΠΑ άρχισαν να το αξιοποιούν στις συνεδρίες τους, προκειμένου να μειώσουν την εχθρότητα μεταξύ των ζευγαριών. Το 1985 τέθηκε εκτός νόμου στις ΗΠΑ, ενώ στη Βρετανία είχε καταστεί παράνομο οκτώ χρόνια νωρίτερα μαζί με τις υπόλοιπες αμφεταμίνες. Θεωρείται ναρκωτικό της τάξης Α, δηλαδή οι γιατροί δεν το συνταγογραφούν και απαιτείται ειδική άδεια για να προχωρήσουν σε έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του.

Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο του connecticutclearinghouse.org , έφηβοι και νεαροί ενήλικοι έλκονται από το ecstasy επειδή πιστεύουν ότι προκαλεί αίσθηση ευφορίας και ενεργητικότητα που απομακρύνουν την κόπωση και επιτρέπουν στο χρήστη να περάσει πολλές ώρες χορεύοντας, χωρίς να χρειάζεται ύπνο. Ωστόσο, οι ίδιοι μηχανισμοί που πυροδοτούν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα στον οργανισμό ενδέχεται να προξενήσουν και πολλές επικίνδυνες ανεπιθύμητες ενέργειες, που είναι αντίθετες από τις παραπάνω.

Επικρατεί η πεποίθηση ότι πρόκειται για ‘ασφαλές’ ναρκωτικό, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία, αφού δεν έχουν ερευνηθεί ιδιαίτερα οι επιπτώσεις του. Εξάλλου, η υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία ενισχύει ολοένα και περισσότερο την άποψη ότι επιφέρει σοβαρές βλάβες στη μνήμη.

Ποια είναι η δράση του ecstasy;

Βάσει των επιστημονικών μελετών, η δράση του σχετίζεται κυρίως με μεταβολές στα επίπεδα της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που συμμετέχει στην επικοινωνία των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και επιδρά στην πείνα, στην κόπωση και στο συναίσθημα. Όταν ο εγκέφαλός μας παράγει επαρκή ποσότητα σεροτονίνης νιώθουμε συναισθηματικά σταθεροί, έχουμε όρεξη να φάμε και αντιλαμβανόμαστε πότε το σώμα μας χρειάζεται ανάπαυση. Αντίθετα, η έλλειψη σεροτονίνης μάς κάνει να αισθανόμαστε κατάθλιψη και να υποβαθμίζουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας για τροφή και ξεκούραση.

Επειδή το ecstasy είναι διεγερτική ουσία, ωθεί τους νευροδιαβιβαστές να επιταχύνουν τη λειτουργία τους. Κατόπιν, όταν η δράση του ναρκωτικού έχει εκλείψει, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα αποθέματα που έχουν χαθεί. Συνεπώς, ο χρήστης νιώθει κατάθλιψη και υπερβολική κόπωση. Σχετικές έρευνες έχουν ήδη καταδείξει ότι όσοι λαμβάνουν συχνά ecstasy πάσχουν από έλλειψη σεροτονίνης, ενώ πειράματα σε ποντίκια έχουν δείξει ότι το MDMA καταστρέφει τα σεροτονεργικά κύτταρα και εκφράζονται φόβοι ότι παρόμοια δράση έχει και στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Επιπλέον, επηρεάζει και άλλους νευροδιαβιβαστές, όπως είναι η ντοπαμίνη.

Πολλοί νέοι χρησιμοποιούν το MDMA για να βελτιώσουν τη διάθεσή τους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι η ίδια ουσία μεταβάλλει παράλληλα την ικανότητα σκέψης και λειτουργίας του εγκεφάλου. Ανάμεσα στα φυσικά συμπτώματα που εκδηλώνει ο χρήστης υπό την επήρεια του MDMA είναι η υπερκινητικότητα, ο ιδρώτας, η ταχυπαλμία, η υπέρταση, η απώλεια της όρεξης, ο τρόμος, τα ρίγη και οι διαταραχές στη θερμοκρασία του σώματος.

Η υπερθέρμανση του σώματος, εάν συνοδεύεται από έντονη φυσική δραστηριότητα (όπως είναι ο χορός), και η περιορισμένη κατανάλωση υγρών ενδέχεται να οδηγήσουν σε καρδιακή αρρυθμία και να αποβούν μοιραίες για τη ζωή.

Το ecstasy μετά τη χρήση του μπορεί ακόμη να προξενήσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως, για παράδειγμα, αίσθηση hangover (υπνηλία, κατάθλιψη και μειωμένη ενεργητικότητα) που ίσως διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Έχουν επίσης παρατηρηθεί μυϊκοί σπασμοί, παραλήρημα, σοβαρές μεταβολές στην πίεση του αίματος, θρομβώσεις και ανεπαρκής λειτουργία διαφόρων οργάνων του σώματος, που μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο. Τέλος, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις χρηστών που υπέστησαν σοβαρή κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές.

Οι κίνδυνοι για την υγεία

Όσοι χρησιμοποιούν ecstasy διατρέχουν ανάλογους κινδύνους με εκείνους που λαμβάνουν αμφεταμίνες και κοκαΐνη.

Ψυχολογικά προβλήματα

Σύγχυση, κατάθλιψη, διαταραχές στον ύπνο, εθισμός στη χρήση του ναρκωτικού, έντονη νευρικότητα και παράνοια -είτε υπό την επήρεια της ουσίας είτε πολλές εβδομάδες έπειτα από τη λήψη του.

Σωματικά συμπτώματα

Μυϊκή ένταση, ακούσιος τριγμός στα δόντια, ναυτία, θάμπωμα στην όραση, ταχεία κίνηση των ματιών, λιποθυμία, εφίδρωση ή ρίγη.

Η αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη σε ανθρώπους που υποφέρουν από καρδιοπάθεια ή έχουν προβλήματα με το κυκλοφορικό σύστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία του National Institute on Drug Abuse (ΝΙDA) των ΗΠΑ, όσοι εμφανίζουν δερματικά προβλήματα που μοιάζουν με ακμή κινδυνεύουν να εκδηλώσουν σοβαρές ασθένειες, όπως ηπατική βλάβη, εάν συνεχίσουν να λαμβάνουν την ουσία.

Έρευνα σε ανώτερα θηλαστικά απέδειξε ότι η έκθεση σε MDMA για τέσσερις ημέρες προκάλεσε εγκεφαλικές βλάβες, οι οποίες ήταν εμφανείς ακόμη και έξι με επτά χρόνια αργότερα.

Σύμφωνα με την American Psychiatric Association, μολονότι οι παραπάνω αντιδράσεις είναι σπάνιες, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί ποια άτομα θα επηρεαστούν.

Πάντως, οι δοκιμές σε πειράματα και ανθρώπους συνηγορούν στην άποψη ότι η ουσία προκαλεί σημαντική τάση για επανάληψη της χρήσης, παρ’ όλο που ελάχιστα άτομα τη λαμβάνουν καθημερινά, κυρίως λόγω των σοβαρών παρενεργειών που προαναφέρθηκαν.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Η επικινδυνότητα του MDMA περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους:

Δισκία αμφίβολου περιεχομένου που πωλούνται ως ecstasy : Επειδή τα χάπια παρασκευάζονται σε παράνομα εργαστήρια, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε την περιεκτικότητά τους σε MDMA. Συχνά μάλιστα ‘νοθεύονται ‘ με άλλες ουσίες ή ναρκωτικά που μπορεί να είναι εξαιρετικά τοξικά. Πολλοί θάνατοι οφείλονται σε αυτά τα δισκία.

Οξείες αντιδράσεις: Το ecstasy προξενεί οξείες σωματικές και ψυχολογικές μεταβολές στον οργανισμό και είναι εξαιρετικά τοξικό για ορισμένους χρήστες. Συνεργεί επιπλέον με άλλες παράνομες ουσίες και συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η αλληλεπίδραση της ουσίας με το αλκοόλ, το οποίο προκαλεί αφυδάτωση, σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μπορεί να επιφέρει νεφρική, καρδιακή ή ηπατική ανεπάρκεια και να οδηγήσει στο θάνατο. Τέλος, δεν είναι αμελητέος ο κίνδυνος από το hangover.

Αντιδράσεις που οφείλονται σε μακροχρόνια χρήση: Η συνεχής χρήση σχετίζεται άμεσα με την ψυχολογική εξάρτηση και την εξάντληση των αποθεμάτων σεροτονίνης, ενώ προκαλείται και βλάβη στα κύτταρά της, προκαλώντας κατάθλιψη, κυκλοθυμία και προβλήματα μνήμης. Σύμφωνα με έρευνες σε πειραματόζωα, στα οποία έγιναν επανειλημμένως ενέσεις ecstasy, η παρατεταμένη χρήση επιφέρει μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες, παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται σε όσους πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Πειράματα υπό διεξαγωγή διερευνούν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του e στον οργανισμό και εκφράζονται φόβοι ότι σε δέκα με δεκαπέντε χρόνια θα υπάρχει μια πολυπληθής κατηγορία ανθρώπων που στη νεότητά της λάμβανε τακτικά MDMA, η οποία θα πάσχει από σοβαρή κατάθλιψη και θα έχει τάσεις αυτοκτονίας.

Επιπλέον, καθώς το ecstasy είναι παράνομη ουσία, η κατοχή και η χρήση του συνεπάγονται ποινικές διώξεις.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η φημολογία που θέλει το ecstasy να είναι ‘αθώα’ ουσία δεν επιβεβαιώνεται επιστημονικά, καθώς η κλινική εμπειρία αποδεικνύει συνεχώς ότι αποτελεί ένα σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024