Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Tα «ναρκωτικά των κλαμπ»

Tα «ναρκωτικά των κλαμπ»

Οι ουσίες που μπορείς να βρεις εύκολα σε κλαμπ, πάρτι και συναυλίες είναι πολλών ειδών και το κοινό τους στοιχείο είναι ότι βλάπτουν τους νευρώνες στον εγκέφαλο και επιδρούν στις αισθήσεις, στη μνήμη, στην κρίση και στο συντονισμό των κινήσεων.

Τα «ναρκωτικά των κλαμπ» επηρεάζουν τον εγκέφαλο:

Οι ουσίες που μπορείς να βρεις εύκολα σε κλαμπ, πάρτι και συναυλίες είναι πολλών ειδών και το κοινό τους στοιχείο είναι ότι βλάπτουν τους νευρώνες στον εγκέφαλο και επιδρούν στις αισθήσεις, στη μνήμη, στην κρίση και στο συντονισμό των κινήσεων.

Τα «ναρκωτικά των κλαμπ» επηρεάζουν το σώμα σου:

Ανάλογα με τις ουσίες που περιέχουν επιδρούν με διαφορετικό τρόπο στο σώμα σου. Οι συνηθέστερες παρενέργειές τους αφορούν στον έλεγχο των μυών και της κίνησης, στο θάμπωμα της όρασης και στο τρέμουλο. Το ecstasy και τα διεγερτικά που αυξάνουν τους καρδιακούς παλμούς και την πίεση του αίματος μπορούν να προκαλέσουν ανεπάρκεια σε ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά και οι νεφροί, και να οδηγήσουν στο θάνατο.

Τα «ναρκωτικά των κλαμπ» επηρεάζουν τον αυτοέλεγχό σου:

Ορισμένες ηρεμιστικές ουσίες, όπως το GHB και το Rohypnol, τις οποίες βρίσκεις σε κλαμπ, ευθύνονται για βιασμούς που έχουν σημειωθεί στο πρώτο ραντεβού. Επίσης, με τα ναρκωτικά αυτά χάνεις τις αισθήσεις σου και δεν μπορείς να κινηθείς. Αλλες ουσίες προξενούν αμνησία ή απώλεια μνήμης, δηλαδή δεν θυμάσαι τι έκανες και ίσως έχεις πέσει θύμα ανθρώπων που σε εκμεταλλεύτηκαν.

Υπό την επήρεια του ecstasy είναι πολύ πιθανόν να ξεχάσεις τις αναστολές σου, να συνδεθείς με ανθρώπους που δεν θα συναναστρεφόσουν υπό άλλες συνθήκες και να κάνεις πράγματα για τα οποία στη συνέχεια θα νιώσεις ενοχές.

Τα «ναρκωτικά των κλαμπ» δεν είναι πάντα αυτό που νομίζεις: Επειδή παρασκευάζονται σε παράνομα εργαστήρια, είναι αδύνατον να γνωρίζεις τι πραγματικά περιέχει το χάπι που παίνεις, από ποια ουσία έχει παραχθεί και πού φτιάχτηκε. Κάθε φορά που λαμβάνεις μια ουσία ρισκάρεις.

Τα «ναρκωτικά των κλαμπ» μπορούν να σε σκοτώσουν: Οι μεγάλες δόσεις ενδέχεται να προξενήσουν αναπνευστικά προβλήματα και κώμα και να οδηγήσουν στο θάνατο.

Σκέψου πριν το κάνεις

Θυμήσου το νόμο:

Είναι παράνομο να αγοράζεις και να πουλάς ‘ναρκωτικά των κλαμπ’.

Μάθε τα πραγματικά στοιχεία:

Ανεξάρτητα από όσα έχεις ακούσει, τα ‘ναρκωτικά των κλαμπ’ μπορούν να προκαλέσουν εξάρτηση.

Ενημερώσου:

Τα «ναρκωτικά των κλαμπ» εμπλουτίζονται συνεχώς. Νέες ουσίες και νέες παραλλαγές της ίδιας ουσίας εμφανίζονται. Ενημερώσου για τους κινδύνους.

Μάθε για τους κινδύνους:

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να αναμειγνύεις «ναρκωτικά των κλαμπ» με αλκοόλ, επειδή η μια ουσία ενισχύει τη δράση της άλλης. Ο συνδυασμός είναι πολλές φορές θανατηφόρος.

Κοίτα γύρω σου:

Η συντριπτική πλειονότητα των εφήβων δεν παίρνει ναρκωτικά σε κλαμπ. Στις ΗΠΑ, όπου το ecstasy είναι πολύ διαδεδομένο, μόνο το 2% των νέων 14-18 ετών το λαμβάνει. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του κέντρου πρόληψης του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, το 94% των εφήβων δεν έχει πάρει ποτέ ecstasy.

Μάθε να αναγνωρίζεις τα συμπτώματα

Υποψιάζεσαι ότι κάποιο φιλικό σου πρόσωπο παίρνει «ναρκωτικά των κλαμπ»; Μερικές φορές είναι δύσκολο να το επιβεβαιώσεις. Υπάρχουν όμως μερικά στοιχεία που επαληθεύουν ή διαψεύδουν τους φόβους σου. Εάν ο/η φίλος/η έχει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα, ίσως λαμβάνει τέτοιες ουσίες.

Δεν θυμάται πρόσφατα γεγονότα, συζητήσεις ή λέξεις.

Δεν ελέγχει το σώμα και τις κινήσεις του/της, ζαλίζεται ή λιποθυμά.

Πάσχει από κατάθλιψη.

Παρουσιάζει σύγχυση.

Έχει προβλήματα στον ύπνο.

Ανατριχιάζει ή ιδρώνει.

Μπερδεύει τα λόγια του/της.

Πώς μπορείς να βοηθήσεις το φιλικό σου πρόσωπο που παίρνει ‘ναρκωτικά των κλαμπ’; Απέδειξε ότι νοιάζεσαι πραγματικά και ενθάρρυνέ τον/την να σταματήσει την επιβλαβή συνήθεια ή να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια.

Παράλληλα, προστάτεψε τον εαυτό σου

Εάν κάποιος ρίξει μια ουσία στο ποτό σου όταν βρίσκεσαι σε κλαμπ, θα το καταλάβεις αμέσως;

Πιθανότατα όχι, διότι οι περισσότερες από αυτές τις ναρκωτικές ουσίες είναι άοσμες και άγευστες. Μερικά από τα ναρκωτικά που κυκλοφορούν σε κλαμπ έχουν τη μορφή σκόνης και είναι πολύ εύκολο να διαλυθούν στο ποτό σου χωρίς να το καταλάβεις. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί βιασμοί εφήβων, που ξεκίνησαν από γνωριμίες σε χώρους όπου συχνάζουν νέοι, θα είχαν αποφευχθεί, εάν το θύμα ήλεγχε πλήρως τις αντιδράσεις του, εάν δηλαδή δεν είχε εν αγνοία του πάρει κάποια από αυτές τις επικίνδυνες ουσίες.

Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ecstasy;

Επιστημονικές έρευνες σε ανθρώπους και πειραματόζωα δείχνουν ότι το ecstasy προξενεί μακροχρόνιες και μερικές φορές μόνιμες βλάβες στην ικανότητα του εγκεφάλου να σκέφτεται και να θυμάται.

Σταματά η επίδρασή του όταν τελειώνει το πάρτι;

Όχι απαραίτητα. Η διεγερτική δράση των ναρκωτικών, όπως είναι το ecstasy, που σου δίνουν την ικανότητα να χορεύεις πολλές ώρες, σε συνδυασμό με τη ζέστη και την πολυκοσμία που χαρακτηρίζει συνήθως τα ρέιβ πάρτι, είναι δυνατόν να προκαλέσει υπερβολική αφυδάτωση ή ακόμη και ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του ecstasy , όπως η σύγχυση, η κατάθλιψη, το άγχος, η παράνοια και τα προβλήματα ύπνου, ενδέχεται να εμφανιστούν ή να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες έπειτα από την τελευταία φορά που χρησιμοποίησες την ουσία.

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024