Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι είναι;

Τι είναι;

Η εξάρτηση χαρακτηρίζεται από την έντονη προσήλωση ενός ατόμου προς ένα αντικείμενο ή άλλο άτομο. Ο εξαρτημένος δημιουργεί/επικεντρώνει τη ζωή του γύρω από το αντικείμενο της εξάρτησής του. Εξάρτηση από ουσίες είναι η κατάσταση απόλυτου εθισμού του ανθρώπου κατά την οποία κυριαρχείται από την έντονη ανάγκη λήψης της ουσίας.

Τι είναι εξάρτηση;

Η εξάρτηση χαρακτηρίζεται από την έντονη προσήλωση ενός ατόμου προς ένα αντικείμενο ή άλλο άτομο. Ο εξαρτημένος δημιουργεί/επικεντρώνει τη ζωή του γύρω από το αντικείμενο της εξάρτησής του. Εξάρτηση από ουσίες είναι η κατάσταση απόλυτου εθισμού του ανθρώπου κατά την οποία κυριαρχείται από την έντονη ανάγκη λήψης της ουσίας.
Η σωματική εξάρτηση εμφανίζεται όταν το σώμα του ανθρώπου έχει προσαρμοστεί στην ουσία κι αναπτύσσει συμπτώματα όταν σταματήσει τη χρήση (το ονομαζόμενο στερητικό σύνδρομο). Η ψυχολογική εξάρτηση εμφανίζεται όταν ο άνθρωπος έχει ανάγκη από τη χρήση της ουσίας για να νιώσει καλά, να διώξει το άγχος ή τη ψυχική πίεση ή απλά για να νιώθει φυσιολογικός και να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής. Η ψυχολογική εξάρτηση, σε σύγκριση με τη σωματική, είναι πιο σημαντική κι είναι αυτή που απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπιστεί. Δε δημιουργούν όλες οι ουσίες και τις δύο μορφές εξάρτησης.

Μόνο τα ναρκωτικά προκαλούν εξάρτηση;

Εάν εξετάσουμε τον όρο εξάρτηση στην ευρύτερη έννοιά του, τότε μπορούμε να αναγνωρίσουμε κι άλλες μορφές στη ζωή μας που ενέχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης εξαρτητικής συμπεριφοράς. Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτής της συμπεριφοράς είναι η απώλεια ελέγχου, επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά παρά το κόστος, αδυναμία παραίτησης, εθισμός, ανάγκη φυγής από την πραγματικότητα, ψεύτικος αυτοσκοπός, μπορούμε να συμπεριλάβουμε στον κατάλογο πέρα από τις εξαρτησιογόνες ουσίες. Μερικές φορές οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν τέτοιες συμπεριφορές και στις σχέσεις τους, στην εργασία ή με κάποια ιδεολογία.

Είναι εύκολο να κόψει κάποιος τα ναρκωτικά;

Χρειάζεται αρκετή θέληση κι επιμονή. Και βέβαια δεν είναι κάτι που μπορεί να το κάνει κανείς μόνος του. Θα πρέπει να απευθυνθεί σε Θεραπευτικό Πρόγραμμα ώστε να λάβει βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζεται. Αν εσύ ή κάποιος γνωστός σου είναι χρήστης ναρκωτικών, μπορείς να απευθυνθείς στο 1145, στην τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ – ΙΘΑΚΗ που παρέχει ενημέρωση για θέματα που αφορούν στις ναρκωτικές ουσίες, πληροφορίες για την αντιμετώπισή τους καθώς και συναισθηματική στήριξη ενώ εγγυάται το απόρρητο των πληροφοριών και το σεβασμό στο δικαίωμα της ανωνυμίας. Λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 21:00. Επίσης λειτουργεί κι η γραμμή SOS του ΟΚΑΝΑ που επίσης παρέχει άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις ψυχοτρόπες ουσίες και τη χρήση τους, την πρόληψη και τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, τη θεραπεία και τις υπάρχουσες υπηρεσίες, τον ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματά του καθώς κι άμεση βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη σε καταστάσεις κρίσης, οι οποίες σχετίζονται με τη χρήση ουσιών (σύνδρομο στέρησης, αυτοκτονική συμπεριφορά, πρόληψη υποτροπής). Λειτουργεί Δευτέρα έως Πέμπτη 8πμ-8μμ, Παρασκευή 8πμ – 4μμ.

health.in.gr

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024