Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με αφορά;

Με αφορά;

Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι ορισμένα άτομα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και κινδυνεύουν περισσότερο από άλλα όταν κάνουν χρήση ουσιών.

Eξάρτηση
Όταν το άτομο έχει έντονη ανάγκη να πάρει συχνά και συστηματικά μια ουσία και χτίζει τη ζωή του γύρω από αυτήν, τότε μιλάμε για εξάρτηση.

Πόσο γρήγορα μπορεί να εξαρτηθεί κάποιος από μια ουσία;
Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πως θα αντιδράσει το κάθε άτομο στη χρήση ουσιών. Καμία όμως ουσία δεν είναι αθώα.
Είναι σημαντικό να ξέρειςm ότι ορισμένα άτομα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και κινδυνεύουν περισσότερο από άλλα όταν κάνουν χρήση ουσιών.

Ποιες ουσίες είναι εξαρτησιογόνες;
Εξαρτησιογόνες είναι οι παράνομες ουσίες όπως το χασίς, η ηρωίνη, η κοκαΐνη, το έκσταση αλλά και οι νόμιμες όπως ο καπνός, το αλκοόλ, τα ηρεμιστικά, τα αγχολυτικά χάπια και τα αναβολικά.

Πειραματισμός – Χρήση
Κάποιος μπορεί να κάνει χρήση ή να πειραματίζεται με ουσίες αλλά να μην είναι εξαρτημένος. Όμως ακόμη και η πειραματική χρήση επηρεάζει τη ζωή και τις σχέσεις του ατόμου.

Κατάχρηση
Η συχνή και υπερβολική χρήση αλκοόλ, χασίς, χαπιών θεωρείται κατάχρηση, ιδιαίτερα όταν κάποιος παίρνει τις ουσίες για να ξεπεράσει οποιαδήποτε ψυχολογική δυσκολία ή προβλήματα στις σχέσεις.

Γνωρίζεις ότι;

Το αλκοόλ επηρεάζει τα αντανακλαστικά, τη μνήμη, την κρίση, τον προσανατολισμό και την όραση; Kάτω από την επίδρασή του το άτομο μπορεί να γίνει βίαιο, να κάνει σεξχωρίς προφύλαξη, να οδηγήσει επικίνδυνα.Το αλκοόλ είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Το χασίς δεν είναι πιο αθώο από το τσιγάρο. Επιδρά στη μνήμη, στην κρίση, στην αντίληψη, στην αυτοσυγκέντρωση, στον αυτοέλεγχο. Το άτομο μπορεί να χάσει την αίσθηση του χρόνου. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσει ορισμένα άτομα στην εξάρτηση.
Τα Club drugs μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να προκαλέσουν δύσπνοια, αφυδάτωση,άγχος και πανικό. Μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μνήμης, σε κατάθλιψη, σε ψυχωτικά επεισόδια και σε σοβαρά σωματικά προβλήματα. Μπορεί να οδηγήσουν ακόμη σε κώμα και σε θάνατο.

Πως μπορώ να καταλάβω ότι κάποιος κάνει κατάχρηση ουσιών;
Όταν ένα άτομο δανείζεται συνεχώς χρήματα, κάνει παρέα με άλλα άτομα που κάνουν χρήση, έχει προβλήματα στις σχέσεις του, στο πανεπιστήμιο ή στην οικογένεια, και η φυσική του κατάσταση δεν είναι πάντα καλή, τότε είναι πιθανόν να κάνει κατάχρηση ουσιών.

Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία
Από τη στιγμή που κάποιος φτάνει στην εξάρτηση ο δρόμος της επιστροφής είναι δύσκολος και είναι σημαντικό να ζητήσει θεραπεία. Για να είναι όμως αποτελεσματική η θεραπεία χρειάζεται το ίδιο το άτομο να το θέλει. Το πρώτο βήμα είναι να τηλεφωνήσει σε κάποιο κέντρο θεραπείας για να ενημερωθεί. Στην προσπάθεια αυτή είναι σημαντικό να σταθούν δίπλα του η οικογένεια και οι φίλοι του.

Πως μπορώ να βοηθήσω;
Εάν ένας φίλος, συμφοιτητής, γνωστός ή συγγενής σου παίρνει ναρκωτικά και εσύ θέλεις να τον στηρίξεις ζήτησε ενημέρωση από τη Κοινωνική Υπηρεσία του ΤΕΙ Αθήνας στο 210 5385129 τις ώρες 09:00-13:00.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να απευθυνθείς:
Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ: 1145
ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΟΚΑΝΑ: 1031
ANOIKTH ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 18 ΑΝΩ: 210 36 17 089
Τομέας Πρόληψης ΚΕΘΕΑ: 210 9212304, 210 9212279
www.kethea.gr
www.prevention.gr

health.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024