Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Άτομα σε ορθοδοντική θεραπεία

Άτομα σε ορθοδοντική θεραπεία

Αν θεωρούσατε τη σωστή στοματική υγιεινή σημαντική, τώρα που έχετε ξεκινήσει ορθοδοντική θεραπεία είναι ακόμα πιο σημαντική!

Αν θεωρούσατε τη σωστή στοματική υγιεινή σημαντική, τώρα που έχετε ξεκινήσει ορθοδοντική θεραπεία είναι ακόμα πιο σημαντική!

Η επιτυχία της ορθοδοντικής θεραπείας προϋποθέτει ένα συνεπή ασθενή. Τι σημαίνει αυτό; Ο ασθενής είναι συνεπής κατά την διάρκεια της θεραπείας, όταν ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ορθοδοντικού για την χρήση των ορθοδοντικών μηχανισμών, τηρεί τα ραντεβού του και φροντίζει να έχει άψογη στοματική υγιεινή.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η καλή στοματική υγιεινή όταν κάνω ορθοδοντική θεραπεία;
Οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί όπως τα σιδεράκια, παγιδεύουν πολύ εύκολα τις τροφές, γεγονός που συμβάλει στην ανάπτυξη οδοντικής πλάκας. Όταν η πλάκα δεν απομακρύνεται προσεκτικά από τα δόντια και γύρω από τους ορθοδοντικούς μηχανισμούς, μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα, προβλήματα των ούλων και κακοσμία του στόματος. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να απομακρύνετε την πλάκα συχνά και αποτελεσματικά. Μόνον έτσι τα δόντια και τα ούλα σας θα είναι υγιή και όμορφα όταν ολοκληρώσετε την ορθοδοντική θεραπεία.

Τι μπορεί να συμβεί αν η στοματική μου υγιεινή δεν είναι καλή;
Μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη αν τα δόντια σας και τα σιδεράκια δεν διατηρούνται καθαρά. Η αδαμαντίνη (σμάλτο) που κάνει τα δόντια σας σκληρά και ανθεκτικά μπορεί να καταστραφεί, και να δημιουργηθούν λευκές κηλίδες, δηλαδή το αρχικό στάδιο της τερηδόνας. Επιπλέον, μπορεί να προκληθεί και ουλίτιδα, δηλαδή φλεγμονή των ούλων σας.

Πως μπορώ να φροντίσω τα δόντια μου;
Σωστό βούρτσισμα των δοντιών

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας τρεις φορές την ημέρα, ιδιαίτερα μετά από τα γεύματα, για να απομακρύνετε τα υπολείμματα τροφών από τους ορθοδοντικούς μηχανισμούς.
  • Βουρτσίζετε όλες τις επιφάνειες των δοντιών καθώς και τα σιδεράκια. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η περιοχή ανάμεσα στα σιδεράκια και τα ούλα σας.
  • Χρησιμοποιήστε μαλακή οδοντόβουρτσα ώστε να καθαρίζονται καλύτερα οι περιοχές γύρω από τους ορθοδοντικούς μηχανισμούς και να μην ερεθίζονται τα ούλα σας.

Χρήση οδοντικού νήματος

  • Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Αν και φαίνεται δύσκολο, μπορείτε να τα καταφέρετε! Αναζητήστε ειδικά προϊόντα για ορθοδοντική θεραπεία και ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να δείξει τον σωστό τρόπο χρήσης.

Χρήση φθοριούχων προϊόντων

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας με φθοριούχο οδοντόκρεμα.
  • Επειδή ο κίνδυνο για τερηδόνα ίσως να είναι αυξημένος, μπορεί ο ορθοδοντικός σας να συστήσει μια οδοντόκρεμα με μεγαλύτερη συγκέντρωση φθορίου για μεγαλύτερη προστασία.
  • Χρησιμοποιείτε φθοριούχο στοματικό διάλυμα μια φορά την ημέρα, ιδανικά σε χρονική στιγμή διαφορετική από το βούρτσισμα. Αν το κρίνει απαραίτητο, ο ορθοδοντικός σας μπορεί να σας συστήσει στοματικό διάλυμα με μεγαλύτερη συγκέντρωση φθορίου.
  • Επίσης, λόγω του αυξημένου ενδέχεται να χρειαστείτε και φθορίωση στο οδοντιατρείο με σκευάσματα υψηλής συγκέντρωσης φθορίου.

Καθαρισμός των ορθοδοντικών μηχανισμών

  • Εάν έχετε κινητό ορθοδοντικό μηχανισμό δηλαδή μηχανισμό που αφαιρείτε, τότε πρέπει να τον καθαρίζετε επιμελώς.
  • Καθαρίστε προσεκτικά τους ορθοδοντικούς μηχανισμούς με απαλή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα. Επίσης, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον ορθοδοντικό σας για εξειδικευμένα προϊόντα για τον καθαρισμό των ορθοδοντικών μηχανισμών.

Επιπλέον:

  • Ξεπλένετε τα δόντια σας με νερό μετά από κάθε γεύμα, ιδιαίτερα αν δεν είναι δυνατό να τα βουρτσίσετε.
  • Επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο σας για έλεγχο όσο έχετε ορθοδοντικά μηχανήματα, παρότι σας παρακολουθεί ο ορθοδοντικός σας.

Τι πρέπει να προσέχω στη διατροφή μου;
Όταν κάνετε ορθοδοντική θεραπεία, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί σε θέματα διατροφής γιατί ο κίνδυνος για τερηδόνα είναι ιδιαίτερος. Επίσης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε τροφές που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στους ορθοδοντικούς μηχανισμούς.

Επομένως, αποφεύγουμε:

  • Σκληρές και κολλώδεις τροφές
  • Γλυκές και σκληρές καραμέλες
  • Σκληρές κρούστες
  • Ολόκληρα ωμά καρότα
  • Ζάχαρη και γλυκά
  • Ανθρακούχα αναψυκτικά και φρουτοχυμούς.

Και μην ξεχνάτε ότι καθοριστικό ρόλο παίζει η συχνότητα κατανάλωσης σακχαρούχων τροφών! Η συχνή κατανάλωση γλυκών τροφών και σνακς, ιδιαίτερα μεταξύ των γευμάτων, είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την κατανάλωσή τους μαζί με τα κυρίως γεύματα.

Με την κατάλληλη στοματική υγιεινή, σωστή διατροφή και τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο, με το τέλος της ορθοδοντικής σας θεραπείας θα έχετε όχι μόνον όμορφα δόντια αλλά και υγιή!

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024