Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συχνές ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις

Απαντήσεις σε τέσσερα βασικά ερωτήματα σχετικά με την ορθή χρήση των φαρμάκων και τον τρόπο διαχείρισής τους αφότου λήξουν.

  • Μέχρι πότε μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα φάρμακο;

Η διάρκεια και η δοσολογία λήψης ενός φαρμάκου προσδιορίζονται από τη συνταγή του ιατρού σας, ενώ περισσότερες πληροφορίες για το φάρμακο που λαμβάνετε μπορείτε να βρείτε στις οδηγίες χρήσης που περιλαμβάνονται στη συσκευασία του ή να ρωτήσετε τον ιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας. Η ημερομηνία λήξης ενός φαρμάκου, που αναγράφεται πάνω στο κουτί, είναι η ημερομηνία μέχρι την οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί, προκειμένου να είναι ασφαλές και να έχει αποτελεσματική δράση.

  • Γιατί δεν μπορώ να πετάξω τα ληγμένα ή αχρησιμοποίητα φάρμακά μου στον κάδο απορριμμάτων που διατηρώ στην οικία μου;

Πετώντας τα φάρμακά σας στον οικιακό κάδο απορριμμάτων, υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί μόλυνση του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια, να προσβληθεί η διατροφική αλυσίδα. Επιπλέον, η παραμονή τους σε κάδο απορριμμάτων ενέχει τον κίνδυνο να είναι προσβάσιμα από άλλους ανθρώπους, όπως μικρά παιδιά. Ο ενδεδειγμένος τρόπος απόρριψης που προτείνεται παρέχει τη μοναδική ασφαλή μέθοδο απόρριψης ληγμένων ή αχρησιμοποίητων φαρμάκων.

  • Με ποιον τρόπο επιστρέφουν οι φαρμακευτικές ουσίες στο περιβάλλον μολύνοντάς το;

Τα φάρμακα που πετάμε στον οικιακό κάδο απορριμμάτων καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής ή στον υδροφόρο ορίζοντα, αυξάνοντας την πιθανότητα μόλυνσης του περιβάλλοντος. Παρόλο που ακόμη δεν είναι γνωστές όλες οι επιπτώσεις της απόρριψης φαρμάκων στο περιβάλλον, υπάρχει αυξημένη ανησυχία σχετικά με την επικινδυνότητά τους, σε περίπτωση που αναμιχθούν με άλλες χημικές ουσίες ή ακόμη και σχετικά με τη συγκέντρωσή τους στη διατροφική αλυσίδα.

  • Τι γνωρίζουμε σχετικά με την επίδραση των φαρμακευτικών ουσιών που ανιχνεύονται στο νερό;

Πλήθος φαρμακευτικών ουσιών έχουν ανιχνευθεί σε υπόγεια και επιφανειακά ύδατα. Η επιστημονική κοινότητα εξετάζει τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτές οι ουσίες στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, ενώ η πλειοψηφία των χωρών διεθνώς εφαρμόζει προληπτικές πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

health.in.gr

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024