Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Φίλων ο Βυζάντιος

Γεννήθηκε γύρω στο 250 π.Χ. Συνέγραψε βιβλία, σημαντικό μέρος των οποίων διασώζεται όπως τα ακόλουθα: Μοχλοί, Πνευματικά, Κλεψύδραι, Πολιορκητική και Πολεμικαί Μηχαναί.

Γεννήθηκε γύρω στο 250 π.Χ. Συνέγραψε βιβλία, σημαντικό μέρος των οποίων διασώζεται όπως τα ακόλουθα: Μοχλοί, Πνευματικά, Κλεψύδραι, Πολιορκητική και Πολεμικαί Μηχαναί. Αξίζει να προβληθεί ειδικότερα το θέμα των οδοντωτών τροχών, έστω και στην πρωταρχική τους μορφή. Ήταν μια μεγάλη στιγμή για τη Μηχανολογία.
Τα Πνευματικά του Φίλωνος είναι μια πραγματεία Φυσικής για υγρά και αέρια, χωρίς όμως ακόμα να αποτελεί άρτιο επιστημονικό σύστημα. Περιλαμβάνει ωστόσο πολλά διδακτικά πειράματα. Οι μεταλλουργικές γνώσεις του Φίλωνος είναι προχωρημένες. Δικαιολογεί λεπτομερώς τον Κτησίβιο που είχε συστήσει την αντικατάσταση του «νευροτόνου με το χαλκότονον». Πρόκειται για την αντικατάσταση των ινών των ζώων με καταλλήλως θερμοσφυρηλατούμενα ελάσματα κρατερώματος. Ο Φίλων, τέλος, τιμά την αλεξανδρινή τάση προς τους αυτοματισμούς, πάνω στους οποίους ο Κτησίβιος τόσο είχε εργασθεί. Η σωζόμενη αραβική μετάφραση των Πνευματικών-του είναι θησαυρός τέτοιων παιγνίων: Ο αέρας, τα υγρά, η φωτιά, οι πλωτήρες, οι οδοντωτοί κανόνες προσφέρουν πλούσιο οπλοστάσιο για μια καινούργια τεχνολογία (τους αυτοματισμούς), που δυστυχώς δεν πρόλαβε τότε να ολοκληρωθεί -αλλά θα τροφοδοτούσε όλη την Ευρώπη για άλλα 1500 χρόνια.

Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024