Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Πορτογαλία στην κορυφή της Ευρώπης, 1-0 τη Γαλλία

Η Πορτογαλία στην κορυφή της Ευρώπης, 1-0 τη Γαλλία

Η Πορτογαλία είναι η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης, αφού ούτε ο τραυματισμός και η αποχώρηση του φυσικού ηγέτη της, Κριστιάνο Ρονάλντο, μόλις στο 25ο λεπτό στάθηκε ικανός να λυγίσει το αδάμαστο πνεύμα που έχει εμφυσήσει στο ιβηρικό συγκρότημα ο Φερνάντο Σάντος. Το γκολ του Έντερ στο 109ο λεπτό «πάγωσε» το «Σταντ ντε Φρανς» κι έδωσε τη νίκη με 1-0 στους Πορτογάλους, που «ξόρκισαν» την κατάρα του 2004, νίκησαν τους «τρικολόρ» ύστερα από 40 χρόνια και κατάκτησαν το πρώτο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην ιστορία τους παίζοντας στον τελικό, όπως και η Ελλάδα, στην έδρα του αντιπάλου της. Παράλληλα, δεν επέτρεψε στους Γάλλους να γίνουν η πρώτη ομάδα στη διοργάνωση που θα κατακτούσε δεύτερο τίτλο ως διοργανώτρια.

Η Πορτογαλία είναι η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης, αφού ούτε ο τραυματισμός και η αποχώρηση του φυσικού ηγέτη της μόλις στο 25ο λεπτό στάθηκε ικανός να λυγίσει το αδάμαστο πνεύμα που έχει εμφυσήσει στο ιβηρικό συγκρότημα ο Φερνάντο Σάντος.

Το γκολ του Έντερ στο 109ο λεπτό «πάγωσε» το «Σταντ ντε Φρανς» κι έδωσε τη νίκη με 1-0 στους Πορτογάλους, που «ξόρκισαν» την κατάρα του 2004, νίκησαν τους «τρικολόρ» ύστερα από 40 χρόνια και κατάκτησαν το πρώτο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην ιστορία τους παίζοντας στον τελικό, όπως και η Ελλάδα, στην έδρα του αντιπάλου της. Παράλληλα, δεν επέτρεψε στους Γάλλους να γίνουν η πρώτη ομάδα στη διοργάνωση που θα κατακτούσε δεύτερο τίτλο ως διοργανώτρια.

Δείτε φωτορεπορτάζ από τον αγώνα

Από το πρώτο λεπτό του αγώνα η Γαλλία έκανε ξεκάθαρη την πρόθεσή της να δείξει στους Ίβηρες ότι θα έπαιζε το ρόλο του «αφεντικού» σττη συνάντηση, αναλαμβάνοντας αμέσως την κυριαρχία στον αγωνιστικό χώρο. Έτσι, στο 10΄ ο Γκριζμάν κινήθηκε στην πλάτη της άμυνας, έπιασε ψηλοκρεμαστή κεφαλιά μετά τη σέντρα του Παγέτ, αλλά ο Ρουί Πατρίσιο έκανε μεγάλη απόκρουση πετώντας την μπάλα κόρνερ.

Δύο λεπτά νωρίτερα το μαρκάρισμα του Παγέτ στον Κριστιάνο Ρονάλντο δημιούργησε πρόβλημα στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή των Πορτογάλων, που έσφιξε τα δόντια και ξαναμπήκε στο παιχνίδι, αλλά κούτσαινε πια σε κάθε βήμα και στο 25ο λεπτό αποχώρησε δακρυσμένος με φορείο.

Παραδόξως, μετά την έξοδο του CR7 έπεσε ο γρήγορος ρυθμός που είχαν επιβάλει οι «τρικολόρ», με αποτέλεσμα οι σωστά οργανωμένοι ανασταλτικά αντίπαλοί τους να πάρουν τις «ανάσες» που ήθελαν και να ελέγξουν το ρυθμό, ξεπερνώντας το σοκ από τη μεγάλη απώλεια.

Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε λοιπόν χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις, οι Πορτογάλοι προσπάθησαν να γίνουν επιθετικοί στην επανάληψη αλλά χωρίς αποτέλεσμα και προϊόντος του χρόνου η γαλλική ομάδα ανέβασε ρυθμό και στο 66΄ έχασε σπάνια ευκαιρία, όταν στη σέντρα του Κομάν από αριστερά, ο Γκριζμάν έπιασε μόνος την κεφαλιά αστοχώντας ελάχιστα!

Με το χρόνο να λιγοστεύει οι «μπλε» ενέτειναν την πίεση, αλλά ο Ρούι Πατρίσιο ήταν σε πολύ μεγάλο βράδυ και επενέβη σωτήρια στο σουτ του Ζιρού στο 75΄ και τη «βολίδα» του Σισοκό από τα 20 μέτρα στο 84΄, ενώ λίγο νωρίτερα (80΄) ο Λορίς είχε μπλοκάρει το ανάποδο ψαλίδι του Κουαρέσμα. Και επειδή η τύχη στέκεται, ενίοτε, στο πλευρό των ικανών, το δεξί δοκάρι του Πορτογάλου τερματοφύλακα έσωσε την ομάδα του Σάντος στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, στην έξοχη προσπάθεια και το πλασέ του Ζινιάκ.

Ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση και στο 104΄ οι Πορτογάλοι «λαχτάρισαν» τους οικοδεσπότες, όταν σε εκτέλεση κόρνερ του Κουαρέσμα ο Έντερ πήρε την κεφαλιά υποχρεώνοντας τον Λορίς σε ασταθή απόκρουση, με τον Σανιά να απομακρύνει, ενώ στο 108΄ το φάουλ του Γκερέιρο έξω από την περιοχή έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι της γαλλικής ομάδας. Δευτερόλεπτα αργότερα, όμως, ο Έντερ σόκαρε το «Σταντ ντε Φρανς» όταν έκανε υπέροχη ατομική προσπάθεια και με ξαφνικό συρτό σουτ από τα 25 μέτρα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Λορίς σφραγίζοντας τη μοίρα του ιστορικού για τους Λουζιτανούς αγώνα.

Και μία σύμπτωση: μετά τον Κλάουντιο Ρανιέρι που δημιούργησε το μεγαλύτερο θαύμα στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου κατακτώντας το πρωτάθλημα στην Premier League με τη Λέστερ, απόψε ένας άλλος πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός, ο «δικός» μας Φερνάντο Σάντος, έφτασε επίσης στην κορυφή της Ευρώπης με την Εθνική ομάδα της πατρίδας του!

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μαρκ Κλάτενμπεργκ (Αγγλία)

ΚΑΡΤΕΣ: Σέντρικ, Ζοάο Μάριο, Γκερέιρο, Καρβάλιο, Ζοάο Φόντε, Ρούι Πατρίσιο – Ουμτιτί, Ματουιντί, Κοσιελνί, Πογκμπά

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Φερνάντο Σάντος): Ρουί Πατρίσιο, Σέντρικ, Πέπε, Ζοζέ Φόντε, Γκερέιρο, Ουίλιαμ Καρβάλιο, Άντριεν Σίλβα (66΄ Μουτίνιο), Σάντσες (79΄ Έντερ), Ζοάο Μάριο, Νάνι, Ρονάλντο (25΄ Κουαρέσμα).

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Λορίς, Σανιά, Ουμτιτί, Κοσιελνί, Εβρά, Πογκμπά, Ματουιντί, Μουσά Σισοκό (110΄ Μαρσιάλ), Παγέτ (58΄ Κομάν), Γκριεζμάν, Ζιρού (78΄ Ζινιάκ).

Δείτε την εξέλιξη του αγώνα…

Live Blog Live ο τελικός του Euro 2016: Πορτογαλία – Γαλλία



ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
========================================
ΕΤΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΚΟΡ
—————————————————————-

1960 Γαλλία ΕΣΣΔ-Γιουγκοσλαβία 2-1
1964 Ισπανία ΙΣΠΑΝΙΑ-Σοβιετική Ενωση 2-1
1968 Ιταλία ΙΤΑΛΙΑ-Γιουγκοσλαβία 2-0 (Επαναληπτικός)
1972 Βέλγιο ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ-Σοβιετική Ενωση 3-0
1976 Γιουγκοσλαβία ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ-Δυτική Γερμανία 2-2 (5-3 στα πέναλτι)
1980 Ιταλία ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ-Βέλγιο 2-1
1984 Γαλλία ΓΑΛΛΙΑ-Ισπανία 2-0
1988 Γερμανία ΟΛΛΑΝΔΙΑ-Σοβιετική Ενωση 2-0
1992 Σουηδία ΔΑΝΙΑ-Γερμανία 2-0
1996 Αγγλία ΓΕΡΜΑΝΙΑ-Τσεχία 2-1 (καν. αγ. 1-1)
2000 Ολλανδία/Βέλγιο ΓΑΛΛΙΑ-Ιταλία 2-1 (καν. αγ. 1-1)
2004 Πορτογαλία ΕΛΛΑΔΑ-Πορτογαλία 1-0
2008 Αυστρία/Ελβετία ΙΣΠΑΝΙΑ-Γερμανία 1-0
2012 Πολωνία/Ουκρανία ΙΣΠΑΝΙΑ-Ιταλία 4-0
2016 Γαλλία ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ-Γαλλία 1-0 (παράταση)

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024