Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μανώλης Παπαμακάριος: «Ελληνικός τελικός και ας το πάρει ο καλύτερος»

Μανώλης Παπαμακάριος: «Ελληνικός τελικός και ας το πάρει ο καλύτερος»

Μετά από δεκατρία χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στα γήπεδα της Α1 με της φανέλα του Περιστερίου, του Μακεδονικού, του Ολυμπιακού και του Πανελλήνιου, ο Μανώλης Παπαμακάριος αποφάσισε τον περασμένο Αύγουστο να κάνει το ευρωπαϊκό άλμα και να συνεχίσει την καριέρα του στην Ισπανική Λίγκα (ACB) με τη φανέλα της Λαγκούν Άρο.

Μετά από δεκατρία χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στα γήπεδα της Α1 με της φανέλα του Περιστερίου, του Μακεδονικού, του Ολυμπιακού και του Πανελλήνιου, ο Μανώλης Παπαμακάριος αποφάσισε τον περασμένο Αύγουστο να κάνει το ευρωπαϊκό άλμα και να συνεχίσει την καριέρα του στην Ισπανική Λίγκα (ACB) με τη φανέλα της Λαγκούν Άρο.

Αυτό τον καιρό προετοιμάζεται για τα πλέι οφ του πρωταθλήματος, όπου η ομάδα του ως 5η της βαθμολογίας θα αντιμετωπίσει την Βαλένθια (4η) με μειονέκτημα έδρας. Πριν γίνει αυτό όμως, ο 32χρονος πλέι μέικερ μίλησε στο sports.in.gr για το Final 4 της Κωνσταντινούπολης.

Μας αποκάλυψε τα δυνατά σημεία της Μπαρτσελόνα, αντιπάλου του Ολυμπιακού στον ημιτελικό, έδωσε πλεονέκτημα στον Παναθηναϊκό έναντι της ΤΣΣΚΑ λόγω εμπειρίας σε τέτοια ματς, ευχήθηκε να έχουμε τελικό ανάμεσα στους δύο «αιώνιους» και δεν έκρυψε την προτίμησή του προς τους Ερυθρόλευκους αφού «έχω φορέσει τη φανέλα της ομάδας και υπήρξα αρχηγός της».

Με την έναρξη της σεζόν κανείς δεν περίμενε από τις δύο ελληνικές ομάδες να είναι στο Final 4, αφού το μπάτζετ τους είχε μειωθεί και είχαν αποδυναμωθεί αρκετά. Πόσο σημαντική είναι η επιτυχία τους με τα παραπάνω δεδομένα;

Αρχικά να πούμε ότι είναι πολύ μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό μπάσκετ που βρίσκονται οι δύο κορυφαίες ομάδες της στο Final 4. Ειδικά όταν αυτό συμβαίνει σε μια χρονιά που έχουν μειωθεί τα μπάτζετ και κανείς δεν περίμενε ότι θα τα καταφέρουν.

Νομίζω ότι έφτασαν ως εδώ κάνοντας πολύ καλή δουλειά, καλή διαχείριση των χρημάτων που διαθέτοντας σωστή φιλοσοφία. Οι δύο ομάδες έδειξαν ότι το ελληνικό μπάσκετ μπορεί να πετύχει πολλά…

Ποια η γνώμη σου για τον πρώτο ημιτελικό ανάμεσα στην ΤΣΣΚΑ και στον Παναθηναϊκό;

Η ΤΣΣΚΑ έχει χαρακτηριστεί από την αρχή της χρονιάς ως το μεγάλο φαβορί. Είναι μια ομάδα πολύ αθλητική, με πολύ καλούς παίκτες. Έχει νικήσει δύο φορές τον Παναθηναϊκό φέτος αλλά να μην ξεχνάμε ότι ο Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής Ευρώπης. Όλα αυτά τα χρόνια που συμμετέχει στα final 4 έχει μάθει τον τρόπο να ανταποκρίνεται και να νικάει σε ματς τέτοιου είδους.

Είναι μια ομάδα που μπορεί να ανταπεξέλθει στις ικανότητες της ΤΣΣΚΑ, έχει πολύ καλή καθοδήγηση από τον πάγκο και μπορεί να επιβάλει τον ρυθμό που θέλει. Αυτά τα ματς, και ο Παναθηναϊκός έχει δώσει πολλά τέτοια, είναι ματς τακτικής και όχι ταλέντου, οπότε νομίζω ότι ο ΠΑΟ έχει πλεονέκτημα.

Έχει τύχη ο Ολυμπιακός απέναντι στην Μπαρτσελόνα στο ματς του δεύτερου ημιτελικού;

Ο Ολυμπιακός είναι η έκπληξη της φετινής χρονιάς. Κανείς δεν περίμενε να φτάσει ως εδώ αλλά κράτησε χαμηλούς τόνους, δούλεψε πολύ, είχε την καθοδήγηση ενός πολύ καλού προπονητή και έδειξε ότι όλα είναι δυνατά.

Η Μπαρτσελόνα είναι μια από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη, αλλά ο Ολυμπιακός κάθε μέρα γίνεται και καλύτερος. Έχει νεαρούς παίκτες που βελτιώνονται συνεχώς.

Θα είναι ένας αμφίρροπος ημιτελικός. Η Μπαρτσελόνα είναι πιο έμπειρη αλλά ο Ολυμπιακός βγάζει περισσότερη ενέργεια και έχει μεγαλύτερη δίψα για διάκριση.

Έχοντας αντιμετωπίσει στο πρωτάθλημα την Μπαρτσελόνα, ποια είναι τα δυνατά της σημεία σε άμυνα και σε επίθεση; Τι θα πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός;

Είναι μια ομάδα με πολλές λύσεις επιθετικά. Έχει καλό πικ ‘ν’ ρολ με σκριν ψηλά στην ρακέτα, διαθέτει καλό παιχνίδι στο λόου ποστ με τους Λόρμπερ και Μάικλ και γενικά έχει μεγάλη ποικιλία στην ανάπτυξή της.

Σε ότι αφορά την άμυνά της, διαθέτει δυνατά και αθλητικά κορμιά που καλύπτουν όλες της μεριές της ρακέτας και δημιουργούν δύσκολες καταστάσεις για την επίθεση των αντιπάλων.

Πως σχολιάζουν οι Ισπανοί συμπαίκτες σου αλλά και ο Ισπανικός Τύπος το γεγονός ότι βρίσκονται δύο ελληνικές ομάδες στο Final 4 και μια ισπανική;

Όπως όλοι, θεωρούν έκπληξη που ο Ολυμπιακός απέκλεισε τη Σιένα στα προημιτελικά. Κανείς δεν το περίμενε αλλά υπάρχει σεβασμός προς τις ελληνικές ομάδες και το ελληνικό μπάσκετ. Ξέρουν ότι είναι από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης ασχέτως αν το μπάτζετ φέτος είναι μειωμένο. Το ελληνικό μπάσκετ και οι ομάδες έχουν κερδίσει αυτόν τον σεβασμό τόσο από τον Τύπο, όσο και από τους παίκτες, τους προπονητές κλπ.

Σε ποια ομάδα θα πόνταρες τα λεφτά σας;

Αν και δεν μου αρέσει να τζογάρω, θα ήθελα να ποντάρω στις δύο ελληνικές ομάδες. Πιο πολύ στον Ολυμπιακό λόγω του ότι έχω αγωνιστεί στην ομάδα και υπήρξα αρχηγός της. Αυτό που ελπίζω είναι να έχουμε ελληνικό τελικό και όποιος είναι καλύτερος ας το πάρει.

Σε περίπτωση που υπάρξει αυτός ο ελληνικός τελικός, ανάμεσα στους δύο «αιώνιους», υπάρχει φαβορί;

Δεν υπάρχει φαβορί σε τέτοια ματς. Όποιος κάνει προγνωστικά σε τέτοια ματς, δεν έχει σχέση με το άθλημα. Είναι δυο ομάδες ισάξιες. Αποδείχθηκε και στη διάρκεια της χρονιάς που όλα τα μεταξύ τους ματς ήταν ντέρμπι. Κλειστά ματς που δεν μπορείς να κάνεις πρόβλεψη. Είναι καθαρά θέμα ημέρας, λεπτομερειών, μυαλού και στιγμής. Μακάρι να φτάσουν στου τελικό και οι δύο και ας το πάρει ο καλύτερος.

Η παρουσία των δύο «αιωνίων» στην Πόλη σημαίνει ταυτόχρονα και την παρουσία των οπαδών τους εκεί. Φοβάσαι ότι θα υπάρξουν επεισόδια;

Όχι. Όσες φορές οι ομάδες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες στο εξωτερικό, δεν έχει συμβεί τίποτα. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Βλέπω και μέσω του ίντερνετ τις κοινές δηλώσεις που κάνουν οι δύο ομάδες και δείχνουν ότι βλέπουν τη συμμετοχής τους σαν γιορτή.

Έτσι πρέπει να το δουν και οι οπαδοί των ομάδων. Να δείξουμε και κάτι θετικό ως χώρα, ότι βαδίζουμε προς το καλύτερο.

Παναγιώτης Πέππας

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024