Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Κρουλ... φύτεψε «τουλίπες» στα ημιτελικά του Μουντιάλ

Ο Κρουλ… φύτεψε «τουλίπες» στα ημιτελικά του Μουντιάλ

Έστω κι αν χρειάστηκε η διαδικασία των πέναλτι, η Ολλανδία επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και πήρε την πρόκριση για την τετράδα του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Μετά το 0-0 του κανονικού αγώνα και της παράτασης στην «Αρένα Φόντε Νόβα» του Σαλβαδόρ, οι «οράνιε» επικράτησαν 4-3 της Κόστα Ρίκα στον τελευταίο προημιτελικό της διοργάνωσης και πλέον θα διεκδικήσουν στις 9/7 στο Σάο Πάουλο, απέναντι στην Αργεντινή, το εισιτήριο για τον τελικό.

Έστω κι αν χρειάστηκε η διαδικασία των πέναλτι, η Ολλανδία επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και πήρε την πρόκριση για την τετράδα του Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Μετά το 0-0 του κανονικού αγώνα και της παράτασης στην «Αρένα Φόντε Νόβα» του Σαλβαδόρ, οι «οράνιε» επικράτησαν 4-3 της Κόστα Ρίκα στον τελευταίο προημιτελικό της διοργάνωσης και πλέον θα διεκδικήσουν στις 9/7 στο Σάο Πάουλο, απέναντι στην Αργεντινή, το εισιτήριο για τον τελικό.

Με τον Μέμφις Ντεπάι για πρώτη φορά στο βασικό σχήμα, η Ολλανδία πήρε από την αρχή τα ηνία του αγώνα, ενώ στην άλλη πλευρά ο Χόρχε Λουίς Πίντο επέλεξε τη… συνηθισμένη (και αναμενόμενη) τακτική, με κλειστή άμυνα και τον Τζόελ Κάμπελ μόνο του μπροστά, να προσπαθεί να «χτυπήσει» στις αντεπιθέσεις.

Το πρώτο 20λεπτο ήταν αναγνωριστικό, αλλά στη συνέχεια οι παίκτες του Λουίς Φαν Γκάαλ «ανέβασαν στροφές» και πλησίασαν για πρώτη φορά το γκολ στο 22΄, όταν ο Φαν Πέρσι βρέθηκε μόνος του στην περιοχή, αλλά δεν μπόρεσε να νικήσει τον Κέιλορ Νάβας, ενώ στη συνέχεια της φάσης του σουτ του Σνάιντερ μπλόκαρε (με διπλή προσπάθεια) ο τερματοφύλακας της Λεβάντε.

Στο 29΄, σε μία από τις λίγες περιπτώσεις που οι Κοσταρικανοί ανέβηκαν μπροστά, ο Ντεπάι βγήκε στην αντεπίθεση, όμως και αυτός νικήθηκε από τον Νάβας, ο οποίος στο 39΄ πραγματοποίησε νέα σπουδαία επέμβαση, αυτή τη φορά σε απευθείας φάουλ του Σνάιντερ που κατευθυνόταν στο «Γ» της εστίας του.

Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε 0-0, με τους «οράνιε» να έχουν 62% κατοχή μπάλας και να απειλούνται ουσιαστικά μόνο σε μία φάση, στο 34΄, όταν το γυριστό σουτ του Μπόρχες απομάκρυναν οι αμυνόμενοι πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου, σταδιακά όμως η Κόστα Ρίκα ισορρόπησε το παιχνίδι και σε κάποιες περιπτώσεις βγήκε απειλητικά μπροστά, με τον Κάμπελ να κόβεται τελευταία στιγμή στο 61΄ από τον Μάρτινς Ιντι και τον Γκονζάλες να αστοχεί σε κεφαλιά στο 65΄.

Ο Πίντο απέσυρε τον εξουθενωμένο Κάμπελ, ενώ ο Φαν Γκάαλ, αν και έβλεπε την ομάδα του να μην μπορεί να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, έκανε μόλις μία αλλαγή ως το τέλος της κανονικής διάρκειας.

Η Ολλανδία πίεσε πολύ στο τελευταίο δεκάλεπτο, όμως δεν είχε την τύχη με το μέρος της: στο 82΄, πάλι σε φάουλ του Σνάιντερ (μάλιστα από πλάγια θέση), η μπάλα χτύπησε στο δεξί δοκάρι και απομακρύνθηκε, ενώ δύο λεπτά αργότερα, μετά από φάουλ του Ρόμπεν και σύγχυση στα καρέ της Κόστα Ρίκα, ο Φαν Πέρσι σούταρε με δύναμη, αλλά ο Νάβας είπε και πάλι «όχι».

Στο 89΄ ο Φαν Πέρσι δεν βρήκε τη μπάλα στη σέντρα «διαβήτη» του Σνάιντερ και φτάσαμε στο αποκορύφωμα, στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων: συρτή σέντρα του Μπλιντ από αριστερά, η μπάλα πέρασε από πολλά πόδια και στρώθηκε -πάλι- στον Φαν Πέρσι, ο Νάβας αυτή τη φορά ήταν εξουδετερωμένος, όμως το σουτ του επιθετικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέκρουσε πάνω στη γραμμή ο Τεχέδα, η μπάλα βρήκε και στην εσωτερική πλευρά του οριζόντιου δοκαριού και βγήκε εκτός εστίας.

Από τη στιγμή που η μπάλα δεν… έλεγε να μπει στα δίχτυα, η παράταση ήταν το φυσιολογικό επακόλουθο. Ο Κέιλορ Νάβας έκανε ακόμη μία απόκρουση, σε κεφαλιά του Φλάαρ στο 94΄, αλλά η ολλανδική πίεση ήταν σε γενικές γραμμές σπασμωδική (αν και συνεχής).

Μάλιστα η Κόστα Ρίκα έχασε σημαντική ευκαιρία στο 117΄, με τον Σίλεσεν να αποκρούει με τα πόδια το σουτ του Ουρένια, για να ολοκληρωθεί το έξτρα ημίωρο με ακόμη ένα δοκάρι για τους «οράνιε» στο 119΄, στο φαλτσαριστό σουτ του Σνάιντερ από το ύψος της περιοχής.

Ο Φαν Γκάαλ κράτησε μία αλλαγή για να βάλει τον Τιμ Κρουλ αντί του Σίλεσεν κάτω από τα δοκάρια για τη διαδικασία των πέναλτι. Δικαιώθηκε απόλυτα ο πολύπειρος τεχνικός, καθώς ο τερματοφύλακας της Νιούκαστλ απέκρουσε τις εκτελέσεις των Ρουίς και Ουμάνια και, καθώς οι συμπαίκτες του ήταν απόλυτα εύστοχοι, χάρισε στην Ολλανδία την πρόκριση στα ημιτελικά.

Η σειρά των πέναλτι:

ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

0-1 Μπόρχες

Φαν Πέρσι 1-1

απόκρουση Ρουίς

Ρόμπεν 2-1

2-2 Γκονζάλες

Σνάιντερ 3-2

3-3 Μπολάνιος

Κάιτ 4-3

απόκρουση Ουμάνια

Διαιτητής: Ραβσάν Ιρμάτοφ (Ουζμπεκιστάν)

Κίτρινες: Μάρτινς Ιντι, Χούντελααρ – Ντίας, Ουμάνια, Γκονζάλες, Ακόστα

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Λουίς φαν Γκάαλ): 1. Γιάσπερ Σίλεσεν (120΄ 23. Τιμ Κρουλ), 2. Ρον Φλάαρ, 3. Στεφάν ντε Φράι, 4. Μπρούνο Μάρτινς Ιντι (106΄ 19. Κλάας Γιαν Χούντελααρ), 5. Ντάλεϊ Μπλιντ, 9. Ρόμπιν Φαν Πέρσι, 10. Γουέσλι Σνάιντερ, 11. Αριεν Ρόμπεν, 15. Ντιρκ Κάιτ, 20. Τζορτζίνιο Βαϊνάλντουμ, 21. Μέμφις Ντεπάι (76΄ 17. Τζερεμάιν Λενς)

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ (Χόρχε Λουίς Πίντο):
1. Κέιλορ Νάβας, 2. Τζόνι Ακόστα, 3. Τζιανκάρλο Γκονζάλες, 4. Μάικλ Ουμάνια, 5. Σέλσο Μπόρχες, 7. Κρίστιαν Μπολάνιος, 9. Τζόελ Κάμπελ (66΄ 21. Μάρκος Ουρένια), 10. Μπράιαν Ρουίς, 15. Ζούνιορ Ντίας, 16. Κρίστιαν Γκαμπόα (79΄ 8. Ντέιβ Μάιρι), 17. Γιέλτσιν Τεχέδα (97΄ 22. Χοσέ Κουμπέρο)

MVP της αναμέτρησης ο… Νάβας!

Με μία σειρά σπουδαίων αποκρούσεων στην κανονική διάρκεια του αγώνα και στην παράταση, ο Κέιλορ Νάβας αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του προημιτελικού του Μουντιάλ, μεταξύ Ολλανδίας και Κόστα Ρίκα, που έγινε στην «Αρένα Φόντε Νόβα» του Σαλβαδόρ.

Ο τερματοφύλακας της Λεβάντε ήταν σε ακόμη ένα παιχνίδι καταπληκτικός και κράτησε το 0-0, αλλά αυτή τη φορά δεν μπόρεσε να κάνει και κάποια απόκρουση στα πέναλτι, όπως είχε συμβεί στο ματς του προηγούμενου γύρου με την Ελλάδα, κι έτσι η ομάδα του ηττήθηκε με 4-3 και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση.

Ο ίδιος πάντως κέρδισε σε τρία (διαδοχικά) παιχνίδια το βραβείο του MVP και αναμφίβολα είναι από τους πρωταγωνιστές του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Live Blog Ολλανδία – Κόστα Ρίκα με φόντο την 4άδα…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024