Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Σίλβιο και οι δίκες

Ο Σίλβιο και οι δίκες

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 2.500 φορές παρουσιάστηκε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο δικαστήριο, μέσα σε διάστημα μίας 20ετίας. Συνολικά, 106 ήταν οι δίκες που τον αφορούσαν άμεσα ή έμμεσα, το νομικό κόστος των οποίων έφτανε –σύμφωνα με τον ίδιο τον Μπερλουσκόνι- τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 2.500 φορές παρουσιάστηκε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο δικαστήριο, μέσα σε διάστημα μίας 20ετίας. Συνολικά, 106 ήταν οι δίκες που τον αφορούσαν άμεσα ή έμμεσα, το νομικό κόστος των οποίων έφτανε -σύμφωνα με τον ίδιο τον Μπερλουσκόνι- τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ίδιος επαναλάμβανε την ίδια δικαιολογία κάθε φορά: ότι δηλαδή αποτελεί το μεγαλύτερο θύμα δικαστικής καταδίωξης στην ιστορία του κόσμου. Από τους υποκινούμενους από την Αριστερά δικαστές του Μιλάνου που έχουν ως στόχο την καταστροφή του.

Από τις υποθέσεις για απάτη, μέχρι τις κατηγορίες για διαφθορά και από τις δωροδοκίες, μέχρι τα ροζ σκάνδαλα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν καταδικάστηκε οριστικά καμία από τις φορές που ήταν κατηγορούμενος.

Κι αυτό οφείλεται στους νόμους της δικαστικής ασυλίας που φρόντιζε να ψηφίζει, επικαλούμενος «εύλογο κώλυμα» (legittimo impedimento), σε μία λογική ότι ο πρωθυπουργός έχει υψηλές ευθύνες και δεν μπορεί να παραμελεί τη διακυβέρνηση της χώρας για να παρακολουθεί τις διάφορες δικάσιμους.

Κάθε φορά που το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωνε τον νόμο, ο «Καβαλιέρε» τον ξαναψήφιζε με άλλη μορφή.

Ο Μπερλουσκόνι έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή, απάτη, κατάχρηση εξουσίας, δωροδοκία, παράνομη χρηματοδότηση κόμματος, ξέπλυμα χρήματος.

Οι πιο γνωστές υποθέσεις

  • Ντέιβιντ Μιλς

Ο Σ.Μπερλουσκόνι κατηγορήθηκε ότι εξαγόρασε, έναντι 600.000 δολαρίων, ψευδείς καταθέσεις του πρώην δικηγόρου του, Βρετανού Ντέιβιντ Μιλς, στην εκδίκαση δύο υποθέσεων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, στο πλαίσιο ερευνών για παράκτιες εταιρείες του ομίλου Fininvest. Η καταδίκη του Μιλς ανετράπη από ανώτερο δικαστήριο που απεφάνθη ότι το αδίκημα είχε παραγραφεί, ενώ η δίκη του Μπερλουσκόνι «πάγωσε» αρχικά, όταν ψήφισε νόμο που του επέτρεπε να μην βρίσκεται σε δικαστικές διαμάχες όσο είναι πρωθυπουργός. Η δίκη επαναλαμβάνεται από τον Σεπτέμβριο του 2011. Στην υπόθεση εμπλέκονταν 13 άτομα, περιλαμβανομένου του εν διαστάσει συζύγου της πρώην Βρετανίδας υπουργού Πολιτισμού Τέσα Τζόουελ.

  • Mediaset

Για την υπόθεση της Mediaset, οι κατηγορίες που αντιμετώπισε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σχετίζονταν με την αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του κολοσσού των μέσων ενημέρωσης. O Ιταλός πρωθυπουργός, ο γιος του, αλλά και μεγαλοστελέχη της εταιρείας, κατηγορήθηκαν ότι υπερτιμολόγησαν σκόπιμα τα ποσά που καταβλήθηκαν για την εξασφάλιση τηλεοπτικών δικαιωμάτων, μέσω υπεράκτιων εταιρειών κυριότητας του Μπερλουσκόνι, και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μέρος από τα δηλωθέντα ποσά, για τη δημιουργία και την τροφοδοσία «μαύρων» ταμείων. Τελικά ο «Καβαλιέρε» απαλλάχθηκε τον Οκτώβριο του 2011.

  • Ρουμπιγκέιτ

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατηγορείται για υποστήριξη στην εκπόρνευση ανηλίκου και κατάχρηση εξουσίας για το σκάνδαλο «Ρούμπιγκεϊτ». Οι εισαγγελείς του Μιλάνου καταγγέλλουν ότι η νεαρή Ρούμπι παρευρέθηκε όντας ανήλικη (17 ετών) σε πάρτι «μπούνγκα μπούνγκα» πολλές φορές. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνει αθώος. Δεν γνώριζε την ηλικία της, λέει, και ουδέποτε στη ζωή του έχει πληρώσει για σεξ. Η κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας αφορά στο τηλεφώνημα που έκανε ο Καβαλιέρε στο αστυνομικό τμήμα του Μιλάνου, ζητώντας την αποφυλάκιση της Ρούμπι που είχε τεθεί υπό κράτηση για κλοπή. Την παρουσίασε ως ανιψιά του Χόσνι Μουμπάρακ. Η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη.

  • Οι σχέσεις με τη μαφία

Ο Μπερλουσκόνι δεν έχει λογοδοτήσει για τις διασυνδέσεις του με την Κόζα Νόστρα, στην οποία σύμφωνα με μεταμεληθέντες μαφιόζους πλήρωνε προστασία τα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του ’70. Σύμφωνα με την εκδοχή του Μπερλουσκόνι, στους στάβλους της έπαυλης του Άρκορε -εκείνης που χρόνια αργότερα θα διοργανώνονταν τα περίφημα πάρτι- εργαζόταν το 1973 ο Βιτόριο Μανγκάνο. Ήταν ο σύνδεσμος της σικελικής μαφίας στο Μιλάνο, σύμφωνα με τον δικαστή Πάολο Μπορσελίνο, ο οποίος μαζί με τον Τζοβάνι Φαλκόνε πλήρωσε με τη ζωή του τον πόλεμο που κήρυξε στην Κόζα Νόστρα. Οι καταθέσεις-φωτιά ήλθαν κατά τη δίκη του στενού συνεργάτη του Μπερλουσκόνι Μαρτσέλο Ντελ’Ούτρι, ο οποίος είχε οργανώσει το κόμμα του Μπερλουσκόνι στη Σιεκελία, και τελικά καταδικάστηκε για διασυνδέσεις με τη μαφία, και αθωώθηκε για εκβίαση.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024