Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μόντι έως το 2013 στηρίζει ο Μπερλουσκόνι και «ετοιμάζει» τον Αλφάνο

Μόντι έως το 2013 στηρίζει ο Μπερλουσκόνι και «ετοιμάζει» τον Αλφάνο

Όχι μπορεί, αλλά πρέπει η κυβέρνηση Μόντι να φθάσει έως το 2013, δηλώνει στην Corriere della Sera o Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υπαναχωρώντας οριστικά πλέον από τη γραμμή για κυβέρνηση περιορισμένου χρόνου και εντολής, ξεκαθαρίζοντας βέβαια πως η κεντροδεξιά δεν έχει δώσει «λευκή επιταγή» στο σχήμα τεχνοκρατών υπό τον πρώην επίτροπο. Ο Καβαλιέρε δηλώνει πως ο Μάριο Μόντι δεσμεύθηκε ότι δεν θα είναι υποψήφιος το 2013, όσο για τον νέο ηγέτη της κεντροδεξιάς «δείχνει» Αλφάνο μέσω εκλογής από το σώμα των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων του Λαού της Ελευθερίας (Pdl).

Όχι μπορεί, αλλά πρέπει η κυβέρνηση Μόντι να φθάσει έως το 2013, δηλώνει στην Corriere della Sera o Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υπαναχωρώντας οριστικά πλέον από τη γραμμή για κυβέρνηση περιορισμένου χρόνου και εντολής. Ξεκαθαρίζει βέβαια πως η κεντροδεξιά δεν έχει δώσει λευκή επιταγή, και προειδοποιεί πως το σχήμα τεχνοκρατών υπό τον καθηγητή Μόντι δεν πρέπει να λάβει μέτρα που να έρχονται σε αντίθεση με τα κόμματα που τον στηρίζουν.

Μιλώντας στην Corriere della Sera ο Καβαλιέρε υπογραμμίζει πως ο Μάριο Μόντι δεσμεύθηκε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία, και όσο για τον ίδιο επαναλαμβάνει πως δεν θα «κατέβει» στις εκλογές του 2013 ως υποψήφιος της κεντροδεξιάς.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνει ότι ο νέος επικεφαλής του Λαού της Ελευθερίας (Pdl) θα εκλεγεί μέσω προκριματικών από το σώμα των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που υπερβαίνουν το 1.200.000. Και με βάση τα προγνωστικά, λέει πως είναι λογική η πεποίθησή του ότι θα επικρατήσει ο εκλεκτός του και νυν γενικός γραμματέας του Pdl Αντζελίνο Αλφάνο -«που έχει όλα τα προσόντα για να είναι ένας εξαίρετος πρόεδρος του Συμβουλίου».

Σχετικά με την εντολή της νέας κυβέρνησης, ο Μπερλουσκόνι λέει πως «ο Μόντι πρέπει να φτάσει μέχρι το 2013. Τα μέτρα που πρέπει να φέρει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο δεν είναι λίγα, και με τους ισχύοντες κανόνες και χρονικά περιθώρια, απαιτούν ένα κάποιο διάστημα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να λήξει κανονικά η πενταετής νομοθετική περίοδος και μετά θα ζητήσουμε από τους ψηφοφόρους να εκφρασθούν» λέει ο Μπερλουσκόνι.

Παράλληλα, όμως, προειδοποιεί ότι «ο νέος πρωθυπουργός δεν θα πρέπει να λάβει μέτρα που να έρχονται σε αντίθεση με τα κόμματα που τον στηρίζουν, όπως την έκτακτη φορολόγηση κινητής και ακίνητης περιουσίας».

Αναφέρει, επίσης, ότι «είναι διατεθειμένος να στηρίξει ένα νέο μέτρο, που να αυξήσει την φορολόγηση των ακινήτων ευθυγραμμίζοντάς την με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ο Καβαλιέρε αποσαφηνίζει, επίσης, ότι έχει ζητήσει από τον Μάριο Μόντι και τους υπουργούς του να μην είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές και ότι οι απευθείας ενδιαφερόμενοι του απάντησαν ότι δέχονται τον συγκεκριμένο όρο.

Ο Μπερλουσκόνι, παρατηρεί, δε, ότι «η πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση αυτή δεν είναι πολιτικού χαρακτήρα. Πρόκειται για μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που επιβλήθηκε από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, και για το λόγο αυτό οι εκλογείς θα καταλάβουν και δεν θα υπάρξει καμία σύγχυση ταυτότητας ανάμεσα στην δεξιά και την αριστερά».

Ο μέχρι πριν οκτώ ημέρες πρωθυπουργός της Ιταλίας συμπληρώνει ότι «η Ευρώπη δεν του ζήτησε να παραιτηθεί, αλλά η κρίση που ζούμε, είναι η σοβαρότερη, από την εποχή του 1929».

Και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ολοκληρώνει: «ο μόνος τρόπος για να ξεπερασθούν τα εφιαλτικά σενάρια ήταν η συνεργασία πλειοψηφίας και μειοψηφίας. Λόγω της κρίσης, σήμερα στην Ευρώπη, δεν υπάρχει ούτε ένας αρχηγός κυβέρνησης που να εξασφαλίζει την θετική κρίση των πολιτών.

»Τα επόμενα χρόνια, η μεγάλη πρόκληση που θα απασχολήσει τους πολιτικούς ηγέτες στην Ιταλία και όχι μόνο θα είναι η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους εκλεγμένους πολιτικούς και η δημιουργία μιας μεγάλης περιόδου με κύριο γνώμονα το αίσθημα ευθύνης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024