Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι: Ξαφνικά εμπόδια στον δρόμο προς την εξουσία

Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι: Ξαφνικά εμπόδια στον δρόμο προς την εξουσία

Συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά ενός ψύχραιμου και σοβαρού ηγέτη, ίσως ακόμη να είναι υπερβολικά σοβαρός και άχρωμος για τα δεδομένα του πολιτικού μάρκετινγκ. Έχει το δημοσκοπικό προβάδισμα, όμως ο κομμουνιστικών καταβολών Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ο 62χρονος πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd), βρέθηκε να κινείται σε ένα πεδίο πιο δύσκολο από ότι υπολόγιζε αρχικά.

Συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά ενός ψύχραιμου και σοβαρού ηγέτη, ίσως ακόμη να είναι υπερβολικά σοβαρός και άχρωμος για τα δεδομένα του πολιτικού μάρκετινγκ. Έχει το δημοσκοπικό προβάδισμα, όμως βρέθηκε να κινείται σε ένα πεδίο πιο δύσκολο από ότι υπολόγιζε αρχικά.

Η αποχώρηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την πρωθυπουργία δεν ήρθε εξαιτίας σκανδάλων ή δικαστικών αποφάσεων όπως ίσως έλπιζαν ή περίμεναν πολλοί, αλλά εν μέσω της πανευρωπαϊκής κρίσης χρέους που πλησίαζε απειλητικά την Ιταλία.

Η κεντροαριστερά χωρίς να μπορεί εκείνη την ώρα να προσφύγει σε εκλογές -η συγκυρία ήταν ομολογουμένως δύσκολη- επέλεξε μάλλον πρόθυμα να στηρίξει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση για το υπόλοιπο του βίου της Βουλής.

Σχεδόν 15 μήνες φαίνονταν αρκετοί για να βελτιωθούν κάπως τα πράγματα και η χώρα να πάει πιο ήρεμα στις κάλπες, αλλά και η ίδια η κεντροαριστερά να ανασυνταχτεί και να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση.

Μέχρι τότε έπρεπε να φέρει σε πέρας δύο δύσκολα έργα: Αφενός να πει «ναι» στα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης Μόντι, έξω ίσως από την πολιτική της φιλοσοφία στο όνομα της συναίνεσης, δικαιολογώντας και νομιμοποιώντας επί της ουσίας μια κατάσταση έκτακτης (οικονομικής) ανάγκης από την οποία δεν θα ήταν εύκολο να ξεφύγει όταν θα γινόταν εξουσία.

Αφετέρου να προετοιμάσει εσωτερικά το έδαφος για την εκλογική επικράτηση με έναν υποψήφιο πρωθυπουργό που θα άρθρωνε πειστικό λόγο για την επόμενη ημέρα και θα είχε μια εξίσου πειστική, στιβαρή παρουσία.

Στο δρόμο προς την πρωθυπουργία

Ο κομμουνιστικών καταβολών Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ο 62χρονος πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd), ήταν το πρόσωπο που επέλεξε η παράταξη έναντι του μόλις 37χρονου Ματέο Ρέντσι. Ουσιαστικά ήταν ο μεγάλος νικητής μιας μάχης γενεών στους κόλπους της κεντροαριστεράς που δόθηκε στις κάλπες των αμερικανικού τύπου εσωκομματικών εκλογών.

Ο Μπερσάνι θεώρησε -και ως ένα βαθμό είχε δίκιο- ότι η απογοήτευση από τον μπερλουσκονισμό και το γεγονός ότι ο Μόντι κατάφερε να ανατάξει κάπως την εικόνα της Ιταλίας και την οικονομία (όχι χωρίς θυσίες) θα αρκούσαν για μία μεγάλη νίκη με ισχυρή πλειοψηφία -ιδίως στη Γερουσία.

Η σύμπνοια στο εσωτερικό της παράταξης ήταν δεδομένη και οι δημοσκοπήσεις με το μέρος της. Αλλά ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός, που στήριζαν τα κόμματα του κέντρου και πίεζαν για να τον δουν στην πολιτική, δεν είχε πει ακόμη την τελευταία του λέξη.

Η παραίτηση της κυβέρνησης Μόντι και η επάνοδος του Μπερλουσκόνι στην ενεργή πολιτική άνοιξε το πολιτικό παιχνίδι τόσο όσο να ψαλιδίσει το ευρύτατο προβάδισμα του Μπερσάνι, που είδε ταυτόχρονα τον Μόντι να του τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια με ένα μάλλον άκομψο τρόπο και να διασπά τον ευρύτερο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς, τη φυσική δεξαμενή ψηφοφόρων του Pd.

Τώρα και οι δύο ανταγωνίζονται σε ένα πολιτικό χώρο απογοητευμένο από τη λιτότητα, ένα χώρο που φλερτάρει με αντισυστημικές λύσεις τύπου Μπέπε Γκρίλο, αν δεν θέλει να επιστρέψει στην αγκαλιά του μπερλουσκονισμού.

Η κεντροαριστερά δηλώνει ότι στα ψηφοδέλτια της δεν υπάρχει χώρος για τεχνοκράτες. Είναι πάντως ειρωνικό ότι ο Μπερσάνι, αν γίνει πρωθυπουργός, θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τις γραμμές της πολιτικής Μόντι, έστω με μια διακηρυγμένη εκ μέρους του Pd έμφαση στην απασχόληση και τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την κρίση.

Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα περιθώρια δεν είναι στενά. Oι καλές προθέσεις κινδυνεύουν να προσκρούσουν ακόμα και να συντριβούν στην μετεκλογική πραγματικότητα.

Οι εκλογικές επιδόσεις σε περιφέρειες-κλειδιά που θα έδιναν στο σχήμα του Μπερσάνι ένα γερό μετεκλογικό πάτημα στα δύο Σώματα θα είναι αυτές που θα καθορίσουν επακριβέστερα την πορεία του. Έτσι η συμμαχία με τον Μόντι δεν είναι απίθανη.

Με δεδομένη όμως την πρότερη συμπεριφορά του Προφεσόρε μπορεί να είναι περισσότερο το αποτέλεσμα καλών πολιτικών τρόπων παρά μια ουσιαστικότερη συνεργασία -ένα ανάχωμα σε έναν ακόμη γύρο μπερλουσκονισμού που πολλοί, εντός και εκτός Ιταλίας, αυτή τη στιγμή τρέμουν.

Μιχάλης Δουρμούσογλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024