Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Ελιζαμπέτα, ο Ντιέγκο και η Βαλεντίνα μιλούν για τις ιταλικές εκλογές

Η Ελιζαμπέτα, ο Ντιέγκο και η Βαλεντίνα μιλούν για τις ιταλικές εκλογές

Αποπροσανατολισμός, τεράστια σύγχυση από την πληθώρα πολιτικών προτάσεων και κενών υποσχέσεων, και απογοήτευση, κυριαρχεί ανάμεσα στους Ιταλούς που καλούνται στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών εν μέσω της κρίσης που τους έχει γονατίσει. Το «θάνατο» του μπερλουσκονισμού θέλει να δει η Ελιζαμπέτα Ντο. «Οι Ιταλοί δεν ξέρουν ποιον να πιστέψουν και εάν πρέπει να πιστέψουν» λέει η Βαλεντίνα Ντε Τζόρτζι. «Υπερισχύει μια γενική έλλειψη εμπιστοσύνης μαζί με θυμό» συμπληρώνει ο Ντιέγκο Σάλα...

Αποπροσανατολισμός, τεράστια σύγχυση από την πληθώρα πολιτικών προτάσεων και κενών υποσχέσεων, και απογοήτευση, κυριαρχεί ανάμεσα στους Ιταλούς που καλούνται στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών εν μέσω της κρίσης που τους έχει γονατίσει. Το «θάνατο» του μπερλουσκονισμού θέλει να δει η Ελιζαμπέτα Ντο. «Οι Ιταλοί δεν ξέρουν ποιον να πιστέψουν και εάν πρέπει να πιστέψουν» λέει η Βαλεντίνα Ντε Τζόρτζι. «Υπερισχύει μια γενική έλλειψη εμπιστοσύνης μαζί με θυμό» συμπληρώνει ο Ντιέγκο Σάλα…

Ελιζαμπέτα Ντο: Να «πεθάνει» ο μπερλουσκονισμός

Η Ελιζαμπέτα Ντο είναι 29 ετών, εργάζεται στον χώρο του τουρισμού και κατοικεί στο Μιλάνο. Ψήφιζε ανέκαθεν Δημοκρατικό Κόμμα ως ανάχωμα στον μπερλουσκονισμό. Μας μιλά για το χαοτικό σκηνικό των εκλογών, τον Μόντι και τον Μπέπε Γκρίλο. Λέει ότι για μια ακόμη φορά όλα -μα όλα- είναι πιθανά στις ιταλικές κάλπες, εκφράζοντας την ελπίδα 20 χρόνια μετά να «πεθάνει» μια για πάντα ο μπερλουσκονισμός και να γεννηθεί μία νέα ειλικρινής, ικανή και ανιδιοτελής πολιτική τάξη.

«Το γεγονός ότι η ιταλική πολιτική κατάσταση σε αυτές εκλογές, που έχουν χαρακτηριστεί ως οι πιο σημαντικές στη σύγχρονη ιταλική ιστορία, είναι χαοτική και ιδιόμορφη το καταλαβαίνεις κατ’ αρχήν από τον αριθμό των κομμάτων -μία συλλογή από 215 σύμβολα, πολλά από τα οποία απαράδεκτα και μόνο από το όνομά τους- και πέραν αυτού από τις προβλέψεις για την αποχή, σχεδόν στο 30%, που την κάνει πρώτο κόμμα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο πάντα ψήφιζα αλλά κυρίως για να εκφράσω μια ψήφο κατά του Μπερλουσκόνι, φαίνεται να έρχεται δεύτερο, αλλά νομίζω ότι και για τον Μπερσάνι το χάος και οι δυσκολίες θα έλθουν πολύ σύντομα, γιατί είναι δύσκολο να κατορθώσει να κυβερνήσει σοβαρά και για καιρό: πρέπει να συνενώσει ένα συνονθύλευμα από ετερογενή ρεύματα, και αυτός ο εκλογικός νόμος, που δικαίως αποκαλείται Porcellum (χοίρος), θα του δημιουργήσει προβλήματα με τα ποσοστά στα σώματα του Κοινοβουλίου.

Η επιθυμία για καινοτομία και αλλαγή -ονομάτων, προσώπων, συμβόλων και ιδεών- είναι φυσιολογική μεταξύ των πολιτών μετά από 20 χρόνια «Μπερλουσκόνι εναντίον όλων», και εξαπλώνεται κυρίως χάρη στο Κίνημα 5 Αστέρων στο οποίο δίνει φωνή ο Μπέπε Γκρίλο. Μια ‘έκρηξη’ από πολλές προσβολές και λίγη ουσία που γεννήθηκε μέσω του Διαδικτύου ως όργανο αντι-πληροφόρησης ενάντια στον Μπερλουσκόνι, με μεθόδους ενίοτε φασιστικές και ενίοτε ακατανόητες, και ενίοτε με ψεύδη.

Ένα κίνημα που δεν ξέρεις το όνομα ούτε ενός υποψηφίου και του οποίου το πρόγραμμα συνεχώς τροποποιείται από τους χρήστες σαν να πρόκειται για λήμμα της Wikipedia. Εν ολίγοις, πολύ ηρωισμός, αλλά λίγη ουσία, συνεπώς δεν είναι αυτό που έχει ανάγκη η Ιταλία αυτή τη στιγμή.

Υπάρχει επίσης ο τρίτος πόλος, που βρίσκεται στη μέση και δυνητικά συμμαχεί με οποιονδήποτε, εκπροσωπείται με μικρή απήχηση και πολλή πλήξη από τον Μάριο Μόντι, τον πολιτικό που έχει αμέτρητους τίτλους, αλλά ο μέσος Ιταλός τον συνδέει μόνο με τη λέξη ‘φόρο’».

Σε αυτό το κουβάρι της αβεβαιότητας αμφισβητείται ακόμα και αυτό που φαινόταν να είναι το μόνο σαφές δεδομένο, το τέλος του μπερλουσκονισμού. Ανάμεσα σε μία επικρότηση του Μουσολίνι, μεταγραφές στη Μίλαν, λαϊκίστικα συνθήματα και πολλά ψέματα, συνεχίζει να κερδίζει πόντους. Για τον Αλφάνο πάνω απ’ όλα, καθώς η εκλογική εκστρατεία είναι στα χέρια του Μπερλουσκόνι, αλλά ο υποψήφιος πρωθυπουργός είναι ο Αλφάνο! Πόντοι, οι οποίοι προστιθέμενοι σε εκείνους της Λέγκας του Βορρά θα μπορούσαν πράγματι να ‘ακουμπήσουν’ το Δημοκρατικό Κόμμα.

Με λίγα λόγια, στην Ιταλία, σε αυτές τις εκλογές ως συνήθως όλα είναι πιθανά. Αλλά όλα. Προσωπικά, δεν μπορώ παρά να ελπίζω ότι ο Λαός της Ελευθερίας θα πάθει ‘ασφυξία’ και θα ‘πεθάνει’ μια για πάντα, μαζί με τους συμμάχους του, ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα κερδίσει και θα κυβερνήσει σωστά και επί μακρόν, ότι το Κίνημα 5 Αστέρων θα το βοηθήσει σε αυτό, και ότι θα γεννηθεί μία νέα πολιτική τάξη, ειλικρινής, ικανή και ανιδιοτελής.

Στην πραγματικότητα, προτιμώντας να στηρίξω ταλαντούχους και να επενδύσω στο μέλλον, νομίζω ότι θα ψηφίσω Πράξε για να Σταματήσει η Παρακμή [Fare per Fermare il Declino], ένα κόμμα του 1% αλλά με αξία». (σ.σ. πρόκειται για το νέο φιλελεύθερο κίνημα του δημοσιογράφου και ραδιοφωνικού παραγωγού Όσκαρ Τζανίνο, που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον διανοούμενων και οικονομολόγων).

Βαλεντίνα Nτε Τζόρτζι: «Δεν ξέρεις ποιον και εάν να πιστέψεις»

Η Βαλεντίνα, δημοσιογράφος 41 ετών με έδρα το Μιλάνο, μεταφέρει το κλίμα αποπροσανατολισμού μεταξύ των Ιταλών που έχουν γονατίσει από την οικονομική κρίση και δεν γνωρίζουν πια ποιον να πιστέψουν και κυρίως αν πρέπει να πιστέψουν.

«Οι εκλογές απέχουν μια ανάσα, αλλά μεταξύ των Ιταλών εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη σύγχυση: καλούνται στις κάλπες στις 24 και 25 Φεβρουαρίου για την ανανέωση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, όμως ο λαός ακόμα δεν έχει εκφράσει την προτίμησή του με σαφήνεια και καθαρότητα. Οι δημοσκοπήσεις μιλούν για αυξήσεις ποσοστών με το σταγονόμετρο: 1% για αυτό το κόμμα, 2% για το άλλο, είναι τα ποσοστά που κερδίζουν έπειτα από τρεις μήνες προεκλογικής εκστρατείας, που διεξάγεται με φόντο μια πολιτική στάση ψευδο-Ομπάμα, με πολλές οικογενειακές φωτογραφίες, σκύλους στην αγκαλιά, και τα χέρια απλωμένα στον κόσμο.

Και τι να πεις μετά για τις υπερβολικές υποσχέσεις, ανέφικτες ιδέες, τους φόρους που θα καταργηθούν, τα εκατομμύρια θέσεων εργασίας που θα εμφανιστούν μαγικά, τη διασφαλισμένη ευρωπαϊκή αρμονία. Οι Ιταλοί, που έχουν ήδη γονατίσει τους από μία οικονομική κρίση που καθημερινά επιδεινώνεται, δεν ξέρουν πια ποιον να πιστέψουν και ‘αν’ να πιστέψουν: βασίζονται στην ελπίδα ότι η επιλογή στις κάλπες υπέρ ενός υποψηφίου έναντι κάποιου άλλου μπορεί να φέρει μία θετική αλλαγή ή τουλάχιστον να μην επιδεινώσει την υπάρχουσα κατάσταση.

Ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους πρωταγωνιστές -ο εθνικός Μπερλουσκόνι- θεωρείται το ‘μικρότερο κακό’ από κάποια μεσαία-ανώτερη τάξη και κάποιον επιχειρηματία, ο οποίος ελπίζει σε μία ανάσα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Μόντι παραμένει σταθερός στο 15%. Σε καθαρή άνοδο (+7%) το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, του κωμικού που μετατράπηκε σε πολιτικό: πολλοί εμπιστεύονται το γεγονός ότι δεν ανήκει στην παραδοσιακή πολιτική τάξη, ένα νέο πρόσωπο που θα μπορούσε να εμπιστευθεί. Αλλά δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι οι ιδέες του, για τις οποίες ουρλιάζει σε κάθε γωνιά της Ιταλίας, είναι οι σωστές. Και έπειτα, για τους πολίτες τα κόμματα είναι πραγματικά πολλά, και υπάρχει κίνδυνος διασκορπισμού των ψήφων. Με λίγα λόγια, αν οι Ιταλοί σήμερα μπορούσαν να επιλέξουν, θα ψηφίσουν τους Μάγια»…

Ντιέγκο Σάλα: «Σύγχυση, θυμός και απογοήτευση»

Ο 32χρονος Ντιέγκο Σάλα, υπεύθυνος επικοινωνίας του Μουσείο Απολιθωμάτων του Μπεζάνο στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, μιλά για την τεράστια σύγχυση, την απογοήτευση και το θυμό των ψηφοφόρων που καλούνται στις κάλπες εν μέσω μιας κρίσης, που όπως λέει, κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να τελειώσει σύντομα.

«Αυτό που επικρατεί είναι μια τεράστια σύγχυση. Μεταξύ των Ιταλών της γενιάς μου [25-35 ετών] το κλίμα που υπάρχει δεν είναι πολλά υποσχόμενο. Υπερισχύει μια γενική έλλειψη εμπιστοσύνης, όμως τουλάχιστον σε σχέση με το παρελθόν οι νέοι έχουν ξυπνήσει και ‘βλέπουν’ τους ανθρώπους όπως ο Μπερλουσκόνι. Δεν την πατάνε πια. Το πρόβλημα, σε αυτή την περίπτωση είναι οι ‘παλιοί’. Είναι ακόμα συναισθηματικά συνδεδεμένοι και τον πιστεύουν ακόμα.

Οι νέοι που γνωρίζω χωρίζονται κυρίως σε δύο κατηγορίες: μετριοπαθείς [επομένως επιλέγουν τον Μόντι] και εξτρεμιστές [επομένως επιλέγουν το Κίνημα 5 Αστέρων του Γκρίλο].

Έχω παρατηρήσει ότι πολλοί υποστηρίζουν το Κίνημα 5 Αστέρων για να ‘τινάξουν τα πάντα στον αέρα’, χωρίς όμως να γνωρίζουν τι υπάρχει πίσω από αυτό. Πολλοί υποστηρικτές του Μόντι, από την άλλη, νομίζουν ότι είναι καλύτερο να ‘κλείσουν τα μάτια’ και να ψηφίσουν, παρότι μπορεί να μην αντέχουν τον Φίνι και τον Καζίνι.

Όσο για την περίπτωση της κρίσης, υπάρχει μεγάλη αμφιβολία, κανείς δε πιστεύει ότι μπορούμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση σύντομα. Σκέφτονται όλοι ως εξής ‘ας πάμε μπροστά όπως μπορούμε για όσο μπορούμε’, ελπίζοντας ότι σοβαροί άνθρωποι όπως ο Μόντι ή επαναστατικοί άνθρωποι όπως ο Γκρίλο ίσως μπορέσουν να αλλάξουν τα πράγματα. Ωστόσο είναι μια ελπίδα απίθανη, βλέπω γύρω μου πολύ θυμό και απογοήτευση».

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024