Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακούστηκε η πρώτη πρόταση για... επιστροφή στη λιρέτα λόγω του ιταλικού αδιεξόδου

Ακούστηκε η πρώτη πρόταση για… επιστροφή στη λιρέτα λόγω του ιταλικού αδιεξόδου

Ο γρίφος που προέκυψε με τις ιταλικές εκλογές έχει προκαλέσει ανησυχία όχι μόνο στη Ρώμη αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη για αναζωπύρωση της κρίσης χρέους -ήταν λοιπόν μάλλον θέμα χρόνου μέχρι να ξεκινούσαν οι δηλώσεις για διάφορες «εναλλακτικές». Η πρώτη «πρόταση» για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ ήρθε από τον γερμανό βουλευτή της συμπολίτευσης Κλάους-Πέτερ Βιλς, που υποστήριξε σε εφημερίδα ότι εάν η χώρα «δεν μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που μόνη της ανέβαλε, θα έπρεπε να αφήσουμε τη χώρα να επιστρέψει σε δικό της νόμισμα».

Ο γρίφος που προέκυψε με τις ιταλικές εκλογές έχει προκαλέσει ανησυχία όχι μόνο στη Ρώμη αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη για αναζωπύρωση της κρίσης χρέους -ήταν λοιπόν μάλλον θέμα χρόνου μέχρι να ξεκινήσουν οι δηλώσεις για διάφορες «εναλλακτικές».

Η πρώτη «πρόταση» για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ ήρθε την Παρασκευή από τον γερμανό βουλευτή της συμπολίτευσης Κλάους-Πέτερ Βιλς, που υποστήριξε σε εφημερίδα ότι εάν η χώρα «δεν μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που μόνη της ανέβαλε, θα έπρεπε να αφήσουμε τη χώρα να επιστρέψει σε δικό της νόμισμα».

Ο Βιλς, βουλευτής με το CDU, είπε στην Handelsblatt: «Εάν δεν γίνει δυνατό να πειστεί η πλειονότητα του λαού μίας χώρας να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που μόνη της η χώρα ανέλαβε για την τη λειτουργία του κοινού νομίσματος, δεν ωφελεί να ζητούμε από έξω νέες εκλογές, αλλά θα έπρεπε να την αφήσουμε να επιστρέψει σε δικό της νόμισμα».

Το Βερολίνο, όπως και οι Βρυξέλλες, επαναλαμβάνουν ως επιτακτική την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης στη Ρώμη που θα κινηθεί στην οδό της δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά απέχουν, φυσικά, από «εκτιμήσεις» ή «προτάσεις» όπως η παραπάνω.

Ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, που βρίσκεται από την Τρίτη στη Γερμανία και συναντήθηκε την Πέμπτη με την Άνγκελα Μέρκελ, υπογράμμισε ότι «η Ιταλία δεν είναι ακυβέρνητη και δεν υπάρχει κανένας φόβος μετάδοσης», απαντώντας στις ανησυχίες της γερμανικής κυβέρνησης.

Η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στο αίσθημα υπευθυνότητας των ιταλικών πολιτικών δυνάμεων να διαχειριστούν τη μετεκλογική κρίση και να συγκροτήσουν νέα κυβέρνηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ για Τζολάκη, ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα και τη θερμή υποδοχή του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κρίσιμο ντέρμπι της Κυριακής (21/4, 20:30) με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024