Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε ζωντανή μετάδοση η συνάντηση γνωριμίας των Γκριλίνι στη Ρώμη

Σε ζωντανή μετάδοση η συνάντηση γνωριμίας των Γκριλίνι στη Ρώμη

Η «απόβαση» του Μπέπε Γκρίλο και του ιδεολόγου των Πέντε Αστέρων Τζανρομπέρτο Καζαλέτζο στη Ρώμη για τη συνάντηση γνωριμίας των νεοκλεγέντων βουλευτών και γερουσιαστών του κινήματος κυριαρχεί τη Δευτέρα στο χαοτικό σκηνικό της μετεκλογικής Ιταλίας. Χειροκροτούμενος έκανε την είσοδό του ο Γκρίλο στο ξενοδοχείο Universo, ρωτώντας στο γνωστό του στυλ υπό μορφή αστείου: «Λοιπόν, θα στηρίξουμε τον Μπερσάνι;». Ζωντανά στο μπλογκ του Γενοβέζου κωμικού η συνάντηση των γκριλίνι «που δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε κανέναν».

Η «απόβαση» του Μπέπε Γκρίλο και του ιδεολόγου των Πέντε Αστέρων Τζανρομπέρτο Καζαλέτζο στη Ρώμη για τη συνάντηση γνωριμίας των νεοκλεγέντων βουλευτών και γερουσιαστών του κινήματος κυριαρχεί τη Δευτέρα στο χαοτικό σκηνικό της μετεκλογικής Ιταλίας. Χειροκροτούμενος έκανε την είσοδό του ο Γκρίλο στο ξενοδοχείο Universo, ρωτώντας στο γνωστό του στυλ υπό μορφή αστείου: «Λοιπόν, θα στηρίξουμε τον Μπερσάνι;».

Ζωντανά στο μπλογκ του Γενοβέζου κωμικού μεταδόθηκε η συνάντηση των γκριλίνι «που δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε κανέναν».

Με χειροκρότημα υποδέχτηκαν οι 163 βουλευτές και γερουσιαστές του Κινήματος 5 Αστέρων (MPS) τον 64χρονο κωμικό από τη Γένοβα, που εισήλθε στην αίθουσα από πλαϊνή πόρτα χωρίς να πει λέξη στους δημοσιογράφους που τον «πολιόρκησαν».

Μαζί του ο γκουρού της επικοινωνιακής πολιτικής των Πέντε Αστέρων Τζανρομπέρτο Καζαλέτζο στη δεύτερη ημέρα της συνάντησης που είναι κλειστή στον Τύπο, αλλά αποφασίστηκε να μεταδοθεί ζωντανά από το μπλογκ του Μπέπε Γκρίλο μετά τις εντάσεις των τελευταίων ημερών με φόντο τη στάση θα κρατήσει το κίνημα στο δαιδαλώδες μετεκλογικό σκηνικό στην Ιταλία.

Μετά από μία μικρή εισαγωγή του Γκρίλο, έλαβαν το λόγο οι νεοεκλεγέντες επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων -στη Γερουσία ο Βίτο Κρίμι και στη Βουλή η Ρομπέρτα Λομπάρντι-, καλώντας τους Γκριλίνι να λάβουν ένας προς το ένα το μικρόφωνο, να συστηθούν και να δηλώσουν τις προτεραιότητές τους.

Ο επικεφαλής των Γκριλίνι στη Γερουσία Βίτο Κρίμι δήλωσε μετά την εκλογή του ότι το Κίνημα δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που θα συγκροτήσουν τα πολιτικά κόμματα. «Θα κάνουμε μόνο το καθήκον μας στη Βουλή» είπε ο Κρίμι στη γραμμή ότι τα Πέντε Αστέρια θα ψηφίζουν μεμονωμένα νόμους που εναρμονίζονται στο πρόγραμμά τους.

Ο Γκρίλο «βλέπει» πρωθυπουργό τον Κοράντο Πάσερα

Ο ίδιος ο Γκρίλο -που δίνει συνεντεύξεις στον διεθνή Τύπο, αρνούμενος να μιλήσει στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης- έκανε τη Δευτέρα προβλέψεις για τον επόμενο πρωθυπουργό της Ιταλίας «δείχνοντας» τον απερχόμενο υπουργό Ανάπτυξης της κυβέρνησης Μόντι, Κοράντο Πάσερα.

«Αριστερά και Δεξιά έχουν συμμαχήσει και πριν με τον Μόντι. Θα το κάνουν πάλι με έναν άλλο πρωθυπουργό. Τον Κοράντο Πάσερα» είπε ο Γκρίλο στο δικτυακό τόπο Wired Italia.

«Δεν θέλουν πραγματικά να φτιάξουν ένα νέο εκλογικό νόμο. Βρίσκονται ήδη σε συμφωνία να κυβερνήσουν μαζί για να δείξουν το Κίνημα 5 Αστέρων ως ανεύθυνο. Όμως, εμείς θα ήμασταν ανεύθυνοι εάν συνασπιζόμασταν μαζί τους» δήλωσε.

Ο ίδιος ο Κοράντο Πάσερα αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Δύο γερουσιαστές του Κινήματος 5 Αστέρων δήλωσαν, εν τω μεταξύ, ανωνύμως πως ο Γκρίλο μπορεί να εξετάσει την αποχή από την κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να μπορέσει να συγκροτήσει κυβέρνηση ο ηγέτης της ιταλικής Κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.


Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd), της δύναμης «που ήλθε πρώτη, αλλά δεν νίκησε» στις εκλογές, επιμένει να κοιτά προς την πλευρά του Γκρίλο καλώντας τον αναλάβει τις ευθύνες του -αρνούμενος να συμπράξει μετεκλογικά με τον Λαό της Ελευθερίας (Pdl) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οι δύο γερουσιαστές του Γκρίλο δήλωσαν πως ο ηγέτης του κινήματος θα επιδιώξει σαφώς παραχωρήσεις εκ μέρους του Μπερσάνι, με αντάλλαγμα να «εξαφανιστεί» από τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο Μπερσάνι παρουσίασε ήδη τη Δευτέρα τους οκτώ άξονες στη βάση των οποίων θα ζητήσει την εμπιστοσύνη Βουλής και Γερουσίας, δίνοντας έμφαση στη καταπολέμηση της διαφθοράς και της μαφίας, τα «συγκρουόμενα συμφερόντα» πολιτικών με επιχειρηματική δραστηριότητα, μέτρα για «πιο νηφάλια και λιγότερο ακριβή πολιτική» και μεταρρύθμιση των πολιτικών κομμάτων.

Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή του στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο την Τετάρτη.

Ε.Μ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024