Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιο ψηλά ο Γκρίλο, στο βυθό ο Μόντι στην πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση

Πιο ψηλά ο Γκρίλο, στο βυθό ο Μόντι στην πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση

Στο 28,5% σκαρφαλώνει το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο στην πρώτη δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας στην Ιταλία μετά τον εκλογικό «σεισμό». Ενισχύονται επίσης σημαντικά τόσο το Δημοκρατικό Κόμμα του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, όσο και ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας. Μεγάλη πτώση για τους μικρούς εταίρους των συνασπισμών Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς, ενώ «βυθίζεται» ο κεντρώος πόλος του Μάριο Μόντι.

Στο 28,5% σκαρφαλώνει το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο στην πρώτη δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας στην Ιταλία μετά τον πολιτικό «σεισμό» της εκλογικής αναμέτρησης του Φεβρουαρίου.

Ενισχύονται επίσης σημαντικά τόσο το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι όσο και ο Λαός της Ελευθερίας (Pdl) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μεγάλη πτώση για τους μικρούς εταίρους των συνασπισμών της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς, «βυθίζεται» ο κεντρώος πόλος του Μάριο Μόντι και «εξαφανίζονται» οι σύμμαχοί του.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Lorien Consulting που δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπο affaritaliani.it καταδεικνύει πως εάν οι Ιταλοί επέστρεφαν σήμερα στις κάλπες θα έδιναν ακόμη μεγαλύτερη εκλογική δύναμη στον Μπέπε Γκρίλο, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα μεγάλα κόμματα σε βάρος των μικρότερων σχηματισμών και του «μετώπου» Μόντι.

Οι συνασπισμοί Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς εμφανίζονται ουσιαστικά ισοδύναμοι (31,9% έναντι 31%).

Αναλυτικά, το Κίνημα 5 Αστέρων εκτινάσσεται περισσότερο φθάνοντας το 28,5% από 25,6% που έλαβε στις εκλογές της 24ης-25ης Φεβρουαρίου, ποσοστό που ξεπέρασε κάθε προσδοκία αναδεικνύοντας το κίνημα που «γεννήθηκε» από το μπλογκ του Μπέπε Γκρίλο σε ρυθμιστικό παράγοντα στη μετεκλογική Ιταλία.

Ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας (Pdl) «απογειώνεται» κατά 4,9 μονάδες φθάνοντας στο 26,5% και συνολικά ο συνασπισμός της Κεντροδεξιάς αγγίζει το 31%.

Άνοδος 3,6% και για το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) που αγγίζει ποσοστό 29% και είναι το πρώτο κόμμα στην Ιταλία με διαφορά μισής ποσοστιαίας μονάδας από το Κίνημα 5 Αστέρων. Ο συνασπισμός της Κεντροαριστεράς συγκεντρώνει συνολικά στη μέτρηση ποσοστό 31,9%.

Μεγάλες απώλειες καταγράφονται για τα μικρότερα κόμματα, ενώ απώλειες μετρά και η Λέγκα του Βορρά που συμμαχεί εκλογικά με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι (με πτώση 0,6% στο 3,5% από ποσοστό 4,8% που έλαβε στις εκλογές).

Αυτή που κυριολεκτικά «βυθίζεται» είναι η κεντρώα συμμαχία που υποστηρίζει τον Μάριο Μόντι και η οποία κατρακυλά στο 5,6% από 10,6% που απέσπασε στις εκλογές. Η Επιλογή Πολιτών του Μάριο Μόντι πέφτει στο 5% από 8,3% στις κάλπες.

Η Ένωση Κέντρου (Udc) του Πιερ Φερντινάντο Καζίνι και το κόμμα Μέλλον και Ελευθερία (Fli) του Τζανφράνκο Φίνι πρακτικά εξαφανίζονται μετά την άκρως απογοητευτική επίδοσή τους στην εκλογική αναμέτρηση. Στο 0,5% πέφτει η Udc από 1,78% που έλαβε στις εκλογές. Στο 0,1% ο Φίνι από 0,4% που έλαβε στις κάλπες -με τον πρόεδρο της Βουλής να μένει εκτός Βουλής.

Αδιέξοδο διαρκείας -Νέα τεχνοκρατικό σχήμα εξετάζει ο Ναπολιτάνο

Εν τω μεταξύ, το αδιέξοδο παραμένει ως προς το σχηματισμό κυβέρνησης και τα βλέμματα στρέφονται πλέον στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος εμφανίζεται να εξετάζει τη λύση μιας νέας κυβέρνησης τεχνοκρατών με επικεφαλής εκ νέου μη πολιτικό πρόσωπο.

Η λύση αυτή θα εξεταστεί εφόσον ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι -ο οποίος αναμένεται ότι θα λάβει αρχικά την εντολή- αποτύχει στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Μπερσάνι έχει απορρίψει το ενδεχόμενο σύμπραξης με τη μπερλουσκονική δεξιά, και επιμένει ότι θα παρουσιαστεί ενώπιον της Βουλής με προγραμματική πρόταση οκτώ αξόνων και τότε «ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του» -όπως τονίζει κοιτώντας προς το αντισυστημικό Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο.

Ο Γκρίλο, ωστόσο, κρατά την Ιταλία υπό «ομηρία» χωρίς να αποσαφηνίζει τις προθέσεις του στο δαιδαλώδες μετεκλογικό σκηνικό. Έχει απορρίψει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς λέγοντας ότι το Κίνημά του θα ψηφίζει νόμους μεμονωμένα, κατά το μοντέλο που ισχύει στη Σικελία και το οποίο χαρακτηρίζει «ιδανικό».

Μία κυβέρνηση μειοψηφίας της Κεντροαριστεράς με υπό όρους στήριξη του Μπέπε Γκρίλο θεωρείται από τους αναλυτές πολύ δύσκολα βιώσιμη στην Ιταλία, με συνέπεια η συζήτηση να στρέφεται γύρω από ένα σχήμα τεχνοκρατών που θα έχει ως βασική αποστολή την αλλαγή του «παραμορφωτικού» εκλογικού νόμου για να ακολουθήσει η προκήρυξη νέων εκλογών.

Και αυτή την περίπτωση ο Γκρίλο ήλθε την Τρίτη να δηλώσει ότι τα Πέντε Αστέρα δεν πρόκειται να υποστηρίξουν μία κυβέρνηση τεχνοκρατών -παρόλο που επικεφαλής των Γκριλίνι στη Γερουσία Βιτόριο Γκρίλι είχε αναφέρει λίγες ώρες πριν πως «κυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων δεν θα υποστηριχθεί, αλλά θα αξιολογηθούν εναλλακτικές προτάσεις» του προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Η ηγετική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας πρόκειται να συναντηθεί, εν τω μεταξύ, την Τετάρτη για να εξετάσει τα επόμενα βήματα και να εγκρίνει τον άξονα μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, η θέση του Μπερσάνι στο εσωτερικό του κόμματος που «ήλθε πρώτο, αλλά δεν νίκησε» έχει αποδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό και εντείνεται η φημολογία για πιθανή αντικατάστασή του, ενδεχομένως από τον 37χρονο δήμαρχο της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι -τον οποίο ο Μπερσάνι είχε νικήσει πανηγυρικά στις εσωκομματικές εκλογές για το χρίσμα του υποψηφίου πρωθυπουργού που είχαν λάβει χώρα προεκλογικά στους κόλπους της Κεντροαριστεράς, σε μία αναμέτρηση που είχε λάβει χαρακτήρα μάχης γενεών.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024