Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με τον πολιτικό γρίφο άλυτο συνεδριάζει το ιταλικό Κοινοβούλιο

Με τον πολιτικό γρίφο άλυτο συνεδριάζει το ιταλικό Κοινοβούλιο

Βουλή και Γερουσία, τα δύο ισότιμα Σώματα του ιταλικού Κοινοβουλίου που πρέπει να υπερβούν τον κατακερματισμό των δυνάμεων στους γερουσιαστές, συνεδριάζουν την Παρασκευή στη Ρώμη στο ξεκίνημα της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου ενώ ο πολιτικός γρίφος παραμένει άλυτος. Τα δύο Σώματα καλούνται να εκλέξουν τα προεδρεία τους, διαδικασία που -ενδεχομένως- δώσει κάποια σημάδια για τις πιθανότητες που υπάρχουν για σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς νέα προσφυγή στις κάλπες.

Βουλή και Γερουσία, τα δύο ισότιμα Σώματα του ιταλικού Κοινοβουλίου που πρέπει να υπερβούν τον κατακερματισμό των δυνάμεων στους γερουσιαστές, συνεδριάζουν την Παρασκευή στη Ρώμη στο ξεκίνημα της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου ενώ ο πολιτικός γρίφος παραμένει άλυτος.

Τα δύο Σώματα καλούνται να εκλέξουν τα προεδρεία τους, διαδικασία που -ενδεχομένως- δώσει κάποια σημάδια για τις πιθανότητες που υπάρχουν για σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς νέα προσφυγή στις κάλπες.

Μέχρι αυτή την στιγμή δεν είναι τίποτε βέβαιο σχετικά με τα πρόσωπα που ίσως εκλεγούν πρόεδροι των δυο σωμάτων.

Στη Βουλή των 630 εδρών κυριαρχεί, υπενθυμίζεται, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Πιερλουίτζι Μπερσάνι. Ωστόσο, οι 315 έδρες στη Γερουσία έχουν μοιραστεί στο PD, το μπερλουσκονικό PdL και τους γερουσιαστές του M5S του Μπέπε Γκρίλο -εκεί, ακόμη και ο συνδυασμός του PD με το κόμμα του Μόντι (τελευταίο) δεν φτάνουν για πλειοψηφία.

Εάν οι γερουσιαστές του M5S καταλήξουν σε κάποια φόρμουλα συμφωνίας με το PD για προεδρείο στη Γερουσία, όπως αναφέρει το Reuters, τότε θα δώσουν ένα από τα (λίγα) σημάδια για ευρύτερη συμφωνία με στόχο κυβέρνηση -έστω, μειοψηφίας- υπό το PD.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να στηρίξει αποκλειστικά και μόνο δικά του μέλη, αποκλείοντας έως τώρα κάθε συνεργασία με την κεντροαριστερά, η οποία επεδίωκε τον διάλογο με το Κίνημα.

Η κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκανε επίσης γνωστό ότι στις πρώτες δυο προγραμματισμένες ψηφοφορίες πρόκειται να ψηφίσει λευκό, «μέχρις ότου διαπιστωθεί αν η προοδευτική συμμαχία σταματήσει να τρέχει πίσω από το κίνημα του Γκρίλο».

Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι απουσίασε, καθώς σύμφωνα με συνεργάτες του η κατάσταση της υγείας του δεν έχει ακόμη επανέλθει.

Η κεντροαριστερά με επικεφαλής τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι είναι πιθανό να στηρίξει την εκλογή ενός εκπροσώπου του κεντρώου κινήματος του Μάριο Μόντι, ενώ, στη Βουλή, εξετάζονται ακόμη διάφορα πιθανά σενάρια.

Αρχικά, η θέση του προέδρου είχε προταθεί στο M5S, το οποίο, όμως, απέρριψε κάθε είδος «συμβιβασμού».

Δεν αποκλείεται, επομένως, να επιλεγεί βουλευτής που να προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι. Οι διαπραγματεύσεις σύμφωνα με τις προβλέψεις, πρόκειται να συνεχισθούν ως αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Την ίδια στιγμή, το μπερλουσκονικό PdL φαίνεται προς το παρόν να έχει περάσει στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων παρά την πρώτη θέση σε αριθμό εδρών που έχει στη Γερουσία. Τόσο ο Μπερσάνι όσο και ο Μπέπε Γκρίλο έχουν απορρίψει την συνεργασία με τον Μπερλουσκόνι, ο οποίος επιπλέον κινείται αυτές τις ημέρες μεταξύ δικαστηρίου, νοσοκομείου και κομματικών γραφείων.

Σε κάθε περίπτωση, το ιταλικό Κοινοβούλιο που συνέρχεται την Παρασκευή είναι το νεότερο στην ιστορία της χώρας, και μάλιστα με το πιο έντονο «άρωμα γυναίκας» παρά ποτέ. Το μέσο όρο ηλικίας κατεβάζουν στα 48 κυρίως οι «Γκριλίνι», ενώ το ποσοστό των γυναικών εκτοξεύτηκε στο 31% από το 20% στην προηγούμενη σύνθεση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024