Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τον «τρελό» που θα γίνει ιταλός πρωθυπουργός ψάχνει ο Ναπολιτάνο

Τον «τρελό» που θα γίνει ιταλός πρωθυπουργός ψάχνει ο Ναπολιτάνο

Στο ιταλικό προεδρικό μέγαρο επιστρέφει η πρωτοβουλία κινήσεων για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη Ρώμη: Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, που έδειξε την κρισιμότητα των στιγμών λέγοντας πως μόνο ένας τρελός θα ήθελε να κυβερνήσει, δεν κατάφερε να βρει υποστήριξη για να κυβερνήσει παρά τις εκκλήσεις του για «υπευθυνότητα» μέχρι την ύστατη στιγμή, και από το μεσημέρι ξεκινούν οι διαβουλεύσεις του Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο με τα πολιτικά κόμματα. Πρώτο κόμμα στον πρόεδρο φτάνει το PdL, της αντιπροσωπείας του οποίου θα ηγείται ο Μπερλουσκόνι, ενώ αργότερα φτάνουν και τα στελέχη του M5S του Μπέπε Γκρίλο.

Στο ιταλικό προεδρικό μέγαρο επιστρέφει η πρωτοβουλία κινήσεων για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη Ρώμη: Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, που έδειξε την κρισιμότητα των στιγμών λέγοντας πως μόνο ένας τρελός θα ήθελε να κυβερνήσει, δεν κατάφερε να βρει υποστήριξη για να κυβερνήσει παρά τις εκκλήσεις του για «υπευθυνότητα» μέχρι την ύστατη στιγμή, και από το μεσημέρι ξεκινούν οι διαβουλεύσεις του προέδρου Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο με τα πολιτικά κόμματα.

Πρώτο κόμμα στον πρόεδρο έφτασε το PdL, της αντιπροσωπείας του οποίου ηγείται ο Μπερλουσκόνι, στις 12 (ώρα Ελλάδας), μαζί με τη Λέγκα του Βορρά. Αργότερα, περίπου στις 5, θα φτάσουν και τα στελέχη του M5S του Μπέπε Γκρίλο, και έπειτα ο συνασπισμός υπό τον Μόντι. Τελευταίο επιστρέφει στο προεδρικό μέγαρο το PD του Μπερσάνι.

Ο γρίφος που προέκυψε από τις ιταλικές κάλπες, με το PD να κυριαρχεί στη Βουή αλλά τα μαθηματικά της κατακερματισμένης Γερουσίας να χαλάνε τους συσχετισμούς σε όλα τα κόμματα, έχουν κάνει τη φετινή Μεγάλη Παρασκευή εργάσιμη, και μάλιστα σε εντατικούς ρυθμούς, για τους ιταλούς πολιτικούς.

Ο Μπερσάνι απέρριψε τους όρους που έθεσε το μπερλουσκονικό PdL -όπως την επιλογή του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας με την επικείμενη λήξη της θητείας του Ναπολιτάνο- για στήριξη, ενώ βρήκε τοίχο στους γερουσιαστές του M5S, οι οποίοι του ξεκαθάρισαν πως ούτε θα του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης ούτε και θα τον διευκολύνουν αποχωρώντας από τη Γερουσία σε μία τέτοια ψηφοφορία.

Υπό αυτές τις συνθήκες, αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ναπολιτάνο μπορεί να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης είτε σε κάποιον θεσμικό ιθύνοντα ή σε ένα πρόσωπο που να μην μετέχει άμεσα στις ηγετικές ομάδες των ιταλικών πολιτικών κομμάτων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024