Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Κάτι πιο μεγάλο και από την ίδια τη ζωή» λέει για τον Μαντέλα μια 30χρονη Νοτιοαφρικανή

«Κάτι πιο μεγάλο και από την ίδια τη ζωή» λέει για τον Μαντέλα μια 30χρονη Νοτιοαφρικανή

Η Νobantu Mabuza γεννήθηκε πριν από 30 χρόνια στη Νότιο Αφρική, όταν ακόμα ο Νέλσον Μαντέλα ήταν στη φυλακή και πρόεδρος της χώρας ήταν ο Πίτερ Μπότα. Σε σχετικά νέα ηλικία κατάφερε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή από εκείνη στη Νότια Αφρική του Απαρτχάιντ. H ίδια μίλησε στο in.gr για τη σημασία […]

Η Νobantu Mabuza γεννήθηκε πριν από 30 χρόνια στη Νότιο Αφρική, όταν ακόμα ο Νέλσον Μαντέλα ήταν στη φυλακή και πρόεδρος της χώρας ήταν ο Πίτερ Μπότα. Σε σχετικά νέα ηλικία κατάφερε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή από εκείνη στη Νότια Αφρική του Απαρτχάιντ.

H ίδια μίλησε στο in.gr για τη σημασία που είχε στη ζωή της, αλλά και στην εμπέδωση της εθνικής της ταυτότητας η προσωπικότητα του Μαντέλα.

«Προτού ακόμα φύγω από τη χώρα, ο Νέλσον Μαντέλα ήταν κατά κάποιο τρόπο παρών στο σπίτι μας. Ποτέ δεν σταμάταγα να ακούω ιστορίες για εκείνον. Ήταν για μένα ο σούπερ ήρωας, τον οποίο είχαν βάλει στη φυλακή οι σατανικοί άρχοντες της αδικίας. Πάντα τον φανταζόμουν έτοιμο να δραπετεύσει από το μικροσκοπικό κελί που τον είχαν κλεισμένο με ένα σπαθί και μια ασπίδα στο χέρι για να μας απελευθερώσει όλους.

» Ως μικρά παιδιά μαθαίναμε την ιστορία του, τον αγώνα του και τα γεγονότα που τον οδήγησαν στη φυλακή. Ήταν για μένα κάτι πιο μεγάλο και από την ίδια τη ζωή, ένας ημίθεος της ελπίδας, το σύμβολο της ειρήνης.

» Μπορείτε κατά συνέπεια να φανταστείτε την έκπληξή μου όταν τον είδα να αποφυλακίζεται: ένας άνθρωπος με άσπρα μαλλιά, χωρίς το σπαθί και την ασπίδα των παιδικών μου χρόνων. Πώς θα κατάφερνε αυτός ο άνθρωπος να κερδίσει τη μάχη κατά της καταπίεσης; Στη δική μας κουλτούρα, ένας άνθρωπος αυτής της ηλικίας θα έπρεπε πλέον να έχει αποσυρθεί και να ζει ήσυχος στο χωριό του.

»Αναρωτιόμουν, ως νέο κορίτσι, αν θα μπορούσε στην ηλικία του, παρόλο που είχε μεγαλώσει με έναν πολύ όμορφο τρόπο (μετά από 27 χρόνια στη φυλακή) να εξαφανίσει αυτό το διαβολικό κακό που λεγόταν Απαρτχάιντ από τη Νότιο Αφρική.

» Βρισκόμενη πλέον στις ΗΠΑ, δεν θα ξεχάσω ποτέ την εικόνα που είδα στο έκτακτο δελτίο της τηλεόρασης, καθώς έβγαινε από τη φυλακή της Πρετόρια. Θυμάμαι επίσης τις εικόνες που μετέδιδαν ζωντανά από το Σοβέτο.

» Ακόμα και από τον τηλεοπτικό δέκτη, ο Μαντέλα είχε μια επιβλητική παρουσία, μια αίσθηση δύναμης, αποφασιστικότητας, αλλά και ταπεινοφροσύνης.

» Τη στιγμή που σήκωσε τη γροθιά του για να πει «Amandla» (Δύναμη), θυμάμαι να απαντώ σχεδόν ενστικτωδώς από το δωμάτιό μου «Aweto» (Σε μας).

» Είναι μια φράση που κάθε νοτιοαφρικανός γνωρίζει και τραγουδά από τα χρόνια του Απαρτχάιντ μέχρι σήμερα: «Δύναμη στο λαό».

» Εκείνη τη στιγμή, διαλύθηκαν οι μάλλον αφελείς απορίες μου για το αν θα μπορούσε να επιτύχει όλα όσα ονειρευόμουν. Όλα όσα ονειρευόμασταν.

Πάλεψε για τη συμφιλίωση, παρά το γεγονός ότι πολλοί γύρω του ζητούσαν εκδίκηση για όλες εκείνες τις δεκαετίες καταπίεσης.

» Αν υπήρχε μετενσάρκωση στην περίπτωση του Χριστού, σίγουρα θα ήταν στο πρόσωπο του Nelson Rolihlahla Mandela.

» Σε αυτόν χρωστώ την ελευθερία μου, τη δύναμή μου, και την υπερηφάνεια που νιώθω επειδή είμαι από τη Νότιο Αφρική.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024