Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατεβαίνει από τον παπικό θρόνο ο Βενέδικτος ΙΣτ'

Κατεβαίνει από τον παπικό θρόνο ο Βενέδικτος ΙΣτ’

Το Βατικανό μένει ακέφαλο από το βράδυ της Πέμπτης: Ο Βενέδικτος ΙΣτ' κατεβαίνει από την Αγία Έδρα και θέτει εκ των πραγμάτων σε κίνηση τις διαδικασίες που θα κορυφωθούν με το Κονκλάβιο για την ανάδειξη του επόμενου Ποντίφικα. Στον αποχαιρετισμό του «urbi et orbi» την Τετάρτη, στην κατάμεστη από πλήθος πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο αποχωρών Πάπας θυμήθηκε τα ήρεμα αλλά και τα ταραγμένα νερά από τα οποία πέρασε η Καθολική Εκκλησία κατά τη διάρκεια της θητείας του -εννοώντας, σίγουρα, και την υπόθεση των σκανδάλων παιδεραστίας- αλλά υπογράμμισε τη βαθιά πίστη του στο μέλλον της. Υπακοή στον επόμενο Πάπα υποσχέθηκε ο Βενέδικτος.

Το Βατικανό μένει ακέφαλο από το βράδυ της Πέμπτης: Ο Βενέδικτος ΙΣτ’ κατεβαίνει από την Αγία Έδρα και θέτει εκ των πραγμάτων σε κίνηση τις διαδικασίες που θα κορυφωθούν με το Κονκλάβιο για την ανάδειξη του επόμενου Ποντίφικα.

«Ανάμεσά σας βρίσκεται ο επόμενος Πάπας. Σε αυτόν υπόσχομαι άνευ όρων υπακοή και ευλάβεια» είπε ο ποντίφικας, μιλώντας σε καρδιναλίους.

«Η Εκκλησία είναι ένας ζωντανός οργανισμός» πρόσθεσε. «Αλλά, παράλληλα, παραμένει η ίδια» είπε.

Στον αποχαιρετισμό του «urbi et orbi» την Τετάρτη, στην κατάμεστη από πλήθος πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο αποχωρών Πάπας θυμήθηκε τα ήρεμα αλλά και τα ταραγμένα νερά από τα οποία πέρασε η Καθολική Εκκλησία κατά τη διάρκεια της θητείας του -εννοώντας, σίγουρα, και την υπόθεση των σκανδάλων παιδεραστίας- αλλά υπογράμμισε τη βαθιά πίστη του στο μέλλον της.

Ο ποντίφικας περνά τις τελευταίες ώρες της παποσύνης του στο Βατικανό, αποχαιρετώντας τους καρδινάλιους, οι οποίοι υπήρξαν στενοί συνεργάτες του στη διάρκεια της οκταετούς παπικής του θητείας.

Η υποδοχή των καρδιναλίων ξεκίνησε το μεσημέρι στη Σάλα Κλεμεντίνε και μεταδόθηκε ζωντανά από αρκετά διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα. Ο Βενέδικτος αντάλλασσε μερικά λόγια με κάθε καρδινάλιο και τον αποχαιρετούσε προσωπικά ενώ υπογράμμισε πως θα δώσει «άνευ όρων υπακοή» στον επόμενο Ποντίφικα.

Το προσωπικό του αρχείο εγγράφων θα συγκεντρωθεί και στις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) η ελβετική φρουρά στην κατοικία του Πάπα θα αντικατασταθεί από την αστυνομία του Βατικανού, σηματοδοτώντας έτσι τη «χηρεία» της Αγίας Έδρας.

Οι Καρδινάλιοι θα συναντηθούν από τις 4 Μαρτίου για να συζητήσουν τα προβλήματα της Εκκλησίας και να ορίσουν ημερομηνία για την έναρξη της ψηφοφορίας.

Ο ίδιος Βενέδικτος ΙΣτ’ θα λάβει τον τίτλο του «ομότιμου Πάπα» (emeritus) και θα εξακολουθεί να αναφέρεται ως «Η Αγιότητά Του» μετά την παραίτησή του την Πέμπτη. Επίσης, θα διατηρήσει τον παπικό τίτλο, Βενέδικτος ΙΣτ’, και δεν θα αποκαλείται Γιόζεφ Ράτσινγκερ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024