Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο καρδινάλιος Μπερτόνε στα ηνία του Βατικανού μέχρι το Habemus Papam

Ο καρδινάλιος Μπερτόνε στα ηνία του Βατικανού μέχρι το Habemus Papam

Μετά την ιστορική παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ' η προσωρινή διοίκηση της Αγίας Έδρας ανατέθηκε στον μέχρι πρότινος πρωθυπουργό και υπουργό εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιο Ταρτσίζιο Μπερτόνε, εκ των ισχυρών υποψηφίων για τη διαδοχή. Τη Δευτέρα αρχίζουν οι επίσημες συνελεύσεις των καρδιναλίων προκειμένου να ορίσουν την ημερομηνία έναρξης του Κονκλαβίου, με τις προβλέψεις των αναλυτών να «δείχνουν» την 10η Μαρτίου ή και νωρίτερα.

Μετά την ιστορική παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ’ η προσωρινή διοίκηση της Αγίας Έδρας ανατέθηκε στον μέχρι πρότινος πρωθυπουργό και υπουργό εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιο Ταρτσίζιο Μπερτόνε.

Τις περασμένες ημέρες ο Μπερτόνε είχε ασκήσει δριμεία κριτική στα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας ότι «με τα όσα γράφουν και διαδίδουν θέλουν να επηρεάσουν τις επιλογή του νέου πνευματικού πατέρα των Ρωμαιοκαθολικών».

Ο ίδιος, θεωρείται από τους ισχυρούς υποψήφιους για την διαδοχή, έστω και αν φημολογείται ότι υπάρχει ομάδα ισχυρών ιερέων που τον αντιστρατεύεται.

Της όλης διαδικασίας για την προετοιμασία του Κονκλαβίου (των ψηφοφοριών για την εκλογή του Πάπα) θα προίσταται ο γηραιότερος εκ των καρδινάλιων, Άνζτελο Σοντάνο.

Ο ίδιος, όμως, δεν θα μπορεί να πάρει μέρος στις ψηφοφορίες διότι είναι πάνω από 80 ετών. Στο εσωτερικό της Καππέλα Σιστίνα, όπου, κατά παράδοση, ψηφίζουν οι καρδινάλιοι, τον Σοντάνο θα αντικαταστήσει ο καρδινάλιος Τζοβάν Μπατίστα Ρε.

Τις ημέρες αυτές έχουν ξεκινήσει οι πρώτες, άτυπες, επαφές των καρδιναλίων, σε ότι αφορά τα γνωρίσματα και τις κατευθυντήριες γραμμές που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τον νέο πνευματικό πατέρα των Ρωμαιοκαθολικών.

Τη Δευτέρα θα αρχίσουν οι επίσημες συνελεύσεις των καρδιναλίων, με στόχο να ορίσουν κυρίως την ημερομηνία έναρξης του Κονκλάβιου. Μέχρι τώρα, οι προβλέψεις των αναλυτών, κάνουν λόγο για τις 10 Μαρτίου, αλλά δεν αποκλείεται τελικώς να μπορέσει να επισπευσθεί η όλη διαδικασία.

Με απόφασή του ο «επίτιμος Πάπας» Βενέδικτος όρισε πριν παραιτηθεί ότι αν όλοι οι καρδινάλιοι έχουν συρρεύσει στην Ρώμη, το Κονκλάβιο μπορεί να αρχίσει πριν περάσει το διάστημα των δυο εβδομάδων, που εθεωρείτο υποχρεωτικό έως τώρα, ξεκινώντας από την ημέρα του θανάτου του ποντίφικα.

Αυτή την φορά πρόκειται για παραίτηση και όχι για θάνατο, και οι πάγιες και γνωστές διαδικασίες, μπορούν να αλλάξουν.

Στα στενά δρομάκια της συνοικία του «Μπόργκο Πίο» -δίπλα στο παπικό κρατίδιο- δημοσιογράφοι όλου του κόσμου προσπαθούν να συναντήσουν τους υψηλόβαθμους ιερείς για να καταλάβουν τις διαθέσεις τους και να σχηματίσουν μια κάποια ιδέα σχετικά με τις προτιμήσεις τους.

Οι εκλέκοτορες του ποντίφικα, όμως, περιορίζονται σε γενικές δηλώσεις, όπως «είμαστε βέβαιοι ότι το ‘Αγιο Πνεύμα θα μας προσφέρει, όπως πάντα, την καθοριστική έμπνευση» και «ο νέος Πάπας θα πρέπει να είναι υγιής, σχετικά νέος και άγιος».

Για να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν οι μέχρι τώρα φήμες -ότι ο καινούριος ποντίφικας δεν θα είναι Ιταλός, και, πιθανώς, ούτε και Ευρωπαίος- θα περάσει ακόμη πολύς χρόνος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024