Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην «πόρτα» της Αθήνας το Wikileaks, διέρρευσαν 1.385 «ελληνικά» έγγραφα

Στην «πόρτα» της Αθήνας το Wikileaks, διέρρευσαν 1.385 «ελληνικά» έγγραφα

Περί τα 1.385 τηλεγραφήµατα από την αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και το προξενείο της Θεσσαλονίκης έχουν διαρρεύσει στο Wikileaks και εντός των ημερών αναµένεται να δηµοσιευθούν. Σύμφωνα με Tα Νέα, στα περισσότερα από αυτά γίνονται αναφορές σε θέµατα εξωτερικής πολιτικής, εσωτερικών κυβερνητικών υποθέσεων, ανθρωπίνων δικαιωµάτων και οικονοµίας. Επίσης, υπάρχουν 49 τηλεγραφήματα με αναφορές σε στρατιωτικές πυρηνικές εφαρμογές και βεβαίως αναφορές σε θέματα τρομοκρατίας.

Περί τα 1.385 τηλεγραφήµατα από την αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και το προξενείο της Θεσσαλονίκης έχουν διαρρεύσει στο Wikileaks και εντός των ημερών αναµένεται να δηµοσιευθούν.

Όπως αποκαλύπτουν Tα Νέα, το χρονικό διάστηµα που καλύπτουν εκτείνεται ανάµεσα στον Ιούλιο του 1985 και τον Φεβρουάριο του 2010, ωστόσο τα περισσότερα συντάχθηκαν από τον Ιανουάριο του 2005 και µετά.

Ειδικότερα, κατά το δεύτερο ήµισυ της δεκαετίας του 1980 υπάρχουν µόλις τρία τηλεγραφήµατα -όλα τους αφορούν ζητήµατα τροµοκρατίας- ενώ άλλα τόσα εντοπίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, και πάλι µε το ίδιο θέµα.

Σύµφωνα µε τους κωδικούς που φέρουν στις επικεφαλίδες τους, στα περισσότερα από τα διπλωµατικά μηνύµατα της αµερικανικής πρεσβείας και του προξενείου που έχουν διαρρεύσει γίνονται αναφορές σε θέµατα:

  • εξωτερικής πολιτικής
  • εσωτερικών κυβερνητικών υποθέσεων
  • ανθρωπίνων δικαιωµάτων και οικονοµίας.

Υπάρχουν, επίσης, 49 τηλεγραφήματα με αναφορές σε στρατιωτικές πυρηνικές εφαρμογές και σε θέματα τρομοκρατίας, ενώ υπάρχει ένα μόνο τηλεγράφημα που φέρει όνομα στην κωδικοποίησή του.

Πρόκειται για το τηλεγράφημα με την ένδειξη BAKOYANNIS που συντάχθηκε στην αµερικανική πρεσβεία Αθηνών στις 14 Φεβρουαρίου 2006, µία ηµέρα µετά τη µετάβαση της τότε υπουργού Εξωτερικών µαζί µε τον τέως πρωθυπουργό στο Βερολίνο, όπου πραγµατοποιήθηκε δείπνο εργασίας µε τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Το πλέον πρόσφατο από τα τηλεγραφήµατα, µε ηµεροµηνία 25 Φεβρουαρίου 2010, φέρει πέρα από τον κωδικό της Ελλάδας και τους κωδικούς της Συρίας και του Ιράν, και εστάλη δύο ηµέρες µετά την ανεπίσηµη εκδήλωση ανησυχίας του Κουβέιτ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραµµα. Κατά τη διάρκεια του 2009 έχουν συνταχθεί άλλα τρία µηνύµατα τα οποία έχουν στην περιγραφή τους τον κωδικό των στρατιωτικών πυρηνικών εφαρµογών (MNUC).

Ειδικότερα για το θέμα της τρομοκρατίας, υπάρχουν 151 τηλεγραφήµατα από την Αθήνα και έξι από τη Θεσσαλονίκη που συντάχθηκαν ανάµεσα στον Ιούλιο του 1985 και τον Φεβρουάριο του 2010. Μόνο μέσα στο 2009 συντάχθηκαν σχεδόν 50, δηλαδή το 1/3 των μηνυµάτων με τον «τροµοκρατικό» κωδικό PTER, ενώ τα περισσότερα (δέκα) εστάλησαν τον Φεβρουάριο του 2009.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του συγκεκριµένου μήνα πραγµατοποιήθηκε η ένοπλη επίθεση στο αστυνοµικό τµήµα του Κορυδαλλού και στον τηλεοπτικό σταθµό Alter από τη Σέχτα Επαναστατών. Επιπλέον, είχε βρεθεί και ένα αυτοκίνητο παγιδευµένο µε εκρηκτικά στον αύλειο χώρο των γραφείων της Eurobank στην Κηφισιά, χωρίς όµως να υπάρξει έκρηξη λόγω λάθους στη συνδεσµολογία – µία ενέργεια που αποδόθηκε στον Επαναστατικό Αγώνα.

Εννέα τηλεγραφήµατα όπου περιλαµβάνονται θέµατα τροµοκρατίας εστάλησαν από την Αθήνα τον ∆εκέµβριο του 2008, ενώ επτά τον Φεβρουάριο του 2010, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν έλαβε χώρα κάποια τροµοκρατική ενέργεια, µόνο µία σύλληψη 21χρονου ως υπόπτου για συµµετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024