Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με βιβλία θρίλερ και Φρανκ Σινάτρα κυλούσε ο καιρός για τον Μιλόσεβιτς στη φυλακή του ICTY

Με βιβλία θρίλερ και Φρανκ Σινάτρα κυλούσε ο καιρός για τον Μιλόσεβιτς στη φυλακή του ICTY

Μια μοναδική ματιά στη ζωή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στις φυλακές του ICTY ρίχνει ένα απόρρητο τηλεγράφημα Αμερικανού διπλωμάτη που διέρρευσε από το WikiLeaks. O άλλοτε ισχυρός άνδρας της Σερβίας διάβαζε δικαστικά θρίλερ και άκουγε Φρανκ Σινάτρα.

Μια μοναδική ματιά στη ζωή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στις φυλακές του ICTY ρίχνει ένα απόρρητο τηλεγράφημα Αμερικανού διπλωμάτη που διέρρευσε από το WikiLeaks.

Το τηλεγράφημα περιγράφει τον Μιλόσεβιτς ως «παθιασμένο» αναγνώστη δικαστικών θρίλερ μέτριας ποιότητας, ως άνθρωπο που, πάνω απ’ όλα, του άρεσε να ακούει Φρανκ Σινάτρα και να περπατά στον περίβολο της φυλακής.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Χάγη έστειλε το τηλεγράφημα το Νοέμβριο του 2003, ενώ η δίκη του πρώην προέδρου της Σερβίας βρισκόταν στο δεύτερο χρόνο της.

Ο συντάκτης του εγγράφου είχε συνομιλήσει με τον επικεφαλής της φυλακής, Τιμ Μακφάντεν.

Ο τελευταίος ερχόταν καθημερινά σε επαφή με τον Μιλόσεβιτς και είχε πρόσβαση στο περιεχόμενο των συνομιλιών του με την οικογένεια και τους φίλους του, αλλά και τον ιατρικό φάκελό του.

Στις συνομιλίες του με τους εκπροσώπους της αμερικανικής πρεσβείας ο Μακφάντεν περιγράφοντας την «ασυνήθιστη σχέση» του Μιλόσεβιτς με την σύζυγό του, Μίρα Μάρκοβιτς, φέρεται να είπε ότι ο πρώην πρόεδρος της τηλεφωνούσε καθε μέρα.

«Ο Μιλόσεβιτς μπορούσε να χειραγωγήσει ένα ολόκληρο έθνος αλλά δυσκολευόταν να χειριστεί τη γυναίκα του που, αντιθέτως, φαινόταν ότι του ασκούσε μεγάλη επιρροή» είπε ο διευθυντής της φυλακής, σύμφωνα πάντα με το αμερικανικό τηλεγράφημα.

Ο Μιλόσεβιτς υπέφερε από υπέρταση και καρδιαγγειακά προβλήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης του, στην οποία αντιμετώπιζε κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου.

Μεγάλο μέρος του τηλεγραφήματος είναι αφιερωμένο στην υγεία του Μιλόσεβιτς, από την οποία κρινόταν ουσιαστικά η συνέχιση ή μη της δίκης.

Οι διπλωμάτες όμως φαίνεται πως εκτιμούσαν ότι τα καρδιακά προβλήματά του ήταν «διαχειρίσιμα» μολονότι ήταν «σοβαρά» και «δύσκολα ελέγχονταν με φάρμακα».

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πέθανε στις 14 Μαρτίου 2006, πριν λήξει η δίκη του, από καρδιακό επεισόδιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024