Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Kάλπες χωρίς Τσάβες στη Βενεζουέλα για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια

Kάλπες χωρίς Τσάβες στη Βενεζουέλα για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια

Το νέο πρόεδρο της χώρας καλούνται να εκλέξουν την Κυριακή οι πολίτες της Βενεζουέλας, στην πρώτη εκλογική διαδικασία χωρίς τον Ούγκο Τσάβες εδώ και 14 χρόνια. Τη μάχη δίνουν ο Νικολάς Μαδούρο, «κληρονόμος» του Τσάβες και ο Ενρίκε Καπρίλες, ο οποίος ψάχνει τη ρεβάνς από την ήττα του περασμένου Οκτωβρίου. Φωτορεπορτάζ.

Το νέο πρόεδρο της χώρας καλούνται να εκλέξουν την Κυριακή οι πολίτες της Βενεζουέλας, στην πρώτη εκλογική διαδικασία χωρίς τον Ούγκο Τσάβες εδώ και 14 χρόνια. Τη μάχη δίνουν ο Νικολάς Μαδούρο, «κληρονόμος» του Τσάβες και ο Ενρίκε Καπρίλες, ο οποίος ψάχνει τη ρεβάνς από την ήττα του περασμένου Οκτωβρίου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπως αναφέρουν ισπανόφωνα μέσα ενημέρωσης, δείχνουν ότι η μάχη θα είναι εξαιρετικά σκληρή, πολύ σκληρότερη -σε κάθε περίπτωση- από εκείνη του περασμένου Οκτωβρίου, όταν ο Τσάβες είχε επικρατήσει του Καπρίλες με 55%.

Η προεκλογική εκστρατεία ήταν σύντομη, αλλά ιδιαίτερα πολωμένη. Ο Τσάβες έδινε το δικό του «παρών» μέσα από τις ομιλίες του Μαδούρο, αλλά και τα τηλεοπτικά προγράμματα, όπου γίνονταν συνεχείς αναφορές στο έργο και την κληρονομιά του.

Αυτή ακριβώς την κληρονομία θέλει να συνεχίσει ο Μαδούρο, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι ο «τσαβισμός υπάρχει και χωρίς τον Τσάβες».

Οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Εφόσον κερδίσει τις εκλογές θα πρέπει να δώσει μάχη κατά της εγκληματικότητας, της ανασφάλειας και του τέρατος του πληθωρισμού, το οποίο αγαπά παραδοσιακά τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ο Νικολάς Μαδούρο ήταν οδηγός λεωφορείων. Αναρριχήθηκε γρήγορα στα υψηλά αξιώματα και σύντομα έγινε μέλος του κύκλου του Ούγκο Τσάβες. Ήταν αντιπρόεδρος της χώρας από τον Οκτώβριο του 2012 και υπουργός Εξωτερικών από τον Αύγουστο του 2006 μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο.

Ως υπουργός Εξωτερικών βελτίωσε θεαματικά τις σχέσεις της Βενεζουέλας με την Κούβα, ενώ αυξήθηκε η παραδοσιακή ένταση με τις ΗΠΑ.

Στις αρχές του 2012, ο Μαδούρο επικρίθηκε για τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό των πολιτικών της αντιπολίτευσης («συκιές») και αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη στην ομοφυλοφιλική κοινότητα.

Σε όλη την προεκλογική εκστρατεία αναφερόταν συνεχώς στον Τσάβες, προειδοποιώντας τους μη προνομιούχους ότι αν κερδίσει ο Καπρίλες, τα επιδόματα και οι κοινωνικές παροχές μπορεί και να χαθούν.

Τις τελευταίες μέρες βρέθηκε στο πλευρό του και ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να μην γυρίσουν την πλάτη στην κληρονομιά που τους άφησε ο Τσάβες.

Στο απέναντι στρατόπεδο, ο Ενρίκε Καπρίλες. Μετριοπαθής, άφθαρτος και αρκετά ικανός να γοητεύσει ακόμα και τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα που παραδοσιακά στηρίζουν τον Τσάβες.

‘Οπως και το 2012, έτσι και τώρα είναι ο κοινός υποψήφιος της Αντιπολίτευσης, ο μόνος ίσως που κατάφερε να ενώσει διαφορετικές απόψεις και τάσεις που συμπυκνώνονται στην επιθυμία να απαλλαγεί η χώρα από τον τσαβισμό.

Το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα του Καπρίλες είναι ότι αποτελεί τον κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να ταυτίζεται απόλυτα με το «χθες», που ακόμα τρομάζει τους πολίτες.

Ο 40χρονος Καπρίλες προέρχεται από οικογένεια εβραίων που διέφυγαν από την Ευρώπη στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εγκαταστάθηκε στην Βενεζουέλα και έκανε περιουσία.

Η οικογένειά του ελέγχει τράπεζα, κατασκευαστική εταιρεία, Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και τη μεγαλύτερη αλυσίδα κινηματογράφων στη χώρα.

Ο ίδιος σε αντίθεση με τα αδέλφια του, ασχολήθηκε με την πολιτική και σε ηλικία 26 χρονών έγινε ο νεότερος πρόεδρος της Βουλής.

Αναζητά τη «δεύτερη ευκαιρία», αλλάζοντας το προφίλ του σημαντικά: πιο λαϊκός, πιο επιθετικός στις ομιλίες του και με βασικό σύνθημα: «Δεν είμαι η Αντιπολίτευση, είμαι η λύση» (Yo no soy la oposición, soy la solución).

Η ώρα της κάλπης έφτασε…

Α.Ρ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024