Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Aπορρίπτει ο Μαδούρο διεθνή μεσολάβηση και διακόπτει σχέσεις με τον Παναμά

Aπορρίπτει ο Μαδούρο διεθνή μεσολάβηση και διακόπτει σχέσεις με τον Παναμά

«Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών να μείνει εκεί που είναι». Με τη φράση αυτή ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έκλεισε το ζήτημα της μεσολάβησης του διεθνούς Οργανισμού για την εκτόνωση της κοινωνικής αναταραχής στη χώρα του. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι διακόπτει διπλωματικές σχέσεις με τον Παναμά, τη χώρα που στήριξε τη σχετική πρωτοβουλία.

«Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών να μείνει εκεί που είναι». Με τη φράση αυτή ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έκλεισε το ζήτημα της μεσολάβησης του διεθνούς Οργανισμού για την εκτόνωση της κοινωνικής αναταραχής στη χώρα του.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι διακόπτει διπλωματικές σχέσεις με τον Παναμά, τη χώρα που στήριξε τη σχετική πρωτοβουλία.

«Μην έρθουν μετά να μας παραπονεθούν και να παραστήσουν τα θύματα, γιατί ξεκαθαρίσαμε διά της διπλωματικής οδού την απόφαση της επαναστατικής κυβέρνησης της Βενεζουέλας» συμπλήρωσε.

Πάντως, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) αναμένεται να συνεδριάσει την Πέμπτη προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟAS, ο χιλιανός Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, εξέφρασε την άποψη ότι δεν κινδυνεύει η δημοκρατία στη Βενεζουέλα. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της αποστολής μιας ομάδας παρατηρητών στη χώρα με στόχο να διαπιστώσουν την κατάσταση που επικρατεί.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Παναμά στον OAS, Αρτούρο Βαγιαρίνο, τόνισε: «Δεν επιθυμούμε ανάμειξη στα εσωτερικά της Βενεζουέλας, αλλά ανησυχούμε βαθύτατα για τη βία, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκτιμούμε ότι είναι υποχρέωσή μας ως μέλη του ενός Οργανισμού που αγωνίζεται για την ειρήνη στην περιοχή να συγκληθεί εκτάκτως σύνοδος για τη Βενεζουέλα».

Όσο για την απόφαση του Μαδούρο να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις, ο ίδιος δεν θέλησε να την σχολιάσει, λέγοντας απλώς ότι το Καράκας έχει το δικαίωμα να πάρει όποια απόφαση θεωρεί σωστή.

Οι δηλώσεις Μαδούρο έγιναν ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι επίσημες εκδηλώσεις για τον ένα χρόνο από τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες. Στο Καράκας βρέθηκαν ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, της Βολιβίας Έβο Μοράλες και της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγα.

Παρών, ο αντιπρόεδρος της Αργεντινής Αμάδο Μπουδού και ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης της Βραζιλίας Μάρκο Αουρέλιο Γκαρσία.

Η Αντιπολίτευση από την πλευρά της είχε αποφασίσει να μην πραγματοποιήσει διαδηλώσεις, «σεβόμενη στα αισθήματα ενός τμήματος του λαού» απέναντι στην επέτειο του θανάτου του Τσάβες.

Υπήρξαν πάντως και ομάδες που δεν υπάκουσαν στην απόφαση, κλείνοντας δρόμους με στόχο να προκαλέσουν όσο δυνατόν μεγαλύτερη αναστάτωση στη μετακίνηση των επίσημων προσκεκλημένων.

«Κόκκινο πανί» για τους διαδηλωτές, ο Ραούλ Κάστρο, τον οποίο θεωρούν μέντορα της βολιβαριανής επανάστασης.

Ο Μαδούρο κατήγγειλε την προσπάθεια μερίδας της Αντιπολίτευσης να «χαλάσει» τις εκδηλώσεις μνήμης, μιλώντας για μια ακόμα για φασίστες.

Η αυλαία των εκδηλώσεων έπεσε το βράδυ με την προβολή του ντοκιμαντέρ Mi amigo Hugo, το οποίο σκηνοθέτησε ο αμερικανός Όλιβερ Στόουν.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Ολυμπιακός όπως λέμε Μπαρτσελόνα» !

Ο Τόνσεκ Στερν μια μέρα μετά τη δική του μεγαλειώδη παράσταση αποθεώνει τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024