Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Να σταματήσει τις απελάσεις Ρομά καλεί τη Γαλλία το Ευρωκοινοβούλιο

Να σταματήσει τις απελάσεις Ρομά καλεί τη Γαλλία το Ευρωκοινοβούλιο

Να τερματίσει άμεσα τις μαζικές απελάσεις Ρομά καλεί την κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την υιοθέτηση ψηφίσματος, στο οποίο τονίζεται ότι οι μαζικές απελάσεις αποτελούν παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ εφόσον αποτελούν διακρίσεις με βάση τη φυλή. Οι ευρωβουλευτές στρέφονται ταυτόχρονα κατά της Κομισιόν, κατηγορώντας την ότι αποτυγχάνει να προστατέψει τους Ρομά. Δεν σταματούν οι απελάσεις, απαντά το Παρίσι...

Να τερματίσει άμεσα τις μαζικές απελάσεις Ρομά καλεί την κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την υιοθέτηση ψηφίσματος, στο οποίο τονίζεται ότι οι μαζικές απελάσεις αποτελούν παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ εφόσον αποτελούν διακρίσεις με βάση τη φυλή. Οι ευρωβουλευτές στρέφονται ταυτόχρονα κατά της Κομισιόν, κατηγορώντας την ότι αποτυγχάνει να προστατέψει τους Ρομά.

Η Γαλλία και τα άλλα κράτη-μέλη πρέπει να «αναστείλουν άμεσα όλες τις απελάσεις» και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να «καταδικάζουν δηλώσεις που συνδέουν τις μειονότητες και τους μετανάστες με την εγκληματικότητα και διαμορφώνουν στερεότυπα, τα οποία ευνοούν την εφαρμογή διακρίσεων» αναφέρει το Ευρωκοινοβούλιο.

Η ανοιχτά μεροληπτική ρητορική προσφέρει έδαφος για ρατσιστικές δηλώσεις και ενέργειες εκ μέρους ακροδεξιών ομάδων, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές στο ψήφισμα που κατατέθηκε από τις πολιτικές ομάδες Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων, Πρασίνων και Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και εγκρίθηκε με 337 ψήφους υπέρ, 245 κατά και 51 αποχές.

Το Ευρωκοινοβούλιο υπενθυμίζει ότι με βάση την νομοθεσία της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία «η έλλειψη οικονομικών πόρων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσει την αυτόματη απέλαση πολιτών της ΕΕ».

Οι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία μπορούν να αιτιολογούνται «στη βάση μόνο ατομικών συμπεριφορών και όχι γενικών σκοπών πρόληψης, ούτε κριτηρίων εθνοτικής ή εθνικής καταγωγής». Επιπλέον, οι αποφάσεις απέλασης πρέπει να αξιολογούνται και να αποφασίζονται σε ατομική βάση, λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές περιστάσεις και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα διαδικαστικές εγγυήσεις και ένδικα μέσα.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν, ακόμη, ότι η συλλογή δακτυλικών αποτυπωμάτων των Ρομά είναι παράνομη και ασύμβατη με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει παράλληλα τη λύπη του για την «καθυστερημένη και περιορισμένη αντίδραση» της Κομισιόν που, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, πρέπει να επαληθεύει τη συμβατότητα των ενεργειών των κρατών-μελών με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Η Επιτροπή πρέπει να«»υποστηρίξει σθεναρά τις αξίες και τις αρχές που διατυπώνουν ο Χάρτης και οι Συνθήκες της ΕΕ και να αντιδράσει γρήγορα με μια πλήρη ανάλυση της κατάστασης στη Γαλλία και σε όλα τα άλλα κράτη-μέλη της Ένωσης» υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.

Οι ευρωβουλευτές καυτηριάζουν το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν έχει μέχρι τώρα απαντήσει στα αιτήματά τους για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τους Ρομά. Και εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της 2ης διάσκεψης κορυφής για τους Ρομά, που πραγματοποιήθηκε στην Κόρντομπα στις 8 Απριλίου, συμμετείχαν μόνο τρεις υπουργοί…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024